Σαββατο 11 Οκτωβριου 2014

Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ράγισαν Και Οι Πέτρες - Θρήνος Και Οδύνη Στο Βόλο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία των δύο πεζοναυτών που τους απονεμήθηκαν μετά θάνατον μετάλλια εξαιρετικής πράξης



Ράγισαν και οι πέτρες στην εξόδιο ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου για τους δύο αδικοχαμένους πεζοναύτες Αναστάσιο Μεζάλα και Γιώργο Ορφανίδη που έχασαν τη ζωή τους χθες το μεσημέρι μαζί με τον 19χρονο οπλίτη Φώτη Ανδρικόπουλο στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές όταν εξερράγη ο όλμος πριν καν εκτοξευθεί.
Απαρηγόρητοι οι συγγενείς δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως οι δικοί τους άνθρωπο χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο ξαφνικά, σε μία κατά τα άλλα προγραμματισμένη άσκηση ρουτίνας. Πρόσωπα αυλακωμένα από τον πόνο, μάτια πρησμένα από το κλάμα και φωνή που έβγαινε με κόπο για όλους τους στρατιωτικούς βαθμοφόρους και μη που βρέθηκαν χθες στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εσκιζαν τον συννεφιασμένο ουρανό οι κραυγές της χαροκαμένης μάνας του 34χρονου λοχία από τις Σέρρες Γιώργου Ορφανίδη που φώναζε διαρκώς το όνομά του κρατώντας μία φωτογραφία στα χέρια και απάντηση δεν θα πάρει ποτέ για τον τρόπο με τον οποίο έχασε το παλικάρι της. Απαρηγόρητη η σύζυγός του που υποβασταζόμενη από συγγενείς βρίσκονταν διαρκώς δίπλα στο σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη σημαία φέρετρο και «μιλούσε» στο Γιώργο της για τα δύο τους παιδιά, 2,5 και 4,5 χρόνων αντίστοιχα που δεν θα ξαναδούνε τον πατέρα τους.

Τι να πει κανείς στην 25χρονη Μαρία που είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες του γάμου, τα προσκλητήρια είχαν ετοιμαστεί αφού την 1η του Νοέμβρη θα ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον αγαπημένο της σύζυγο Τάσο και χθες τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία πριν προλάβει όπως «φώναζε» χθες ανάμεσα στα αναφιλητά της να του πει ότι τον αγαπά και ότι θα μάθει στο εννιά μηνών παιδί τους να είναι υπερήφανο για τον πατέρα του. Υποβαστάζονταν δίπλα της και ο τραγικός πατέρας του Δημήτρης Μεζάλας που έφτασε οδικώς από την Κέρκυρα τα ξημερώματα για να αποχαιρετήσει τον γιό του. «Aθάνατος θα μείνεις αίμα από το αίμα μου. Ορκίζομαι μοναχοπαίδι μου πως θα πληρώσουν οι δολοφόνοι. Θα πληρώσουν για τις περικοπές στην υγεία που στέρησαν την ζωή στην Αύρα μας, και για τις περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις που σου στέρησαν το δικαίωμα να χαρείς το παιδάκι σου και την Γυναίκα σου που λάτρευες. Ήθελες να είμαι υπερήφανος για σένα και είμαι παλικάρι μου.....Θα ανταμώσουμε ξανά όταν θα έχουν πληρώσει οι δολοφόνοι για τον χαμό σας» έγραψε συγκλονισμένος.

Οι μοίρες των δύο άτυχων πεζοναυτών είχαν «δεθεί» εδώ και αρκετά χρόνια όταν επέλεξαν να υπηρετήσουν το στρατό. Και έμειναν «ενωμένες» ακόμη και στο θάνατο. Χθες κηδεύτηκαν με στρατιωτικές τιμές παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά, εκπροσώπων όλων των στρατιωτικών αρχών, του Κοινοβουλίου, συναδέλφων τους και πλήθος κόσμου που έσπευσε να συμπαρασταθεί στις δύο οικογένειες. Αγημα του στρατού απέδιδε τιμές ενώ με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας στους δύο πεζοναύτες απονεμήθηκαν μετά θάνατον μετάλλια εξαιρετικής πράξης ενώ ο αρχηγός του ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς στον επικήδειό του με λυγμούς δεσμεύτηκε ότι η έρευνα θα επισπευστεί προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.


Ερευνα σε βάθος

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο μοιραίος πυροσωλήνας του βλήματος είχε ανοίξει «σαν τριαντάφυλλο» όταν συνέβη το κακό. Οι εμπειρογνώμονες που έχουν αρχίσει την έρευνα με επικεφαλής τον ανώτερο Στρατιωτικό Εισαγγελέα σύμφωνα με πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο τριών πεζοναυτών και τον τραυματισμό του υπολοχαγού τους πρέπει να αναζητηθεί στο βλήμα.

«Έσπασε ο πυροσωλήνας», λέει άνθρωπος που έχει γνώση των πρώτων συμπερασμάτων της επιτροπής που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας. Το βλήμα εξερράγη μόλις «έπεσε» μέσα στο σωλήνα χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης και αυτό αποδίδεται σε αστοχία υλικού.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ τα πυρομαχικά ήταν εντός ορίου ζωής και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τι προκάλεσε το «σπάσιμο» του πυροσωλήνα ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά για αυτό και ο αρχηγός ΓΕΣ Χρ. Μανωλάς παραπέμπει στα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο βλήμα διαθέτει έξι ασφάλειες, με την τελευταία να «απασφαλίζει» αφού εκτοξευθεί.

 

Νεκροψία - νεκροτομή

Η νεκροψία - νεκροτομή στις σορούς των τριών θυμάτων στο νοσοκομείο της Λάρισας ολοκληρώθηκε προχθές αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή: «Και οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος». Οσο για τον 30χρονο υπολοχαγό που νοσηλεύεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, «είχε άγιο». Ο ιατροδικαστής όμως αποκάλυψε ότι στην άσκηση συμμετείχε και πέμπτος άνδρας, ένας ανθυπολοχαγός που κατάφερε να βγει σώος χωρίς καμία γρατζουνιά, πιθανότατα επειδή δεν ήταν τόσο κοντά.

Απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία στρατιωτικοί από χθες εκφράζουν διάφορα ερωτηματικά ως προς τους όλμους που χρησιμοποιούνται. Ο σωλήνας ήταν ελληνικής κατασκευής, όπως λένε οι πληροφορίες. Είχε παραχθεί από την τότε ΕΒΟ. Τα υπόλοιπα μέρη του παραπέμπουν με βάση τους κωδικούς τους σε αμερικανικό υλικό. Ο κρουστικός πυροσωλήνας έχει κωδικό Μ 524 Α/6. Τα πυρομαχικά ήταν χρονολογίας Οκτωβρίου 1984! Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ είχαν ελεγχθεί από πυροτεχνουργό ο οποίος είχε εγκρίνει την χρήση τους. Διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές ότι δεν προέρχονταν από παρτίδα πυρομαχικών των οποίων το όριο ζωής είχε ξεπεραστεί. Ενδέχεται λένε να υπήρξε «αφλογιστία» και κατά την εξέλιξη των προβλεπόμενων διαδικασιών να έγινε η φονική έκρηξη.

«Μία φορά στο ένα εκατομμύριο μπορεί να συμβεί τέτοιο πράγμα», είπε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος μιλώντας χθες σε αθηναϊκά ραδιόφωνα εξηγώντας ότι το βλήμα δεν μπορεί να εκραγεί εάν προηγουμένως δεν εκτοξευτεί. Αλλοι αξιωματικοί προσπαθούσαν και αυτοί να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη και περιμένουν με αγωνία το πόρισμα από την ΕΔΕ που έχει ήδη διαταχθεί: «Είτε καντεμιά, είτε αστοχία υλικού, είτε ανθρώπινο λάθος αν και το τελευταίο δεν είναι πιθανόν», έλεγαν στο Πεντάγωνο.

Είναι πράγματι σπάνιο γεγονός. Να σκεφτείτε ότι άνοιξαν όλα τα στρατιωτικά αρχεία για να διαπιστώσουν εάν συνέβη κάτι τέτοιο και στο παρελθόν. Δεν βρήκαν τίποτα. Εψαξαν στους υπολογιστές να βρουν εάν συνέβη παρόμοιο τραγικό δυστύχημα και στο εξωτερικό. Δεν βρήκαν τίποτα ούτε εν καιρώ ειρήνης, ούτε εν καιρώ πολέμου. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη.

 

Πρώτη κατάθεση του τραυματία Υπολοχαγού

«Εσπασε ο πυροσωλήνας» φέρεται να τόνισε μόλις συνήλθε από την νάρκωση μετά το χειρουργείο που υποβλήθηκε για να του αφαιρεθεί μεταλλικό θραύσμα 3 εκατοστών ο 30χρονος Κώστας Βακάλης, Υπολοχαγός.

Ο 30χρονος Υπολοχαγός υποστηρίζεται ψυχολογικά από την Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου ενώ δίπλα του από την πρώτη στιγμή είναι επίσης η σύζυγός του που υπηρετεί και η ίδια στο στρατό.

Χθες το πρωί εκτυλίχθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ συγκινητικές στιγμές έξω από το θάλαμο που νοσηλεύεται ο 30χρονος Υπολοχαγός, όταν η 25χρονη σύζυγος του νεκρού Πεζοναύτη Αναστάσιου Μεζάλα, μετέβη στο ΓΝΒ για να τον επισκεφτεί.

Ο Κώστας Βακάλης και ο Αναστάσιος Μεζάλας ήταν φίλοι και μάλιστα όπως έλεγαν άνθρωποι του περιβάλλοντός τους τις τελευταίες μέρες κανόνιζαν την άδεια του άτυχου πεζοναύτη που θα απουσίαζε αρχές Νοεμβρίου από το στρατό για το γάμο του.

Με τον τραυματία υπολοχαγό χθες επικοινώνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Σύμφωνα με όσα μπόρεσε να πει ο υπολοχαγός αυτό που συνέβη είναι ότι «έσπασε ο πυροσωλήνας και δεν προλάβαμε να έχουμε οποιαδήποτε αντίδραση».

 

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

«Ο Επίσκοπος, ο Ιερός Κλήρος και ο λαός της Τοπικής μας Εκκλησίας, με βαθύτατο πόνο και μέγιστη οδύνη, συμμετέχουμε στο βαρύτατο πένθος της πατρίδος μας, των Ενόπλων Δυνάμεων του Έθνους και των τραγικών οικογενειών, για τον αδόκητο θάνατο τριών παιδιών μας, τριών ηρωικών πεζοναυτών, που έπεσαν, εν ώρα καθήκοντος, υπηρετώντας το υπέρτατο αγαθό της διαρκούς εκπαίδευσης και ετοιμότητος για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.Περιβάλλουμε, με όλη την πατρική μας αγάπη τις πενθηφορούσες οικογένειές τους, που βιώνουν τον ανείπωτο πόνο της ξαφνικής απώλειας και επικαλούμαστε την άνωθεν βοήθεια και παρηγορία. Καλούμε δε την υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να πράξει το καθήκον της απέναντί τους» αναφέρει στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος.

«Το δυσάρεστο αυτό γεγονός να γίνει έναυσμα για την περαιτέρω αύξηση των μέτρων ασφαλείας με σκοπό την προστασία του προσωπικού και των οπλιτών στα στρατόπεδα και ειδικά στα στρατιωτικά γυμνάσια.

Η άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος θα είναι ύστατος φόρος τιμής στα θύματα, ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη πιθανών νέων τέτοιων τραγικών περιστατικών» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των άτυχων πεζοναυτών.

Για τον χαμό των τριών νέων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Πεδίο Ασκήσεων «Γλαφυρών» του Βόλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε «Βαρύ το πένθος για όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους Θεσσαλούς πολίτες εξαιτίας της τραγωδίας που έπληξε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας με τον τραγικό θάνατο τριών νέων ανθρώπων, στο Βόλο, κατά την άσκηση του καθήκοντός τους και ενώ βρίσκονταν στην υπηρεσία για την πατρίδα.
Επεσαν ηρωικά στην προετοιμασία της μάχης και προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ηρώων, που έπεσαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».
Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη προς τις οικογένειες των θυμάτων και παράλληλα να ευχηθώ οι απώλειες αυτές να είναι οι τελευταίες που θρηνεί ο ελληνικός λαός».

«Ελάχιστος φόρος τιμής στο πρόσωπο των αδικοχαμένων νέων, θα είναι η άμεση και πλήρης διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στον άδικο θάνατο των τριών στρατευμένων εν ώρα καθήκοντος και αυτονόητη παραμένει η άμεση και απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών, ενώ παράλληλα εύχομαι αυτή η τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να πυροδοτήσει άμεσα τη διαδικασία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ασφάλειας κι εκπαίδευσης των στρατιωτών μας, ώστε παρόμοια γεγονότα να μην επαναληφτούν ποτέ. Ταχεία ανάρρωση, τέλος, εύχομαι στον τραυματισθέντα Υπολοχαγό που βίωσε την ατυχή εμπειρία του ατυχήματος και κυρίως της απώλειας των συναδέλφων του εν ώρα υπηρεσίας προς την πατρίδα» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη

Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για τον άδικο χαμών των πεζοναυτών και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες και στους οικείους των αδικοχαμένων παλικαριών, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στον τραυματισμένο Υπολοχαγό (ΠΖ) Κωνσταντίνο Βακάλη.
Πηγή: taxydromos.gr

Ετικέτες κηδεία    Βόλoς    Στρατιώτες    έκρηξη   
Κατηγορία Θεσσαλία

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Το Απλωμένο Για Συμπόρευση Χέρι Του Πρωθυπουργού Tης Λένας Αξιόγλου, Δικηγόρος-Πολιτευτής Ν.Δ. Ν.Λάρισας
Λιανοκλάδι-Δομοκός-Παλαιοφάρσαλος… Το τρένο είναι το αγαπημένο μου μέσο. Ταξιδεύω χρόνια, θα μπορούσα να…
40 Χρόνια Νέα Δημοκρατία Του Χρήστου Κέλλα
Κοροϊδία Για Τον Κατώτατο Μισθό Του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΘεσσαλιαΡάγισαν Και Οι Πέτρες - Θρήνος Και Οδύνη Στο Βόλο Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων