Τριτη 28 Απριλιου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Ένας Χρόνος Χωρίς Τον Γέροντα Της Αγάπης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(33 ψήφοι)

Του Στυλιανού Σούρλα

Έχει παρέλθει ένας χρόνος από την ημέρα που ο μακαριστός Γέροντας Χρυσόστομος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίους Όρους, εκλήθη από τον Θεό να εγκαταλείψει την παρούσα ζωή και να συναριθμηθεί μετά των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. 

Ο μακαριστός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος (το κοσμικό το όνομα ήταν Χρήστος Κατσουλιέρης του Στυλιανού και της Αικατερίνης), γεννήθηκε το 1936 στο Χαλάνδρι της Αθήνας. Από την παιδική του ηλικία εθήτευσε παρά τούς πόδας του Μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Ιακώβου ως Ηγουμένου τότε της Ἱ.Μ. Πεντέλης γαλουχηθείς από αυτόν στην Ορθόδοξη πίστη και την Εκκλησία. Το 1961 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1962 Ιερέας λαμβάνοντας και τα οφίκκια του Ἀρχιμανδρίτου και πνευματικού από τον ήδη εκλεγέντα στον επισκοπικό θρόνο της Ελασσώνος γέροντός του, εγκαταβιώνοντας συγχρόνως στην Ἱ.Μ. Ὀλυμπιωτίσσης Ελασσώνος και παραλλήλα εξυπηρετώντας και λειτουργικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Το 1964 φοίτησε στην ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή του Βόλου και αποφοίτησε το 1966.

Το 1967 λόγῳ της έκκρυθμης πολιτικής και Εκκλησιαστικής καταστάσεως και ενώ απομακρύνθηκε ο Μητροπολίτης Ελλασσώνας Ιάκωβος από την έδρα του πήρε απολυτήριο για το Άγιο  Όρος, πλην όμως δεν μπόρεσε να μεταβεί και παρέμεινε για έξη μήνες στο χωριό Ζεφυρία στην Μήλο όπου υπηρέτησε ως εφημέριος. Κατόπιν πήγε στην Μ. Βρετανία που παρέμεινε για δέκα έτη και υπηρέτησε ως εφημέριος και ιερατικός Προϊστάμενος αρκετών ελληνικών Κοινοτήτων εξυπηρετώντας τις λατρευτικές ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού στα μέρη εκείνα υπό την καθοδήγηση του αοιδήμου τότε Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα.

Το 1977  ως απεσταλμένος της Αρχιεπισκοπής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα γράφηκε στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να ολοκληρώσει τις σπουδές του περί της Θεολογικής Επιστήμης και αποφοίτησε το 1982. Όταν εκοιμήθη ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηναγόρας παρέμεινε στην Αθήνα για να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα του υπηρετώντας συνάμα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως το 1987. Μετά την κοίμηση του βιολογικού του πατέρα το 1987 ζήτησε και έλαβε άδεια από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και πήγε στο Άγιο Όρος όπου εγκαταβίωσε στο Σιμωνοπετρίτικον Κελλίον του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κοντά στις Καρυές όπου το αναστήλωσε και το ανακαίνισε καθότι είχε υποστεί ολοσχερή καταστροφή από πυρκαϊά. Στο Κελλί αυτό συγκεντρώθηκε ικανός αριθμός πατέρων αποτελών μια μικρή αδερφότητα. 

Το 2005 κατόπιν αποφάσεως της Εκτάκτου Διπλής Ιεράς Συνάξεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, προεδρευομένης υπό Πατριαρχικής Εξαρχίας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη συμφώνα με τον Καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. 

Η χάρις του Θεού επέλεξε τον Γέροντα της αγάπης, τον γέροντα εκείνον που με την γλυκυτάτη όψη αλλά και την απύθμενη αγάπη του έβαλε τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση της καταληφθείσης – από το 1972 -  ιστορικής Μονής Εσφιγμένου. Έναντι της υπερβολής των ζηλωτών στέκεται το μέτρο του Γέροντα Χρυσοστόμου – όχι με την έννοια του μέσου των δύο αντιτιθέμενων άκρων αλλά με την έννοια του αρμονικού, αυτού του οποίου πρέπει κάθε φορά. Αγάπη απύθμενη όχι όμως χωρίς διάκριση καθότι με αυτήν ο γέροντας κατηύθυνε τις ψυχές στην σωτηρία. Μια αγάπη η οποία ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσε να σκεπάσει τους πάντες ακόμη και τους υβριστές του. Μειλίχιος και ταπεινός προσέλκυε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος ενώ συνάμα προσέφερε τον εαυτό του στη διάθεση της Εκκλησίας αγόγγυστα και παρά την ηλικία του. Ο πλέον αρμόδιος να ενώσει τις αντίθετες πλευρές και να σκεπάσει υπό την σκέπη του τους πάντες. Μοναδικό ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αγάπη του μακαριστού Χρυσοστόμου η άρνηση αποδοχής αυτής του της αγάπης, ο ζηλωτισμός και η προσκόλληση στον τύπο και όχι στην ουσία, στοιχεία τα οποία προβλημάτιζαν έντονα τον γέροντα. Η ρητορική μίσους τον έβρισκε παντελώς αντίθετο και ήλπιζε και ευχόταν στην Πρόνοια του Θεού ως τον μοναδικό τρόπο για την επίλυση του ζητήματος το οποίο ταλανίζει επί δεκαετίες το Άγιο Όρος και ειδικότερα την ιστορική Μονή Εσφιγμένου. Ένας χρόνος χωρίς τον γέροντα και το Άγιο Όρος είναι πτωχότερο αλλά όχι πτωχό καθότι η Πρόνοια του Θεού μεριμνά πάντοτε για το Άγιο Όρος και για την Μονή Εσφιγμένου ορίζοντας νέο Καθηγούμενο τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος βαδίζει επάξια στα βήματα του πνευματικού μας πατρός αναμένων υπομονετικά και με αγάπη την επίλυση του προβλήματος της Μονής εν΄μία ενότητα προς δόξαν και πάλι του Τριαδικού Θεού. 

* Στο μνημόσυνο ήταν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνας, ο Μητροπολίτης Καββάσων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Ζουγκντίτης της Γεωργίας κ.κ. Γεράσιμος. Το ετήσιο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου. 

 

Στυλιανός Σούρλας

Δικηγόρος

Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Νομικός σύμβουλος Μονής Εσφιγμένου

 

Ετικέτες γεροντας    μνημοσυνο   
Κατηγορία Σχόλια
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 19:57

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤελευταία ΝέαΣχόλιαΈνας Χρόνος Χωρίς Τον Γέροντα Της Αγάπης Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων