Κυριακη 17 Μαϊου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Εκπέμπει S.O.S Ο Τουρισμός Της Λάρισας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Και αν η Λάρισα δεν έγινε ποτέ γνωστή ως αποκλειστικός τουριστικός προορισμός παρ' όλα αυτά ο κλάδος που δραστηριοποιείται στον νομό δίνει

έναν πραγματικό αγώνα για να διατηρήσει έστω και έναν αξιοπρεπή αριθμό επισκεπτών που τονώνει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή.

 

Όμως με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και αυτόν τον μικρό αριθμό (από τον οποίο ζουν εκατοντάδες οικογένειες) κινδυνεύει άμεσα να τον χάσει σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου. Αιτία όπως αναφέρουν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% που είναι σήμερα στο 13%. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 283 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ έως και 3,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα προκαλέσει κατά τον ΣΕΤΕ καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας,αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.

 

Δεν πάει πολύς καιρός από την ανάλυση της Citigroup που έλεγε πως η πολύ καλή τουριστική περίοδος μετατρέπεται στον κυριότερο καταλύτη της επιστροφής της Ελλάδας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι το 2014 η χώρα μας θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,1%.

 

Στον νομό Λάρισας δραστηριοποιείται η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Λάρισας που προβάλλει κυρίως τον εναλλακτικό τουρισμό για την περιοχή ο οποίος περιλαμβάνει: Συνεδριακό τουρισμό, εκθεσιακό, μαθητικό τουρισμό-νέων, αθλητικό, rafting, canoe-Kayak,trekking-πεζοπορία, oρεινή ποδηλασία, oρειβασία-αναρρίχηση ακόμα και θεραπευτικό τουρισμό.

 

Πρόεδρός της είναι η κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου η οποία αρχικά υπογράμμισε: «Η Λάρισα δεν είχε και δεν έχει μαζικό τουρισμό. Εμείς ψαρεύουμε τους ξένους με έξυπνους τρόπους. Κυρίως στεκόμαστε στη γεωγραφική θέση της Λάρισας που είναι κοντά σε πολλούς προορισμούς και στη σπουδαία αγορά της πόλης.

 

Όταν έρχονται όλοι μένουν ικανοποιημένοι από την εικόνα της πόλης αλλά το θέμα είναι να τους πείσουμε να έρθουν». Της ζητήσαμε να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ και μας είπε: «Το 2014 ήταν μια χρονιά ελπίδας για τη Λάρισα. Μπορεί να μην είχε τεράστιο αριθμό επισκεπτών όμως είχε μία σταθερή ροή και ένα αξιοπρεπές ποσοστό πληρότητας. Αν γίνει αυτό που λένε τότε απλά θα γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με τόσο κόπο οι ιδιώτες. Οι πολίτες τα βρήκαν μεταξύ τους και συνεργάστηκαν σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 

Το θέμα είναι πως δεν τα βρίσκουν με την Πολιτεία όμως, και εκεί θα χαλάσουν όλα όπως φαίνεται. Θα είναι καταστρεπτικό για τον τουρισμό της Λάρισας που προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατηθεί σε τέτοιο επίπεδο».Και αν αυτήν είναι η κατάσταση κυρίως στην πόλη της Λάρισας ζητήσαμε να μάθουμε αν είναι ίδια η κατάσταση και στα παράλια. Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Λάρισας τον κ. Ηλία Ευσταθίου, ενός συλλόγου που ιδρύθηκε το 2008, βλέποντας την ανάγκη για την οργάνωση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία είναι διάσπαρτα στην περιοχή και ιδιαίτερα κατά μήκος της ακτής που είναι η βάση του τουρισμού.

 

«Τα παράλια του νομού Λάρισας δεν είναι ένας προορισμός που μπορεί να συγκριθεί με τα νησιά και τις τόσες άλλες παραλίες γνωστές στην ηπειρωτική Ελλάδα.Τα παράλια του νομού προσπαθούν με μικρά μέσα να πάρουν ένα μερίδιο αγοράς. Μικρό δηλαδή είναι και το περιθώριο κέρδος μας και αν γίνουν πραγματικότητα αυτά τα μέτρα τότε θα μας κόψουν και αυτό το μικρό κέρδος»τονίζει ο κ. Ευσταθίου και συνεχίζει δίνοντας μια εικόνα για τους τουρίστες που επιλέγουν να έρθουν στα παράλια «Δεν δουλεύουμε με μεμονωμένους τουρίστες.Κυρίως δουλεύουμε με οργανωμένα γκρουπ που είναι ήδη πιεσμένα οικονομικά τόσο τα άτομα που έρχονται όσο και το κέρδος μας.Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ τότε θα πάψουν να μας επιλέγουν ακόμα και αυτά τα γκρουπ. Πολλοί από εμάς θα κλείσουμε...».

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

 

Μόλις χθες εν τω μεταξύ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει πως ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του Γ' τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ' τριμήνου 2013, παρουσίασε αύξηση  7,6% έναντι αύξησης 1,2% που ση-μειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2013 προς το 2012.Ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του Γ' τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β' τριμήνου 2014, παρουσίασε αύξηση 76,7% έναντι αύξησης 75,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2013, καταδεικνύοντας την έντονη εποχικότητα του κλάδου, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Κ. Γκιάστας)

 

Ετικέτες Τουρισμός    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΕκπέμπει S.O.S Ο Τουρισμός Της Λάρισας! Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων