Δευτερα 18 Μαϊου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Αξιοζήλευτα Tο 1994, «Zούγκλες» Tο 2015

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είναι μερικά από τα κτίρια που σύμφωνα με την έκθεση του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας από το μακρινό 1994 παρουσιάζουν αξιόλογα στοιχεία.

Ορισμένα μάλιστα είχαν προταθεί να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα. Κάποια αποτελούν πεδίο ιδιοκτησιακής «μάχης» αλλά το πρόβλημα έγκειται σε αυτά που κινδυνεύουν άμεσα να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης. Χόρτα, δέντρα, σκουπίδια και δυσοσμία συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν τιμά το κέντρο της πόλης και προκαλεί την αντίδραση αρκετές φορές των γειτόνων. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που άγνωστοι εισβάλλουν, κάνουν χρήση ουσιών ή και βάζουν φωτιές τους χειμερινούς μήνες. Ιδιωτικά αλλά παρατημένα…

Όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας των συγκεκριμένων κτιρίων, σύμφωνα με την αντίστοιχη διεύθυνση του Δήμου αυτήν πρώτα καταγράφει αίτημα από τους πολίτες. Στη συνέχεια το μεταβιβάζει στη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας η οποία ενημερώνει τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας με τη σειρά του δίνει εντολή να καθαριστεί και οι δύο διευθύνσεις (καθαριότητας του Δήμου και Υγιεινής Περιφέρειας) με παρουσία οργάνων ή εισαγγελέα μπαίνουν στον ιδιωτικό χώρο.

Αφού γίνουν οι εργασίες καθαριότητας τότε γίνεται γνωστή η δαπάνη στο ταμείο για να φτάσει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή στη συνέχεια να τακτοποιηθεί μέσω εφορίας.

Όμως από τη Διεύθυνση Καθαριότητας επισημάνθηκε και ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την άρνηση κάποιων υπαλλήλων οι οποίοι ναι μεν δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά ούτε και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να βρει σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι από χρόνια.

Η άλλη διάσταση τώρα αφορά στη σημαντικότητα τέτοιων κτιρίων. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας υπάρχουν διάφορες σκέψεις πάνω σε αυτό. Μια εξ αυτών που εξετάζεται είναι ο δήμος να βρει τους ιδιοκτήτες για να συναινέσουν να υπογραφεί μια σύμβαση παραχώρησης κατά χρήση για ένα διάστημα, ανάλογα με το πρόβλημα που έχει και το κόστος που θα χρειάζεται για μια συντήρηση ενός τέτοιου. Ουσιαστικά να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση ο Δήμος και να το εκμεταλλευτεί στα μέτρα του δυνατού.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Η μελέτη του ΤΕΕ Λάρισας από το 1994 καταγράφει κάποια σπίτια, όχι μόνο τα διατηρητέα, με βάση κάποια αξιόλογα στοιχεία. Αυτή τη στιγμή τα χαρακτηρισθέντα διατηρητέα κτίρια της Λάρισας είναι: ο «Μύλος του Παππά», κατοικίες επί της οδού Γ. Σεφέρη, επί των οδών Καραϊσκάκη και Φαρμακίδου «Νικόδημος», επί των οδών Παλαιστίνης και Φαρμακίδου – «Έπαυλη», κτίριο στην οδό Ιουστινιανού- παλιά πυριτιδαποθήκη- σημερινό Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, κατοικία στην οδό Μανωλάκη (ΟΚΑΝΑ) και πριν από μερικούς μήνες ο πρώην κινηματογράφος Παλάς.

Στη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τη μελέτη κατατάσσονται κτίρια που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προτάθηκε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέα. Κάποια γκρεμίστηκαν ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους είτε τα έχτισαν, είτε τα έδωσαν αντιπαροχή. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται 17 εκ των οποίων γκρεμίστηκαν τα 6 και υφίστανται μόλις τα 11.

Ακόμη υπάρχει και τρίτη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει κτίρια που ορισμένα αξιόλογα στοιχεία επέβαλαν την καταγραφή τους. Τα κτίρια αυτά είναι 51 εκ των οποίων τα 3 έχουν γκρεμιστεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ετικέτες σπίτια    εγκαταλειψη    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΑξιοζήλευτα Tο 1994, «Zούγκλες» Tο 2015 Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων