Δευτερα 6 Απριλιου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)

 

Πολλές παγίδες κρύβουν οι νέοι κωδικοί “φωτιά” στο αναμορφωμένο- ‘’καμουφλαρισμένο’’ έντυπο Ε1 που σαν απώτερο σκοπό του έχει την περιγραφή των εισοδημάτων από κάθε πηγή (τόκους, μερίσματα και όλες τις κινητές αξίες εντός και εκτός Ελλάδας), παρέχοντας στο Υπουργείο Οικονομικών όλα όσα χρειάζεται για να φτιάξει το πολυπόθητο νέο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο  με το οποίο οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα γίνονται πολύ εύκολα και χωρίς την φυσική παρουσία του φορολογούμενου.

 

  Ας σημειωθεί ακόμη ότι δεν πρέπει να λησμονήσουμε να δηλώσουμε όλες τις δαπάνες που έγιναν το 2014 για αγορές ακινήτων, μετοχών, επιχειρήσεων και ούτω καθεξής, καθώς αποτελούν τεκμήρια και πρέπει να δικαιολογούνται από την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη.

 

Αναλυτικά παρατίθενται παρακάτω μερικοί από τους πιο κύριους κωδικούς που θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι για να μην οδηγηθούν σε πρόσθετους φόρους.

 

 

Πίνακας 4 Γ1: Τον πίνακα αυτόν θα τον δούμε για πρώτη φορά, διότι αφορά τους αγρότες οι οποίοι θα δηλώσουν τα εισοδήματα αναλυτικά και με λογιστικό τρόπο.

 

 

Πίνακας 4 Γ2: Υπάρχει για πρώτη φορά ένας ενοποιημένος πίνακας στον οποίο θα δηλωθούν τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε αντίθεση με παλιά έντυπα που δηλώνονταν σε διαφορετικό πίνακα το εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και το εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα.

 

 

Πίνακας 7: Στον πίνακα αυτόν περιγράφονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, η αλλαγή που επήλθε είναι ότι φέτος δεν θα ισχύουν μόνο για συνταξιούχους και μισθωτούς οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες, νοσήλια φάρμακα κτλ , αλλά για όλους τους φορολογούμενους.

 

 

Θα αποτελούσε σοβαρή παράληψη να μην τονίσουμε ότι στο νέο έντυπο Ε1 εμφανίζεται για πρώτη φορά η κατηγορία Δ1 στον πίνακα 4 που αποτελεί μία “παγίδα” για να αναγνωρίσει η εφορία τόκους, μερίσματα και δικαιώματα ανά χώρα προέλευσης.

 

 

Πίνακας 4 Δ1: (κωδικοί 669-670). Τόκοι αλλοδαπής προέλευσης. Στον κωδικό αυτό θα καταχωρήσουμε τους τόκους που δημιουργούνται από εισόδημα αλλοδαπής. Έστω φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αποκτά τόκους αλλοδαπής, θα πρέπει να τους καταχωρήσει στην δήλωσή του. Εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης επέρχεται εάν και εφόσον οι τόκοι πληρώνονται μέσω ημεδαπής τράπεζας διότι αυτή παρακρατεί και αποδίδει τον φόρο επί των τόκων.

 

 

Πίνακας 4 Δ1: (κωδικοί 295-296). Φόροι μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Προσοχή, τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης είτε έχουν εισαχθεί είτε όχι (παραμένουν στο εξωτερικό) πρέπει να δηλωθούν στο νέο έντυπο.

 

Αβίαστα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην φετινή φορολογική δήλωση κρύβονται αρκετοί πονηροί κωδικοί που αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή θα οδηγήσει τους φορολογούμενους σε επικίνδυνες  ατραπούς.

Ετικέτες Ε1    Φορολογικές Δηλώσεις   
Κατηγορία Σχόλια
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 09:10

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING: Νομοθέτηση Τώρα! Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
Σχόλια
By SDGSEO

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤελευταία ΝέαΣχόλιαΠαγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων