Πεμπτη 9 Οκτωβριου 2014

Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

ΝΤΡΟΠΗ! Αρνήθηκαν Να Δεχθούν Σε Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Κοριτσάκι 2,5 Χρονών Επειδή Είναι Διαβητικό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)

Αρχικά έγινε δεκτή η αίτηση αλλά όταν έφτασε η ώρα της εγγραφής, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν το... "λάθος" τους! Στη Βουλή το θέμα από την Ηρώ Διώτη

που όμως στην ερώτηση που κατέθεσε "ξέχασε" να αναφέρει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο δήμο Λαρισαίων... 

Πρόκειται για μια ιστορία απ' αυτές που δεν χωνεύονται εύκολα, πόσο μάλλον όταν συμβαίνει δίπλα σου, στην πόλη σου: μα να αποκλείουν ένα "ψυχάκι" 2,5 χρονών από το δικαίωμα να είναι, όπως όλα τα άλλα παιδάκια, σε παιδικό σταθμό επειδή η μοίρα τα έφερε έτσι και είναι από πολύ μικρό διαβητικό; Μιλάμε για μια πάθηση που ως γνωστόν δεν επηρεάζει τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού. Κι όμως, οι αρμόδιοι του δήμου Λαρισαίων ήταν κάθετοι: το παιδί δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό της πόλης μας. Με το αιτιολογικό ότι είναι διαβητικό και μπορεί να του συμβεί κάποιο επεισόδιο στον παιδικό σταθμό, για το οποίο αρνούνται να αναλάβουν την όποια ευθύνη. Παραδέχθηκαν μάλιστα ενώπιον των γονέων πως αν το είχαν προσέξει στην αίτηση, δεν θα το είχαν κάνει εξαρχής δεκτό το κοριτσάκι του... Έτσι απλά!

Τώρα οι γονείς μπορεί να έχουν γράψει το παιδί τους σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό της Λάρισας (ναι, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς τα δέχονται φυσικά τα διαβητικά παιδιά), ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν σε όλα τα επιπέδα για το συγκεκριμένο θέμα. Και θέλουν να το κάνουν όχι μόνο για το παιδί τους αλλά για να καλυτερέψει το μέλλον όλων των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη ή και από κάποιου άλλου είδους πάθηση που μπορεί να μην επηρεάζει τη μαθησιακή τους ικανότητα, παρόλα αυτά όμως μπορεί να κατατάσσονται στη "μειονότητα". 

Δείτε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια τα όσα περιγράφει για το περιστατικό με επιστολή του στην press-a ο πατέρας του μόλις 2,5 ετών κοριτσιού. Τα στοιχεία του είναι στη διάθεση μας αν τα χρειαστούν οι αρμόδιοι από το δήμο Λαρισαίων. Αν και σίγουρα θα ξέρουν ποιος είναι ο πατέρας, άλλωστε δεν έχουμε και άλλα "περιστατικά" παιδιών με διαβήτη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Λάρισας... Τώρα ξέρουμε όλοι γιατί!

Δείτε τη συγκλονιστική επιστολή του Λαρισαίου πατέρα στην press-a:

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα περιστατικό που έγινε στον 6ο Δημοτικό παιδικό σταθμό της Λάρισας.
Ακολουθήσαμε τη διαδικασία της αίτησης εγγραφής στον παιδικό σταθμό, στην οποία αναφέραμε σαν γονείς ότι η κόρη μας, κοριτσάκι 2,5 χρονών, έχει διαβήτη τύπου 1.
Να αναφέρουμε το γεγονός ότι το παιδί μας προετοιμάστηκε τρεις μήνες το καλοκαίρι για το νέο του ξεκίνημα, εννοούμε την αρχή της σχολικής του πορείας.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εφόσον το παιδί μας το δεχτήκανε πήγαμε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στον 6ο δημοτικό παιδικό σταθμό για να ενημερωθούμε σχετικά με την πρώτη επαφή του παιδιού με τον παιδικό σταθμό. Παρούσα ήταν η διευθύντρια του 6ου παιδικού σταθμού και η γιατρός του σταθμού.Τότε ήταν που μας ενημέρωσαν ότι τελικά δεν μπορούν να το δεχτούνε με την αιτιολογία ότι είναι διαβητικό και μας ζητήσανε και συγνώμη γιατί δεν το είδανε στην αίτηση, για να μην την έκαναν εξ αρχής δεκτή!!!!
Μετά το πρώτο σοκ που υποστήκαμε σαν γονείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι κάτι το δύσκολο και προσφερθήκαμε να τους παρέσχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη και εκπαίδευση. Αρνήθηκαν να μπούνε στη διαδικασία να μάθουν να διαχειριζονται το διαβήτη, να κάνουν μετρήσεις σακχάρου, ενέσεις ινσουλίνης αν χρειαστεί, να επικοινωνούν μαζί μας για οδηγίες,ακόμα και να πηγαίνει δικό μας άτομο να ελέγχει το παιδί. Επίσης δεν δεχτήκανε το παιδί να τρώει δεκατιανό γεύμα (δεν παρέχεται δεκατιανό στα υπόλοιπα παιδιά) τις ώρες που πρέπει με την αιτιολογία ότι θα ζηλεύουνε τα υπόλοιπα παιδάκια. Επίσης αρνήθηκαν να τους πηγαίνουμε εμείς φαγητά, επειδή αυτά που σερβίρουν είναι εντελώς ακατάλληλα για διαβητικούς. Συνέχεια τόνιζαν ότι η μέτρηση του σακχάρου και γενικότερα η διαχείριση του διαβήτη αποτελεί ιατρική πράξη και είναι αντικείμενο εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και δεν έχουν καμμία υποχρέωση να το κάνουν.

Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού που ήταν παρούσα τόνιζε ότι αν το παιδί μας πάθαινε ένα σοβαρό υπογλυκαιμικό επεισόδιο και η ίδια βρισκότανε σε άλλο παιδικό δεν θα προλάβαινε να κάνει την ένεση γλυκαγόνης μέσα σε δέκα λεπτά από τη στιγμή που οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Της εξηγήσαμε ότι αν ακολουθήσουν τις οδηγίες, σπάνια θα προκύψει τέτοιο πρόβλημα και ότι η χορήγηση γλυκαγόνης σε διαβητικό άτομο εντάσσεται στις πρώτες βοήθειες τις οποίες πρέπει να ξέρει το προσωπικό των παιδικών σταθμών και να είναι σε θέση να εκπληρώσει, όπως θα πρέπει να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση πνιγμού, πυρετικών σπασμών κλπ.  Επίσης η συγκεκριμένη παιδίατρος, απευθυνόμενη στη μητέρα απόρησε πώς αποφασίζει να στείλει το παιδί της σε παιδικό με ένα τέτοιο θέμα υγείας καθώς η ίδια , που είναι και μητέρα, δεν θα το εμπιστευόταν σε κανέναν. Έγινε έντονη προσπάθεια να μας μεταπείσουν και να την κρατήσουμε σπίτι.

Στη συνέχεια αποχωρήσαμε και επικοινώνησα τόσο με την ΠΑΣΥΔΙ, αλλά και το δήμο Λαρισαίων ορίζοντας συνάντηση το πρωί της Δευτέρας 8 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δεληγιάννη ήταν παρώντες εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΙ, ο κ. Δεληγιάννης, η παιδίατρος των παιδικών σταθμών, η διευθύντρια του 6ου παιδικού σταθμού και η γενική διευθύντρια όλων των παιδικών σταθμών. Για δεύτερη φορά η διευθύντρια του παιδικού σταθμού απευθυνόμενη στον κύριο Δεληγιάννη ζήτησε συγγνώμη που δεν πρόσεξαν στην αίτηση ότι το παιδί είναι διαβητικό και το έκαναν δεκτό. Το κλίμα στη συζήτηση ήταν κακό έως εχθρικό στην περίπτωση η κόρη μας να ενταχθεί στο δυναμικό του παιδικού σταθμού.

Το θέμα της ανάληψης των ευθυνών σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν το κεντρικό σημείο της κουβέντας. Τόσο η παιδίατρος όσο και η διευθύντρια του σταθμού επαναλάμβαναν τα όσα μας είπαν μερικές ημέρες πριν στο σχολείο. Αρνήθηκαν κάθε εκπαίδευση, θεωρούν ότι η διαχείριση του διαβήτη περιέχει ιατρικές πράξεις και αποτελεί αντικείμενο νοσηλευτή, και ότι δε θέλουν να αναλάβουν οποιαδήποτε επιπλέον ευθύνη. Εξήγησα ότι ακόμα και νοσηλευτής να προσληφθεί θα πρέπει να εκπαιδευτεί σχετικά με το πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη της κόρης μας, εκπαίδευση που θα πρέπει να έχει και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. Ο κ. Δεληγιάννης δήλωσε πως είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την εισήγηση της γιατρού και να μην κάνει δεκτό το παιδί.
Από τη συνάντηση κατάλαβα το λόγο που δεν υπάρχουν παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Λαρισαίων.

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Δεληγιάννη, με ενημέρωσε ότι με αφορμή το περιστατικό, έχει ζητήσει να προσληφθούν με 5 μηνη σύμβαση από τον ΟΑΕΔ νοσηλευτριες για τους παιδικούς σταθμούς (του χρόνου δλδ, πάλι τα ίδια θα έχουμε?).  Απάντηση θα έχει σε 2-3 μήνες και εάν είναι θετική, τότε θα με ειδοποιήσει για να αρχίσει στο μέσο της χρονιάς το παιδί να παρακολουθεί...

Εν τω μεταξύ, η κόρη μας ρωτούσε γιατί δεν πάει σχολείο. Την έχουμε εγγράψει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.
Η κόρη μας εξακολουθεί να βρίσκεται στη δύναμη του 6ου παιδικού σταθμού Λάρισας. Παρόλο που τους το ζητάμε επανειλλήμενως, δε μας δίνουν εγγράφως την απόρριψη της. Στην τελευταία επικοινωνία με τον παιδικό σταθμό, η διευθύντρια μας είπε ότι θα πρέπει να κάνουμε σχετική αίτηση στο δήμο Λάρισας, προκειμένου να μας χορηγήσουν την απόρριψη από τον παιδικό σταθμό.

Ζήτησα τη παρέμβαση τόσο βουλευτών, όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη, παρόλο που την έχουμε εγγράψει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και για παιδαγωγικούς λόγους δεν πρόκειται να της αλλάξουμε σχολείο. Όμως, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα (νομικό - πολιτικό - δημοσιογραφικό) με σκοπό να καλυτερέψει το μέλλον, όχι μόνο του δικού μας παιδιού, αλλά όλων των παιδιών."

Στη Βουλή το θέμα με ερώτηση της Διώτη

Την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Ηρώ Διώτη έφερε το θέμα στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Παιδείας Και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών. Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά στο περιστατικό που έγινε στη Λάρισα, χωρίς όμως να ονοματίζει το δήμο...Γι' αυτό και πέρασε "στα ψιλά" από τα τοπικά ΜΜΕ το θέμα.

Δείτε την ερώτηση με θέμα "Άρνηση εγγραφής παιδιών με διάφορες παθήσεις σε Σχολικές Μονάδες":

"Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και κατά την πρόσφατη διαδικασία εγγραφής προνηπίων σε Παιδικούς Σταθμούς τα περιστατικά άρνησης εγγραφής ή/και προβλημάτων αποδοχής παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ΣΔΤ1), παιδική ρευματοειδή αρθρίτιδα, παιδική επιληψία και άλλες παθήσεις, που όμως δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα, ώστε να πρέπει να υπάρξει διαμεσολάβηση του ΚΕΔΔΥ.
Και φέτος υπήρξαν καταγγελίες σχετικά, με κυριότερες ίσως αυτές προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για περιπτώσεις, πανελλαδικά, άρνησης εγγραφής, ιδίως σε Παιδικούς Σταθμούς, παιδιών πασχόντων από διαβήτη. Χαρακτηριστική αποτελεί περίπτωση γονέα που έκανε αίτηση σε Βρεφονηπιακό Σταθμού μεγάλου περιφερειακού Δήμου στην οποία δήλωνε ότι το παιδί πάσχει από ΣΔΤ1, η αίτηση έγινε δεκτή, και την πρώτη ημέρα που πήγε το παιδί στο Σταθμό, δέχθηκε την άρνηση της Προϊσταμένης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου να δεχθεί το παιδί, μαζί με τη συγγνώμη της για την ταλαιπωρία και την απαράδεκτη δικαιολογία ότι «εάν είχαμε προσέξει εξαρχής την αίτηση, δε θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς δεκτό».
Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ειδικά στην εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, η άρνηση εγγραφής μαθητή που ανήκει στα όρια της σχολικής περιφέρειας συνιστά παράβαση καθήκοντος. Μολαταύτα και φέτος έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα τη μεγάλη απογοήτευση των παιδιών τους. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των Παιδικών Σταθμών, όπου δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το θεσμικό πλαίσιο αποδοχής και εγγραφής των προνηπίων.

Επειδή οι παθήσεις που έχουν αποτελέσει την αιτία μη εγγραφής των παιδιών στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών.
Επειδή η πρόσβαση στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση είναι θεσπισμένο, κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών ανεξαιρέτως,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Στοιχειοθετείται, ναι ή όχι, άρνηση εγγραφής παιδιών, διαγνωσμένων με παθήσεις που δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα και τί προβλέπεται επακριβώς για την αποδοχή/εγγραφή παιδιών στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων;
2.    Έχουν συγκεκριμένη εικόνα τα Υπουργεία για περιπτώσεις Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων που να έχουν αρνηθεί την εγγραφή μαθητή λόγω των προαναφερθεισών παθήσεων;
3.    Σε ποιές συγκεκριμένες κινήσεις θα προβούν (λ.χ. πρόσληψη βοηθητικού νοσηλευτικού προσωπικού) για τις Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ώστε να μην υπάρχει κανέναν κώλυμα στην εγγραφή/αποδοχή μαθητών πασχόντων από παθήσεις που δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Διώτη Ηρώ

Κουράκης Τάσος

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Βαμβακά Τζένη

Δριτσέλη Παναγιώτα

Πάντζας Γιώργος"


Εν αναμονή απάντησης...

Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι εκ του δήμου Λαρισαίων μετά τη δημοσιοποίηση - ανάδειξη του θέματος, που είναι και το πιο σημαντικό σ' αυτές τις περιπτώσεις, από την press-a θα απαντήσουν... Μετά χαράς να δούμε την απάντηση τους, να μας εξηγήσουν και αυτοί γιατί δεν είναι σήμερα το 2,5 χρονών διαβητικό κοριτσάκι σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό. Να δούμε και την κοινωνική τους ευαισθησία! Που να πάρει η ευχή, στο κάτω-κάτω της γραφής (υποτίθεται πως) έχουμε να κάνουμε με μια νέα δημοτική αρχή... "της Αριστεράς"! Τι δείγματα γραφής δίνει όταν αντιμετωπίζει έτσι περιστατικά όπως αυτό;

Βαγγέλης Βουλάγκας

Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 01:05

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Λιανοκλάδι-Δομοκός-Παλαιοφάρσαλος… Το τρένο είναι το αγαπημένο μου μέσο. Ταξιδεύω χρόνια, θα μπορούσα να…
40 Χρόνια Νέα Δημοκρατία Του Χρήστου Κέλλα
Κοροϊδία Για Τον Κατώτατο Μισθό Του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας
Ο 11ος Μήτσος Του Ανδρέα Πετρουλάκη από protagon.gr
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΝΤΡΟΠΗ! Αρνήθηκαν Να Δεχθούν Σε Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Κοριτσάκι 2,5 Χρονών Επειδή Είναι Διαβητικό Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων