Δευτερα 20 Οκτωβριου 2014

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Αγάπησα Έναν Πόντιο... Στη Λάρισα! Όταν Η Πρόεδρος Του Συλλόγου Αργιθεατών Παντρεύεται Τον Πρόεδρο Των Ποντίων!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αυτός κι αν ήταν παραδοσιακός γάμος στη Λάρισα: εκείνη νέα, δυναμική και ωραία Λαρισαία δικηγόρος... Α, και υποψήφια βουλευτής, παρακαλώ!

Εκείνος λεβέντης, δικηγόρος επίσης και... "κλέφτης" της καρδιάς της! Ο Χρήστος Τοπαλίδης είναι πρόεδρος Ποντίων Λάρισας και Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενώ η Νανά Μαυραντζά (υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση) πρόεδρος του συλλόγου Αργιθεατών Λάρισας. Πέρα όμως από όλα αυτά και πάνω απ' όλα γενικά, ο Χρήστος και η Νανά είναι εδω και χρόνια δύο ερωτευμένα παιδιά που μετά την κοινή τους συνύπαρξη στο δικηγορικό γραφείο που διατηρούν στη Λάρισα, αποφάσισαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Το μυστήριο τελέστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα και στον ιερό ναό Τεσσεράκοντων Μαρτύρων ενώ στη συνέχεια το γλέντι έλαβε χώρα στο κέντρο "Ακρόπολις". Αν και ουσιαστικά τα γλέντια και οι χοροί είχαν ξεκινήσει μέρες πριν από τα σπίτια των δύο μελλόνυμφων που όπως διαπιστώνετε και στις φωτογραφίες, είναι φουλ της παράδοσης!

Έτσι λοιπόν το ζευγάρι προσπάθησε να αναβιώσει κάποια κοινά έθιμα τόσο του Πόντου όσο και της Αργιθεας. Το "νυφόπαρμα" στα Ποντιακά είναι το έθιμο ο γαμπρός με τους κουμπάρους και το "σόι" του να πηγαίνου την ημέρα του γάμου και να παίρνουν την νύφη. Περνάνε απο εμπόδια που βάζουν οι συγγενείς της νύφης και πληρώνουν μέχρι να φτάσουν να την πάρουν και να της δώσουν τα παπούτσια. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των συγγενών, ενώ ο γαμπρός δεν μιλαει με την νύφη μέχρι να φτάσουν στην εκκλησία.. Η "κοσάρα" είναι η στολισμένη κότα που δίνουν στον κουμπάρο!

Στην Αργιθέα επίσης το έθιμο ήταν να πηγαίνει ο γαμπρός να παίρνει την νύφη απο το σπίτι και να πηγαίνουν στην εκκλησία όλοι μαζί χορεύοντας, συνοδεία των παραδοσιακών τραγουδιών του γάμου! Μετά την εκκλησία και στο γλέντι το ποντιακό έθιμο ορίζει να χορέψουν εφτά ζευγάρια και ένας ελεύθερος, ο χορός λέγεται Εφτά ζευγάρια και το τέκ: Πήρε το όνομά του από τους στίχους του τραγουδιού "εφτά ζευγάρια και το τέκ κρατούνε τη λαμπάδα". Το "τεκ" είναι ο ελεύθερος που εύχονται να παντρευτεί σύντομα! Οι " κουλούρες" Αργιθεάτικο έθιμο, στολισμένες με σχέδια κουλούρες.Τις παιρνανε τρεις φορες δύο ελεύθεροι, ένας άντρας (απο τους φίλους του γαμπρού) και μία κοπέλα (απο τις "μπρατίμισσες"-φίλες της νύφης) για καλοτυχία του ζευγαριού και για να παντρευτούν οι ελεύθεροι! Μετά το ζευγάρι τις κόβει και τις μοιράζει στους καλεσμένους για καλοτυχία!

Ήταν με διαφορά ο πιο παραδοσιακός γάμος που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα. Από την press-a ευχές για βίο ανθόσπαρτο και κάθε ευτυχία στο αγαπημένο ζεύγος!

Ετικέτες ΓΑΜΟΣ    Λάρισα   
Κατηγορία Life & Style
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 22:32

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Το Απλωμένο Για Συμπόρευση Χέρι Του Πρωθυπουργού Tης Λένας Αξιόγλου, Δικηγόρος-Πολιτευτής Ν.Δ. Ν.Λάρισας
Λιανοκλάδι-Δομοκός-Παλαιοφάρσαλος… Το τρένο είναι το αγαπημένο μου μέσο. Ταξιδεύω χρόνια, θα μπορούσα να…
40 Χρόνια Νέα Δημοκρατία Του Χρήστου Κέλλα
Κοροϊδία Για Τον Κατώτατο Μισθό Του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeLife & StyleΑγάπησα Έναν Πόντιο... Στη Λάρισα! Όταν Η Πρόεδρος Του Συλλόγου Αργιθεατών Παντρεύεται Τον Πρόεδρο Των Ποντίων! Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων