Τεταρτη 19 Ιουνιου 2013

Ζήσης, Παΐσιος, Παΐσης

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Γέφυρα «Καλατράβα»: Μια Τρύπα... Περιμένει Την Απόδοση Ευθυνών Από Τον Εισαγγελέα

Μαϊ 10, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναμφίβολα η γέφυρα «Καλατράβα» αποτέλεσε ένα από τα έργα – σημαίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λάρισας

με επικεφαλής τον Λουκά Κατσαρό.

Με παράτες και φιέστες το έργο δόθηκε στην κυκλοφορία το 2009, ενώ η θεμέλια πλάκα ότι το έργο κατασκευάστηκε... επί ημερών Λουκά Κατσαρού, βρίσκονταν σε κεντρικό σημείο της νέας γέφυρας.

Τρία χρόνια, μερικές έντονες βροχές και τα κύματα του Αιγαίου Πελάγους ήταν αρκετά ώστε το έργο – βιτρίνα να γίνει περίγελος στο πανελλήνιο.

Μια τεράστια τρύπα, η οποία ευτυχώς δεν κατάπιε κάποιον διερχόμενο οδηγό, απέδειξε ότι με τη συγκεκριμένη γέφυρα κάτι δεν πήγαινε καλά. Η τρύπα άνοιξε στα τέλη του 2012 και στο τέλος Ιανουαρίου 2013 το πόρισμα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που σύστησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός είχε δημοσιοποιηθεί.

«Η διαπιστωθείσα και ήδη μερικώς αποκατασταθείσα αστοχία έγινε στο αριστερό κατά τη ροή του ρέματος μεταβατικό επίχωμα, έξω από το φορέα της γέφυρας και οφείλεται σε υποσκαφή του υλικού του μεταβατικού επιχώματος, το οποίο βρίσκεται όπισθεν του κεφαλοδέσμου και των φρεατοπασσάλων του αριστερού ακροβάθρου. Η υποσκαφή του υλικού του μεταβατικού επιχώματος, δηλαδή του επιχώματος πρόσβασης από και προς τη γέφυρα, προήλθε λόγω καταστροφής της εκ σκυροδέματος επένδυσης προστασίας του, η οποία εκτείνονταν κεκλιμένη σε όλο το πλάτος του αριστερού ακροβάθρου της γέφυρας και εδράζονταν επί του αριστερού άκρου της κοιτόστρωσης.

Η εκ σκυροδέματος κατασκευασθείσα κοιτόστρωση του πυθμένα του ρέματος κατεστράφη λόγω υποσκαφής, τόσο από τον κυματισμό της θάλασσας, όσο και από την αυξημένη ταχύτητα ροής του ρέματος λόγω μεγάλης παροχής, καθώς και από ενδεχόμενο συνδυασμό των ανωτέρω. Ενδεχομένως η υποσκαφή της κοιτόστρωσης να είχε συμβεί προγενέστερα. Με την καταστροφή της επένδυσης προστασίας του μεταβατικού επιχώματος, αφαιρέθηκε λόγω υποσκαφής υλικό του επιχώματος με συνέπεια τη σταδιακή υποχώρηση του οδοστρώματος και την εμφάνιση του προβλήματος στη στρώση κυκλοφορίας.

Κατά την άποψη της επιτροπής η προστατευτική επένδυση του μεταβατικού επιχώματος έπρεπε να είναι συμπαγής τοίχος εδραζόμενος με ασφάλεια κάτω από την στάθμη της θάλασσας, συνδέοντας τους φρεατοπασσάλους» ανέφερε μεταξύ άλλων το πόρισμα, το οποίο απεστάλη στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Από τότε, όμως, ουδέν συνέβη και είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι οι ευθύνες για όσα περιγράφονται στο πόρισμα πρέπει να επιμεριστούν και να προσωποποιηθούν.

Κ. Αγοραστός: «Ασφαλής η διέλευση από τη γέφυρα»

Με την ευκαιρία ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και τα παράλια του νομού Λάρισας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα σφύζουν από ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι από την γέφυρα «Καλατράβα» θα διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες - αυτοκίνητα  το «Press-a.gr» απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ώστε να διευκρινιστούν τα ερωτήματα που παραμένουν.

Σε ότι αφορά το πόρισμα, ο κ. Αγοραστός επιβεβαίωσε ότι αυτό βρίσκεται στο εισαγγελέα, ενώ υπογράμμισε ότι «περιμένουμε την απόφασή του και σε περίπτωση που υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθουν σε όποιον και αν ανήκουν».

Σε ερώτησή μας για την ασφάλεια της διέλευσης από την συγκεκριμένη γέφυρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι σαφής ότι «η διέλευση είναι απόλυτα ασφαλής». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «υπάρχει κλιμάκιο που ελέγχει την κατάσταση και εφόσον υπάρχει ανάγκη για έκτακτη επέμβαση με περαιτέρω έργα, αυτά θα γίνουν».

Πάντως, το σίριαλ με τη γέφυρα «Καλατράβα» δεν σταματάει εδώ, καθώς ότι έχει γίνει μέχρι τώρα αφορούσε στην έκτακτη αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει μόνιμες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί η μελέτη που αφορά στα έργα «θωράκισης» της γέφυρας. Αυτά τα έργα, μεταξύ άλλων, θα αφορούν στην κατασκευή τοίχου και άλλες παρεμβάσεις, ώστε σε μελλοντικές... φουσκοθαλασσιές ή έντονες βροχοπτώσεις που θα σημαίνουν μεγάλους όγκους νερού εντός του ρέματος να μην υπάρχει ο κίνδυνος για νέες... τρύπες.

Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσουν και τα έργα συντήρησης της γέφυρας, που αρχικά ήταν προγραμματισμένα να γίνουν μεταξύ 2013 και 2014, ώστε να ολοκληρωθεί το πλέγμα των παρεμβάσεων.

Ερωτήματα για ένα έργο 1,5 εκ. €

Τι όμως έγινε και η γέφυρα «Καλατράβα» στον Αγιόκαμπο αποτελεί – σε πανελλήνιο επίπεδο - μνημείο κακοτεχνίας;

Καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο έργο «δεν ήταν ένα ολοκληρωμένο έργο». Ουσιαστικά αναφέρονται στο γεγονός, ότι ενώ αυτή καθ’ αυτή η γέφυρα δεν παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα, τα ζητήματα δημιουργήθηκαν σε ότι αφορά τα έργα διασύνδεσης με το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο. Αυτές οι κατασκευές έγιναν πρόχειρα, ίσως να μην έγιναν με την απαραίτητη προσοχή και επιμέλεια και η... τρύπα ήρθε να αποκαλύψει τα κενά. Παράλληλα, ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι «το έργο δεν κατασκευάστηκε με τις προδιαγραφές των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο». Δηλαδή, δεν ελήφθη υπόψη – όπως άλλωστε επιβάλλονταν – το γεγονός ότι το ρέμα που βρίσκεται κάτω από την γέφυρα ενίοτε φουσκώνει και κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού, ούτε φαίνεται να συνυπογίστηκε η πραγματικότητα της μανιασμένης θάλασσας που τον χειμώνα φέρνει τα κύματα μέχρι τη βάση του έργου. Όλα τα παραπάνω «έσκαψαν» μέρος της κατασκευής και τότε έγιναν τα αποκαλυπτήρια άλλης μιας κακοτεχνίας, απ’ την οποία ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Σαφώς και παραμένουν τα ερωτήματα... Ποιοι έχουν ευθύνες;

Αν έχουν και ποιο είναι το μερίδιο των ευθυνών των τεχνικών υπηρεσιών της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της τότε πολιτικής ηγεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κατασκευάστριας εταιρείας;

Ποιος θα πληρώσει το κόστος των νέων παρεμβάσεων;

Σε ότι αφορά τις ευθύνες οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τον εισαγγελέα, και μάλιστα το συντομότερο. Άλλωστε, η γέφυρα «Καλατράβα» στοίχισε κάτι παραπάνω από 1,5 εκ. ευρώ και οι πολίτες που πλήρωσαν πρέπει να μάθουν πως τόσα λεφτά πήγαν στον... πάτο μιας τρύπας!

Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Στην Υγειά Μας Βρε Παιδιά... Χάσαμε Τα Σανέλ Της Στάη! Χτές τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Σήμερα νευριάζω με όλο αυτό που…
Τι Θα Κάνουν Νασιώκας, Φλωρίδης, Παπαδόπουλος; Μία από τις παρουσίες που σχολιάστηκε έντονα στην εκδήλωση για το βιβλίο…
Τηλεφώνημα Τζανακούλη Σε Αρβανιτόπουλο Για ΣΤΕΓ- Πάλι Ο Δήμαρχος Θα «Καθαρίσει»; Την αντίδρασή του για την μεταφορά της έδρας της ΣΤΕΓ από τη…
Από Τη Λάρισα Η «Πράσινη» Απάντηση Για Τους Πλειστηριασμούς Μείζον ζήτημα και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ανέκυψε από…
Nέα Δομή Των Ενόπλων Δυνάμεων: "Ώδυνεν Όρος Έτεκεν Μυν" (Κοιλοπόνεσε το βουνό και γέννησε ποντίκι) Του Γιάννη Ταφύλλη*
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΓέφυρα «Καλατράβα»: Μια Τρύπα... Περιμένει Την Απόδοση Ευθυνών Από Τον Εισαγγελέα Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων