Σαββατο 20 Ιουλιου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

"Γκρέμιστα-Γκρέμιστα Όλα Πια..." - Νέα Επίθεση Του Ντίνου Διαμάντου Στη Δημοτική Αρχή

Ιουν 16, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

    Ένα από τα λίγα εναπομείναντα παλιά κτίρια της Λάρισας κατεδαφίστηκε το πρωί του Σαββάτου. Ο λόγος  για το διώροφο

στη γωνία των οδών Ηφαίστου και Κενταύρων, που εδώ και πολλά χρόνια παρέμενε κλειστό και χωρίς συντήρηση, παραδομένο στη φθορά του χρόνου.
Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου παλιότερα ήταν σε συνενόηση με το Δήμο Λαρισαίων για να παραχωρηθεί στο Δήμο. Όμως δεν έγινε τίποτα και έτσι χθες κατά πολλούς, η Λάρισα έχασε ακόμη μια γωνιά της ιστορίας της...

Δείτε τη δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ, Ντίνου Διαμάντου, που είχε ξεκινήσει το θέμα για την ανακήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου το 2010 και μετά από τρία χρόνια το είδε να κατεδαφίζεται... Αν μη τι άλλο, ιδιαιτέρως αιχμηρή για τη δημοτική αρχή.

Είναι ξεκάθαρο πια πως η επικοινωνιακή αντεπίθεση Διαμάντου με την έντονη κριτική στο δήμο Λαρισαίων, μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται...

«Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες όταν, με άλλη αφορμή, επανέφερα την, διαχρονικά εκπεφρασμένη, άποψη του ΤΕΕ για την ανάγκη μίας «ολιστικής θεώρησης» και «αποτελεσματικής και διαρκούς αντιμετώπισης» της Πολεοδομίας και της Αρχιτεκτονικής της πόλης μας.
    Μέσα από ένα ειδικό φορέα – ινστιτούτο όπου, Δήμος και φορείς της πόλης θα παρακολουθούν συστηματικά και, μέσα από μία δυναμική διαδικασία, τα πολεοδομικά θεσμικά εργαλεία της πόλης. Την υλοποίησή τους και, τις αστοχίες τους.
    Θα δίνουν δε, και δεν θα απεμπολούν αλλά, θα κερδίζουν μάχες, τόσο για τη διαφύλαξη της Αρχιτεκτονικής ιστορίας  και του αξιόλογου δομικού της πλούτου, όσο και, για την ιστορική συνέχεια με επίτευξη νέου αξιόλογου Αρχιτεκτονικού αποτυπώματος, τόσο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο, και κύρια, μέσα από Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς των δημοσίων κτιρίων.
   

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, το κράτος ( ΥΠΕΚΑ  μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής) αποφασίζει για μας, μέσω «διαδρόμων» και «διαδρομών», αλλάζοντας την απόφαση που είχε λάβει για «χαρακτηρισμό ως διατηρητέου κτιρίου» το νεοκλασικό επί των οδών Κενταύρων και Ηφαίστου.
    Στην κατεύθυνση αυτή, δυστυχώς, για μία ακόμη φορά (με κορυφαία πράξη το Ξενία του Αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη) ο Δήμος όχι απλά δεν  αντιστάθηκε, όχι απλά δεν συνεργάστηκε με τους τοπικούς φορείς, αλλά, με αλλεπάλληλα έγγραφα και παρεμβάσεις του προς το ΚΕΣΑ, «διευκόλυνε» ενισχύοντας με «αίολα επιχειρήματα» τον «αποχαρακτηρισμό» και την κατεδάφιση (εκδίδοντας και την διοικητική πράξη της άδειας κατεδάφισης).
   

Για μία ακόμα φορά, ο Δήμος Λαρισαίων «γκρέμισε την ιστορική μνήμη και συνέχεια του Αρχιτεκτονικού πλούτου της Λάρισας» μέσα από μία «πολιτικά ιδιοτελή» και «αβάσταχτης ελαφρότητας» πολεοδομική δημοτική πολιτική.
    Δυστυχώς, στην δυσμενή εξέλιξη αυτή, δεν μπορώ να παραλείψω να «στηλιτεύσω» και τη στάση των συναδέλφων Αρχιτεκτόνων που, με όποια ιδιότητα και αν εμπλέκονται στην υπόθεση, συνέβαλλαν στην αρνητική αυτή εξέλιξη.

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 


Πολυμέσα

Ετικέτες νεοκλασσικο    Διαμάντος   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 20:26 Διαβάστηκε 233 φορές

Σχετικά Άρθρα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Νίκη Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 16:26 δημοσιεύθηκε από Νίκη

    καλά αυτός ο Διαμάντας όλη μέρα γράφει επιστολές και αναρτήσεις στο facebook
    τι δουλειά κάνει;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Μεγάλη Ώρα Για Την Πατρίδα... Απόψε θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο. Το Πολυνομοσχέδιο…
Παραπονάκια Στον Απόηχο Της Παράστασης "Βαφτίσια" Μπορεί να μην έπεφτε καρφίτσα χθες το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ όπου…
Ανέκδοτο: Ο Λαρισαίος Και Ο Αθηναίος Τρακαρει ένας αθηναίος με ένα λαρισαίο. Γυρνάει ο αθηναίος στο σπίτι και…
Σκηνές... Ροκ Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Για Ένα Ψήφισμα Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να είχε θέμα το Σχέδιο…
«Πράσινη» Οβίδα Του Κ. Σάββα Στον Θ. Πάγκαλο Το διαβάσαμε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό που έχει στο Facebook…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα Νεα"Γκρέμιστα-Γκρέμιστα Όλα Πια..." - Νέα Επίθεση Του Ντίνου Διαμάντου Στη Δημοτική Αρχή Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων