Δευτερα 1 Ιουλιου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Στο Κυνήγι Του Φθηνότερου Οβελία – Εικόνες Εξαθλίωσης Στην Πασχαλινή Αγορά Της Λάρισας

Απρ 30, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φθηνότερο κατά 3€ το κιλό το αρνί στα super market – Άνεργοι οικογενειάρχες 35-40 ετών δεν έχουν ούτε για ψωμί!

Μπορεί ο καιρός να θυμίζει καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις παραμονές του Πάσχα, όμως η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει και στην πασχαλινή αγορά της Λάρισας.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο παραδοσιακός οβελίας, με την κίνηση να είναι για την ώρα «σε μια φυσιολογική κάμψη», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Λάρισας κ. Χρήστος Πάσχος σε δηλώσεις του στο «Press-a.gr». Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Πάσχος, υπάρχει ένα ποσοστό 15% των Λαρισαίων καταναλωτών που περιμένει την τελευταία στιγμή να αγοράσει το αρνάκι ή το κατσικάκι, επιδιώκοντας καλύτερη τιμή.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών ανέφερε ότι το αρνί στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλείται μεταξύ 8,50 και 9 ευρώ, ενώ το κατσίκι 0,50 με 1 ευρώ περισσότερο, με την τάση να είναι ανοδική τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, η φετινή τιμή είναι κατά 1 ευρώ ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν αρνί με τιμές εκκίνησης από 5,40 έως 6 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η τιμή που αγοράζουν στη χονδρική τα κρεοπωλεία είναι τα 6 ευρώ περίπου, όσο δηλαδή πουλάνε στη λιανική τα σούπερ μάρκετ. Σ' αυτό το γεγονός, μάλιστα, αποδίδεται και η διαφορά στην τιμή μεταξύ κρεοπωλείου και σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, ο κ. Πάσχος σημείωσε ότι «φέτος παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών στο να αγοράζουν τον οβελία απευθείας από τον παραγωγό, έχοντας στόχο τη χαμηλότερη τιμή». Συνάμα επέστησε προσοχή «για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά από τον κτηνοτρόφο, όταν δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής».

Κάνοντας τη σύγκριση με άλλες χρονιές ο πρόεδρος των κρεοπωλών διαπιστώνει ότι οι Λαρισαίοι αγοράζουν φέτος μικρότερο αρνί ή κατσίκι. Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που δεν θα αγοράσουν ολόκληρο οβελία, αλλά θα πάρουν τεμαχισμένα μέρη, ενώ κάποιοι προσανατολίζονται στο να ψήσουν μόνον παϊδάκια ή κεμπάπ κλπ. Στη Λάρισα το ποσοστό όσων δεν αγοράζουν ολόκληρο το σφάγειο φτάνει το 15%, σύμφωνα με τον κ. Πάσχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού αγοράσε το αρνί αρκετές εβδομάδες πριν το Πάσχα, σε τιμές που κινήθηκαν από 4,50 ευρώ έως 4,90 ευρώ και το έβαλαν στον καταψύκτη. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να γλιτώσουν το γνωστό «καπέλο» που μπαίνει στις τιμές την πασχαλινή περίοδο.

Ο κ. Πάσχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μία κίνηση αλληλεγγύης και ευαισθησίας από την πλευρά των κρεοπωλών που παραχώρησαν δωρεάν κρέας στα συσσίτια των ενοριών, ώστε αυτό να μοιραστεί σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη τις ημέρες του Πάσχα.

 

Το άλλο... μέτωπο των πασχαλινών αγορών είναι τα αρτοποιεία, απ’ όπου οι Λαρισαίοι θα προμηθευτούν τσουρέκια, κουλούρια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Παρά την πτώση που παρατηρείται στις τιμές, η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Λάρισας κ. Φαίδωνα Ζαμπούρα στο «Press – a.gr». «Στα κεντρικά αρτοποιεία η πτώση της κίνησης κυμαίνεται στο 10 %, ενώ στα περιφερειακά καταστήματα αγγίζει ακόμη και το 30 %» υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπούρας και προσθέτει ότι «φέτος ο καταναλωτής αγοράζει μικρότερες ποσότητες, καθώς είναι περισσότερο σφιχτός ο οικογενειακός προϋπολογισμός».

Η τιμή των τσουρεκιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών κινείται φετος μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ. Παράλληλα, η μείωση των τιμών στα κουλούρια και στα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα κινείται στο 20 %.

«Προσπαθούμε να απορροφήσουμε εμείς τις αυξήσεις που το ίδιο το κράτος επιβάλλει σε εμάς, όπως είναι το κόστος των καυσίμων, η υψηλή φορολογία κλπ, ώστε να μην επιβαρυνθεί άλλο ο καταναλωτής» υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπούρας.

Πέρα όμως από την πασχολινή νότα που έχει πάρει η αγορά δεν λείπουν αυτές τις ημέρες, όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, οι εικόνες εξαθλίωσης που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν δυνατόν να παρατηρούνται στη Λάρισα το 2013. Ο πρόεδρος των αρτοποιών Λάρισας, αναφέρεται σε συμπολίτες, που απόλυτα αξιοπρεπείς, περνούν την πόρτα των αρτοποιείων το απόγευμα – όταν δεν υπάρχουν άλλοι πελάτες μέσα στο μαγαζί - και ζητούν ψωμί, το οποίο έχει περισσέψει ή τυρόπιτες κλπ., ώστε να ταϊσουν την οικογένειά τους.

«Ότι μένει το δίνουμε, γιατί με πολλούς απ’ αυτούς έχουμε από το παρελθόν προσωπικές σχέσεις» δηλώνει ο κ. Ζαμπούρας και προσθέτει πως οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πάρουν ακόμη και το ψωμί τους δεν είναι μόνον συνταξιούχοι, αλλά και άνεργοι οικογενειάρχες ηλικίας 35 – 40 ετών.

Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι η τάση είναι αυξητική σε ότι αφορά τους συμπολίτες που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα προς το ζην.

Ετικέτες οβελίας    αγορά    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 23:03 Διαβάστηκε 190 φορές

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Σκηνές... Ροκ Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Για Ένα Ψήφισμα Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να είχε θέμα το Σχέδιο…
«Πράσινη» Οβίδα Του Κ. Σάββα Στον Θ. Πάγκαλο Το διαβάσαμε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό που έχει στο Facebook…
Τι... Μεγάλο Ετοιμάζεται Να Ανακοινώσει Η Αστυνομία; Πολλά και ενδιαφέροντα όσα είπε η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας σχετικά με…
Γίναμε Ανέκδοτο Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί…
Στην Υγειά Μας Βρε Παιδιά... Χάσαμε Τα Σανέλ Της Στάη! Χτές τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Σήμερα νευριάζω με όλο αυτό που…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΣτο Κυνήγι Του Φθηνότερου Οβελία – Εικόνες Εξαθλίωσης Στην Πασχαλινή Αγορά Της Λάρισας Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων