Πεμπτη 23 Απριλιου 2015

Γεώργιος,Γεωργία

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Όλοι Μαζί Να …Σπρώξουμε Τη Λάρισα!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Θέλουν να διαφημίσουν τη Λάρισα προς τα έξω, να την κάνουν να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα, να θυμίζει π.χ. ιταλική πόλη και ήδη το σχέδιο

και η στρατηγική πήρε …μπροστά.

Μια σπουδαία προσπάθεια γίνεται από τον δήμο Λάρισας με στόχο η πόλη να αποκτήσει «τουριστική ταυτότητα». Έτσι λοιπόν ο δήμος συνεργάζεται με τους υπεύθυνους καθηγητές του Εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι μαζί με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη Τύπου με θέμα το «Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ Λάρισας», εξηγώντας μας το πώς μπορεί η Λάρισα να …διαφημιστεί προς τα έξω και να έχει φυσικά οφέλη.
Η πρόταση που εκπονήθηκε τίθεται σε διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης, που αποσκοπεί στην εμπλοκή φορέων, συλλογικοτήτων, των κατοίκων της πόλης αλλά και οποιουδήποτε έχει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει, στη συζήτηση για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και τη βελτίωση των μειονεκτημάτων της Λάρισας.


«ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ»
Ο καθένας μπορεί να δίνει τις προτάσεις του μέσα από το σάιτ του δήμου, αλλά ο κ. Καλογιάννης υπερτόνισε πως δεν θέλει από τους πολίτες να λένε για λακκούβες και δρόμους. «Διαβάστε καλύτερα το κείμενο και κάντε σωστές υποδείξεις» ζήτησε ουσιαστικά ο δήμαρχος από τους Λαρισαίους.
Συγκεκριμένα ο Απόστολος Καλογιάννης τόνισε: «Ευχαριστώ καταρχάς όλους τους καθηγητές που έχουν προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται σχετικά με το θέμα που είναι το «Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ Λάρισας».
Είναι κενή πεποίθηση ότι η περιοχή της Λάρισας παρά τις σημαντικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει όπως κεντροβαρής της θέση, η πόλη δεν ασχολήθηκε σημαντικά με τα ζητήματα της εξωστρέφειας, αυτός είναι ο στόχος της μελέτης αυτής. Να αποτυπώσεις την ταυτότητα της πόλης και βάσει αυτής να υποδείξει τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι ξεκάθαρη η οραματική άποψη των ερευνητών στο σχέδιο που κατατέθηκε πως η Λάρισα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά έναν ανταγωνιστικό επιχειρησιακό και πολιτιστικό προορισμό εξασφαλίζοντας, ανάπτυξη, αναγνωρισιμότητα, και ανταγωνιστικότητα σε εθνικό και μεσογειακό επίπεδο. Η πρόταση της ομάδας καταλήγει σχηματικά στον προσδιορισμό της Λάρισας ως ανοιχτής πόλης.

Εμείς ως δήμος ζητάμε την συμμετοχή των φορέων και των συμπολιτών στον τομέα της διαβούλευσης. Στην ιστοσελίδα του δήμου έχουν αναρτηθεί τα κείμενα και ο καθένας μπορεί να τα δει και να αποστείλει τις προτάσεις του.

Δεν μας ενδιαφέρουν υποδείξεις για το ποιον δρόμο θα διορθώσουμε και ποια λακκούβα θα κλείσουμε, άλλο είναι το αντικείμενο της μελέτης. Να το αντιληφθούν αυτό οι πολίτες μελετώντας τα κείμενα.

Πιστεύουμε στην συμμετοχικότητα, σχεδιάζουμε πράγματα για τη Λάρισα για τις επόμενες δεκαετίες. Ότι σχεδιάζουμε έστω και αν έχει καθυστέρηση είναι σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της Λάρισας της επόμενης 15ετίας. Έτσι γίνονται μελέτες σε 3-4 διαφορετικά επίπεδα. Σήμερα μιλάμε για μια μελέτη μάρκετινγκ. Καλώ τους πολίτες λοιπόν με σαφήνεια και ωριμότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους για να μας βοηθήσουν και ο δήμος μας να αποκτήσεις ένα σαφές στίγμα».


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ανδρέας Δέφνερ (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): «Είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι για να μην πω ενθουσιασμένοι με όλο αυτό που έχουμε αναλάβει.
Οι ενδείξεις είναι θετικές, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες και οι φορείς έχουν ανταποκριθεί θετικά. Τονίζω το μακροπρόθεσμο, που είπε και ο δήμαρχος. Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό για αυτό που πάει να γίνει».

Κλεάνθης Συρακούλης (Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας): «Έχω επιστρέψει στην πόλη μου μετά τις σπουδές μου και ενεργοποιούμαι εδώ πέρα από το λειτούργημα του καθηγητή ασχολούμαι και με κάτι που αφορά την ίδια την τοπική κοινωνία, δηλαδή τους κατοίκους της Λάρισας. Προσέξαμε πολύ το θέμα των κατοίκων, διότι πρέπει πρώτα η πόλη να αρέσει στους ίδιους τους κατοίκους.

Δημιουργηθήκαν λοιπόν 4 ξεχωριστά κομμάτια, τρία ποσοτικά και ένα ποιοτικό. Έγινε αρχικά η έρευνα με τους κατοίκους, έγινε σε χωρικό υπόβαθρο διαιρώντας την πόλη με επιμέρους τομείς, με στοιχεία από την τελευταία απογραφή.

Από τους εμπόρους υπήρξε μεγάλη βοήθεια. Στο θέμα των επισκεπτών υπάρχει το ερώτημα είναι η Λάρισα η πόλη που δέχεται επισκέπτες και αν ποιους; Οπότε κρατάω μικρό καλάθι για τα συμπεράσματα των επισκεπτών αλλά και αυτοί λένε ότι λέμε εμείς, δηλαδή αντιλαμβάνονται το κεντροβαρές της πόλης, την δυναμική αγορά, το ότι η πόλη έχει δυνατότητες. Σημαντικό το ότι μιλήσαμε με τους φορείς της πόλης και καταγράφουμε τις απόψεις όλων. Είμαστε πια στην διαδικασία των διαβουλεύσεων. Με το …καλημέρα είδαμε τις 2 πρώτες παρεμβάσεις που είναι ουσιαστικέ, ελπίζω να συνεχιστεί αυτό.

Μετά θα πάμε σε μεθοδευμένες διαδικασίες για να μιλήσουμε με λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του προγράμματος».

Ανδρέας Μεταξάς: (Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): «Εκφράζω τον ενθουσιασμό μου διότι είναι από τα πρώτα στρατηγικά σχέδια μάρκετινγκ που εκπονούνται στην Ελλάδα. Αυτό είναι υπέρ του δήμου. Η όλη πρόταση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης όχι μόνο από τους κατοίκους αλλά από όλες τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον της Λάρισας, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Η πρόταση της «Ανοιχτής Πόλης», έχει ως δομή τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες που έγιναν και τείνουν να καταδείξουν κάποια πολύ δυναμικά στοιχεία της Λάρισας. Είναι δύσκολο να καθοριστεί η ταυτότητα της Λάρισας όπως είπε και ο δήμαρχος, διότι η πόλη έχει κάποιες φυσικές δυναμικές, τις οποίες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και πάνω σε αυτές να επενδύσουμε σε διάφορους τομείς.

Η  «Ανοιχτή Πόλη», είναι από την άποψη ότι έχουμε το γεωγραφικό στοιχείο, έχει σημαντικότατη θέση, είναι ζωντανή πόλη, είναι ανοιχτή σε κατοίκους, επισκέπτες, πολιτιστικά δρώμενα, στον τουρισμό κλπ. Αν και η Λάρισα είναι των εμπορικών αντιπροσώπων.

Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια πίσω από εμάς υπάρχουν άλλα 25 άτομα, προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ακτινογραφία της δυναμικότητας της πόλης διότι η Λάρισα έχει δυναμικότητα, αλλά η Λάρισα δεν έχει βγάλει αυτή την δυναμικότητα προς τα έξω και αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Νικόλας Καραχάλης (Εντεταλμένος Διδασκαλίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): «Εγώ θα μείνω στο πόσο θα κοστίσει όλη αυτή η ιστορία στην εφαρμογή της,. Θα σκεφτούμε λοιπόν λύσεις που δεν θα κοστίσουν, όπως μέσα από τα κοινωνικά δίχτυα. Θα εφαρμόσουμε λοιπόν στρατηγικές που δεν θα κοστίσουν στο δήμο, γι’ αυτό η συμβολή των πολιτών είναι πολύ σημαντική.
Η Λάρισα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο - επιτρέψτε μου τον όρο- και στον πολιτισμό και στον τουρισμό που μένει αναξιοποίητο, είναι λοιπόν η ευκαιρία να βγάλουμε κάποια δρώμενα προς τα έξω».






Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Δίκη Του Ιησού Γράφει Ο Στυλιανός Σούρλας
Περί ...Καταθεσιολογίου Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης
''Έτσι Φτάσαμε Στον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό Του 2009'' Του Φίλιππου Σαχινίδη Στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
Παγίδες Στο «Καμουφλαρισμένο» Έντυπο Ε1 Γράφει Ο Γιαννακός Δημήτρης (Λογιστής-Φοροτεχνικός)
Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τις Φορολογικές Δηλώσεις Του Δημήτρη Γιαννακού (Λογιστής - Φοροτεχνικός)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΌλοι Μαζί Να …Σπρώξουμε Τη Λάρισα! Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων