Τριτη 19 Αυγουστου 2014

Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

"Το Εκλογικό Σύστημα Ευνοεί Την Πολυδιάσπαση Ψηφοδελτίων"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Μπαρτζώκη (Υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων - επικεφαλής Ταυτότητα Πόλης)

 


Βρισκόμαστε 3 μήνες προ των αυτοδιοικητικών εκλογών  και έχει διαμορφωθεί ένα πάζλ υποψηφιοτήτων για το Δήμο Λαρισαίων που δεν έχει προηγούμενο ποτέ στην ιστορία της πόλης μας.
Έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον 7 συνολικά υποψήφιοι Δήμαρχοι και  σκέφτονται άλλοι δύο συνδυασμοί που εκφράζουν τους δικούς τους κομματικούς χώρους κάνοντας  κινήσεις συγκρότησης δημοτικών ομάδων.
Συγκεκριμένα  έχουμε τις υποψηφιότητες των κ.κ.  Διαμάντο, Μπαρτζώκη, Νασιώκα,  Καραλαριώτου, Καλογιάννη,   Λαμπρούλη και Τζανακούλη και αναμένονται  άλλες δύο των κκ. Αργαζόπουλου και Μίχου. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας ως μέγιστο τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών κοινοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού  τους 170,  θα καταθέσουν υποψηφιότητα στο Πρωτοδικείο Λάρισας περί τους 170 Χ 7 ψηφοδέλτια = 1.190 υποψήφιοι    ή 170 Χ 9 ψηφοδέλτια = 1.530 υποψήφιοι και οι οποίοι θα πληρώσουν παράβολο  από 50 ΕΥΡΩ έκαστος εκτός αυτών των  τοπικών κοινοτήτων. 
Μπορείτε αγαπητοί συμπολίτες μου Λαρισαίοι να φανταστείτε γιατί   γίνετε αυτό σήμερα το 2014 την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση μετά την ισχύς του προγράμματος «Καλλικράτη» που άλλαξε άρδην τα των εκλογικών συσχετισμών. 
Η απάντηση  βρίσκεται στο περίεργο εκλογικό σύστημα όπου οι έδρες των δημοτικών συμβούλων κατανέμονται στους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές σε δύο φάσεις, που ονομάζονται κατανομές και δη οι έδρες που αναλογούν σε κάθε μία από τις δύο αυτές κατανομές για 49μελή συμβούλια  όπως του Δήμου Λαρισαίων είναι 29 και 20 αντίστοιχα.
 Στην Α’ κατανομή κατανέμονται οι μισές έδρες  του δημοτικού συμβουλίου, το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα και στην Β’ κατανομή κατανέμονται οι υπόλοιπες.
 Οι έδρες της Α’ κατανομής κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς  που συμμετείχαν στις εκλογές με τον ακόλουθο τρόπο: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία διαιρείται με τον αριθμό των εδρών της Α’ κατανομής. Το πηλίκο που προκύπτει, αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι διάφοροι επιλαχόντες συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες της Α’ κατανομής, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών ανάλογα με τα α­χρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν. Αν οι συνδυασμοί αυτοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων γίνεται κλήρωση. Εάν και μετά τη διανομή εδρών παραμένουν αδιάθετες έδρες κατανέμονται ανά μία  κατά σειρά ανάλογα  με το συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού. Για τη διάθεση των εδρών της Β’ κατανομής υπολογίζεται αρχικά πόσες από τις έδρες αυτές πρέπει να προσκυρωθούν στον επιτυχόντα συνδυασμό ώστε να συγκεντρώσει συνολικά, συνυπολογιζομένων και των εδρών της Α’ κατανομής  τα 3/5 του συνόλου των εδρών. Οι άλλες έδρες που απομένουν προς διάθεση  διατίθεται στον άλλο συνδυασμό που έλαβε μέρος  στην επαναληπτική ψηφοφορία (αρθ. 33.2,3,4 του Ν. 3852/2010).
   Σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 3 εδάφιο 4 εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση της Α΄ κατανομής , οι έδρες που απομένουν διανέμονται  ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών ,ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.
    Επίσης στο άρθρο 31 ορίζεται ότι θεωρείται επιλαχών συνδυασμός αυτός λαμβάνει  έστω  και μία έδρα σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρο 32,33 και 41 του νόμου 3852/2010
   Στο άρθρο 32 παράγραφος 4 εδάφιο 2 αναγράφει ότι το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές εκτός του επιτυχόντα διαιρείται με τον αριθμό εδρών που αντιστοιχεί στα 2/5 και το πηλίκο τους
    Σύμφωνα τέλος με εδάφιο 3 εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση της Α΄ κατανομής , οι έδρες που απομένουν διανέμονται  ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών ,ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα  αυξημένο κατά μία μονάδα αποτελεί το εκλογικό μέτρο.
   Επομένως η έννοια του επιλαχόντος συνδυασμού προσδιορίζεται από την τελική εφαρμογή των δύο  κατανομών των εδρών των συνδυασμών σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 33 και όχι πριν την τελική εφαρμογή. Προκειμένου να ισχύσει το 32 παράγραφος 4 εδάφιο 3 και το άρθρο 33 παράγραφος 3 εδάφιο 4      θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα του νόμου η απόλυτη σειρά των ενεργειών που πρέπει ν’ ακολουθηθεί  με βάση  συγκεκριμένες παραγράφους  από το δικαστήριο ανακήρυξης το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας , πράγμα που με σαφήνεια η προσβαλλόμενη εφάρμοσε.
Γιατί  «παραδείγματος χάριν»  να δεχτούμε ότι τελειώνει η Α’ κατανομή σε  μία φάση ----το άρθρο 32 παράγραφος  4 εδάφιο 2 ιι) που αναφέρει τον αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων να διαιρείται με το εκλογικό μέτρο  και καθένας καταλαμβάνει τόσες έδρες όσες είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης και να ονομάσουμε επιλαχόντες συνδυασμούς αυτούς που έλαβαν έδρες----  και όχι   με την συμπλήρωση και της δεύτερης φάσης  ----όπως την επόμενη παράγραφο 5 του άρθρου 32   που αναφέρει τη συνέχεια της διαδικασίας αφού μετά την εφαρμογή  της παραγράφου 4 υπάρχουν αδιάθετες έδρες όπως στην περίπτωσή μας να διατίθενται μεταξύ των  εν δυνάμει συνδυασμών να αποκτήσουν έδρα εκτός του επιτυχόντος.
   Στην υπ’ αριθμ. 18 εγκύκλιο για τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου του 2010 για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών του Υπουργείου Εσωτερικών , αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που  διαμόρφωσε κατά γράμμα τον νέο νόμο 3852/2010 και που υπογράφει ο καθ’ ύλην Υπουργός στη σελίδα 45 αναγράφει πάλι ότι
«καινοτομία του ΝΕΟΥ συστήματος είναι ότι λαμβάνει έδρα και ο συνδυασμός με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων και όχι αυτός που έχει λάβει αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο».
Εδώ είναι το μυστικό!.
Με το δικαιότερο αυτό τρόπο επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση συνδυασμών που έλαβαν ικανό αριθμό ψήφων σε εκλογικές περιφέρειες , αλλά στο σύνολο του δήμου δεν μπόρεσαν να λάβουν το εκλογικό μέτρο»
Σημειώνει επίσης ό τι η κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου στον επιτυχόντα και επιλαχόντες συνδυασμούς γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια και σε δήμους που αποτελούν περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και ακολούθως μετά  στους τελευταίους όπως του Δήμου Λαρισαίων θα ακολουθήσει η διαδικασία κατανομής των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια.   
  Στις προηγούμενες εκλογές η  “Ταυτότητα Πόλης” η δημοτική παράταξη μας εξέλεξε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο και η αξία αυτής της επιτυχίας είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι δεν στηρίχθηκε από κανένα πολιτικό κόμμα και ως ανεξάρτητη κίνηση κατάφερε μόνη της την είσοδό της στο ανώτερο όργανο της πόλης για πρώτη φορά , που όμως ξανακερδήθηκε μέσα από τις δικαστικές αίθουσες, αφού τρεις υποψήφιοι μας έκαναν ενστάσεις οι οποίες απορρίπτικαν βάση του ανωτέρω σκεπτικού.
Θέλω να σας πω ότι όλοι οι επίδοξοι συνδυασμοί με αυτό το εκλογικό σύστημα ενδεχομένως με μεγάλες πιθανότητες να έχουν εκπροσώπηση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο των 49 δημοτικών συμβούλων και το φαντάζουν ως η μεγάλη ευκαιρία τους που δεν μπορούσαν να σκεφτούν το 2010 και βέβαια πριν την νομολογία που δημιούργησε η παράταξη μας «Ταυτότητα Πόλης».
Θα επανέλθω όμως για να  τη συνέχιση της σκέψης μου για την χρησιμότητα όλων αυτών των 9 συνδυασμών για τους Λαρισαίους δημότες. 

Κατηγορία Σχόλια
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 10:37

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Για Να Φέξει Καρτερούμεν…'' Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Κάτω Τα Χέρια Από Τα Παιδιά! Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρος - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Σχόλια
By SDGSEO

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤελευταία ΝέαΣχόλια"Το Εκλογικό Σύστημα Ευνοεί Την Πολυδιάσπαση Ψηφοδελτίων" Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων