Δευτερα 7 Ιουλιου 2014

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Λιακούλη: ''Στον Πόλεμο Κατά Των Ουσιών Απαντάμε Με Τη Δημιουργία Του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής Και Ανάπτυξης''

Ιουν 25
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενόψει Της αυριανής ημέρας – Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο του ΚΠ ΟΚΑΝΑ κ. Ευαγγελία

Λιακούλη.

 

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι το Εργαστήρι Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης, που θα λειτουργήσει επί της οδού Μανωλάκη 11δ στη Λάρισα, θα κινηθεί πάνω σε δύο βασικούς άξονες, της Πρόληψης και του Πολιτισμού. Ειδικότερα, το  Εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και η φιλοσοφία της συγκεκριμένης  δράσης επενδύει  καταρχήν σε δραστηριότητες που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και στοχεύουν στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών .

Οι δράσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, βιωματικά εργαστήρια για γονείς, καλλιτεχνικά εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους  , Ομάδες Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας στο χώρο των αρχαιοτήτων του νομού, διοργάνωση εκδηλώσεων σε επαφή με ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, των επιστημών, της διανόησης, εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, με μηνύματα σχετικά με την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής, που πηγάζει μέσα από τη δημιουργία.

 

Η κ. Λιακούλη τόνισε τα εξής:

 

''Θέλω καταρχήν εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ. και των εργαζομένων του Κέντρου να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα κοντά μας, σε μια πολύ σημαντική συνάντηση  μαζί σας, καθώς ενόψει της αυριανής ημέρας – Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, οφείλουμε όλοι να υπενθυμίσουμε με ακόμη πιο δυνατή φωνή τον αγώνα μας κατά των ναρκωτικών, των ουσιών , των μέσων της βίας, της επιθετικότητας και της εξάρτησης. 

 

 

Η πρόληψη κερδίζει σταθερά το στοίχημά της και αναδεικνύεται η μοναδική ασφαλής οδός , μέσω της οποίας μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι στο εγγύς μέλλον , θα έχουμε μια κοινωνία συνειδητοποιημένη, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις, ουσίες και μέσα και θα καταστεί μονόδρομος ο δρόμος της δημιουργίας και της ζωής.

 

Γνωρίζουμε όλοι τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στον κόσμο, εξαιτίας της συστημικής κρίσης που καταλαμβάνει όχι μόνο την οικονομία,  αλλά πρώτιστα το αξιακό μας σύστημα. Η χώρα μας διανύει μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη στην οποία αναζητεί το «στίγμα» της, ενώ οι  πολίτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια ζωή που δεν τη διάλεξαν και προσπαθούν να αντιδράσουν με πολλούς τρόπους, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα. 

Σ’αυτές τις συνθήκες , τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε χρέος να δείξουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσους νιώθουν τώρα  περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής. 

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, εκφράσαμε δημόσια τη βούλησή μας και δεσμευθήκαμε να προχωρήσουμε στο θέμα της πρόληψης ακόμη πιο πέρα, ξεπερνώντας με τη δράση μας στερεότυπα που έχουν επικρατήσει και να αντιμετωπίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τα πράγματα.

 

Εφαρμόσαμε πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν τα ναρκωτικά ως «σύμπτωμα» αλλά ως ένα πραγματικό κοινωνικό ζήτημα, ισότιμο της φτώχειας, της προσφυγιάς κλπ  . 

Αναζητήσαμε μέσα από τον προγραμματισμό μας , τον οραματικό στόχο που θα έδινε μια συνολική απάντηση στις κοινές γενεσιουργές αιτίες των ναρκωτικών και των άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων 

Επιδιώκουμε έτσι μέσα από τη δράση μας, τα προγράμματα  πρόληψης να αποτελούν πρόταση άλλου ήθους και στάσεων ζωής, πέρα  από τα στενά όρια της άσκησης υγειονομικής πολιτικής. 

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μόνο με παροχή πληροφοριών. 

Απαιτείται κυρίως η ύπαρξη ιδεολογικών στηριγμάτων,  η χάραξη μιας πορείας ανάπλου, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα που τείνει να υποκαθιστά τις ανθρωπιστικές αξίες, με πρόσκαιρες και ευκαιριακές καταναλωτικές- οικονομικές αξίες.

Γιατί η τέχνη της πρόληψης δεν είναι επάγγελμα, δεν μαθαίνεται. Είναι τέχνη ζωής, που προϋποθέτει για την άσκησή της Πίστη, Ανθρωπιά και πορεία αυτογνωσίας.

Ο  δε «λόγος» της πρόληψης δεν μπορεί παρά να είναι ανατρεπτικός

 

O φετινός επετειακός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών συμπίπτει με την ολοκλήρωση του  μεγάλου, οραματικού στόχου μας. Στον πόλεμο κατά των ουσιών και των εξαρτήσεων απαντάμε με δημιουργία: τη δημιουργία του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής  και  Ανάπτυξης. 

Περίπου τρία χρόνια παλεύουμε με επιμονή, υπομονή και πείσμα να κάνουμε πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει την πορεία της συμβουλευτικής και της πρόληψης και θα θέσει νέους όρους στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό και στην εξωστρέφεια των δράσεών μας. 

 

Το θέμα της ταυτόχρονης αξιοποίησης του νεοκλασσικού κτιρίου,  ξεκίνησε όταν οραματιστήκαμε και αποφασίσαμε τη σύσταση « Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης» και επιδιώξαμε την φιλοξενία του στο διατηρητέο αυτό κτίριο. Η επαφή με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, την οικογένεια Νικου και Ντίνας Τσολή,  οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, απέφερε θετικά αποτελέσματα και το κτίριο παραχωρήθηκε για χρήση στο Κέντρο Πρόληψης, προκειμένου να στεγάσει το Εργαστήρι του.

 Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η ΥΠΕ , υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις, με τις οποίες επικυρώθηκε η συνεργασία των μερών και υποβλήθηκαν προτάσεις έγκρισης της χρηματοδότησης του Εργαστηρίου από το Υπουργείο Υγείας.

 Το Εργαστήρι μας και η ιδέα να φιλοξενηθεί σ’αυτό το υπέροχο κτίριο με ταυτόχρονη την αξιοποίηση και ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου της οδού Μανωλάκη, ενός από τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης, που διατηρούν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, έγινε τελικά το μεγάλο μας στοίχημα. 

Αμέτρητες συνεδριάσεις συμβουλίων τοπικών και κεντρικών, συζητήσεις σε επιτροπές, τεράστια γραφειοκρατία…πολλές φορές απογοητευτική και αποθαρρυντική για όλους μας  

Παρά το γεγονός ότι το θέμα στην ουσία του προωθήθηκε από μας με μεγάλη ταχύτητα , προσέκρουσε στις τεχνικές υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Θεσσαλίας, που παρέπεμψαν το θέμα στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος του κτιρίου και να υποβληθούν λεπτομερείς τεχνικές, στατικές και αρχιτεκτονικές μελέτες του κτιρίου από ειδικούς  επιστήμονες. 

Πλέον, μετά από αδιάκοπη συνεργασία περίπου δυομισυ ετών των ειδικών με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, υποβλήθηκαν οι τελικές μελέτες, για τις  οποίες το Κεντρικό Συμβούλιο  Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού,  τελικά αποφάσισε θετικά και ενέκρινε τη χρήση του χώρου και τις παρεμβάσεις που θα το αναδείξουν και θα το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή . 

Τώρα, μετα την ολοκλήρωση και των τελευταίων παρατηρήσεων,  ξεκινάμε τις τεχνικές εργασίες στο κτίριο , υπό την επίβλεψη δύο εξαιρετικών μηχανικών , οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κυρίως εθελοντικά , συνέταξαν όλες τις μελέτες και ήταν διαρκώς δίπλα μας μέχρι την οριστική έγκριση του έργου . 

Θερμά ευχαριστούμε γι’αυτό την αρχιτέκτονα μηχανικό Σίλια Καραμπίνη  και τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Χουλιάρα, για την υπέροχη δουλειά τους, τη μοναδική προσφορά τους και τη μεγάλη αγάπη που επέδειξαν για τα μνημεία και τη διατήρησή τους.  

Αυτό το κτίριο που επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε εμείς, συνδέεται με την ιστορία  της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, έχει διατηρήσει τα ιδιαίτερα  αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αλλά δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό ιστό, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ακατοίκητο και αναξιοποίητο. Κάναμε όλοι, το διοικητικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι, οι ιδιοκτήτες,  η Περιφέρεια, η 5η ΥΠΕ, ο ΟΚΑΝΑ , οι εθελοντές μας,  τα επιμελητήρια, οι φορείς , οι αρμόδιοι τεχνικοί του υπουργείου, η ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και όλα τα μέσα ενημέρωσης, τεράστιο αγώνα για να φτάσουμε μέχρι εδώ. 

Τους ευχαριστουμε όλους από καρδιάς. 

Ολοι οι φορείς της Λάρισας,  θέλουμε να δημιουργήσουμε στο χώρο αυτό, με απόλυτο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης στην πολιτιστική μας κληρονομιά, μια από τις  όμορφες  και δημιουργικές γωνιές της πόλης, που θα συνδέσει την ιστορία μας, τον πολιτισμό και την αισθητική, με τις σύγχρονες αναζητήσεις, μιας συνειδητοποιημένης, σταθερής κι ευτυχισμένης ζωής για τα παιδιά και τους ενήλικες. 

Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε το Εργαστήρι μας . Ηδη, είμαστε σε στενή επαφή με το Υπουργείο Υγείας για την προώθηση του προγράμματος που υποβάλλαμε μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η ΥΠΕ, για τη λειτουργία των τμημάτων που προσδιορίζουμε την έναρξή τους το φθινόπωρο,  αλλά περαιτέρω υπάρχει η προσωπική μου δέσμευση  καθώς και η δέσμευση του  Περιφερειάρχη κ Κώστα Αγοραστού, που δημόσια δήλωσε την μεγάλη του πίστη στο έργο αυτό και την ολοκλήρωσή του , ότι σε κάθε περίπτωση, είναι ένας στόχος κοινός μας, ένας στόχος για τον τόπο μας  πολύ σημαντικός και θα πραγματοποιηθεί ''. 

 

Ακολούθησε παρουσίαση τεχνικών στεοιχείων από την αρχιτέκτονα Σίλια Καραμπίνη και τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Χουλιάρα. 

 

 

Ετικέτες ΟΚΑΝΑ    εργαστηρι    Λιακούλη   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Σ Α Ρ Α Κ Α Τ Σ Α Ν Α Ι Ο Ι, Στα Αχνάρια Της Μακρόχρονης Ιστορίας Τους... Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης, Καθηγητής - Πρ.προεδρος Πανελλ.Σ.Σαρακατσαναίων (με αφορμή το Πανελλήνιο…
"Ζητείται Σοσιαλδημοκρατία - Η Κεντροαριστερά Δεν Μπορεί Να Υπάρξει Χωρίς Κοινή Ιδεολογική Ταυτότητα" Των Φίλιππου Σαχινίδη, βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ-πρώην Υπουργός και Γιώργου Σιακαντάρη, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας…
Η Άλωση Της Πόλης Και Οι Σαρακατσάνοι Του Στυλιανού Παν. Σούρλα (Δικηγόρος Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. τ. Πρόεδρος Συνδέσμου…
Ωράια Η Πλάκα, Αλλά Όχι Με Την Χώρα Το βασικό σύνθημα από το τηλεοπτικό σποτ της ΟΝΝΕΔ για τις Ευρωεκλογές,…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΛιακούλη: ''Στον Πόλεμο Κατά Των Ουσιών Απαντάμε Με Τη Δημιουργία Του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής Και Ανάπτυξης'' Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων