Παρασκευη 11 Σεπτεμβριου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Τοποθέτηση Ευαγγ. Λιακούλη Για Μεταλλαγμένα

Ιουν 10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Την Πέμπτη 12 Ιουνίου, πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ,

όπου θα συζητηθεί το θέμα της αδειοδότησης των μεταλλαγμένων και μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε στη πρόσφατη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων, αναμένεται να υιοθετήσει, τη  «Συμβιβαστική Πρόταση» της Ελληνικής Προεδρίας για την αδειοδότηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών(ΓΤΟ).

πρόταση αυτή δίνει την διακριτική ευχέρεια στα Κράτη Μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στην δική τους επικράτεια, μόνο εφόσον επικαλούνται και τεκμηριώνουν επαρκώς, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένους –περιοριστικούς λόγους, τους οποίους αν τελικά τους αποδεχθεί, θα ζητά από τις εταιρείες παραγωγής Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών την εξαίρεση από τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λόγοι εξαίρεσης προβλέπεται να αφορούν μόνο στη χρήση γης και σε θέματα δημόσιας τάξης  – και όχι σε λόγους που αφορούν στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον .

Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται στις πολυεθνικές εταιρείες το δικαίωμα να παρακάμπτουν την ΕΕ και να διαπραγματεύονται μονομερώς με τα Κράτη Μέλη την καλλιέργεια, άρα και την εισαγωγή, ΓΤΟ σε Ευρωπαϊκό έδαφος, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην αγορά και στην κοινή αγροτική πολιτική.    

Η πρόταση αυτή, εφόσον υιοθετηθεί, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος της βιώσιμης γεωργίας, και κυρίως θέτει σε επισφάλεια το περιβάλλον και την υγεία των Ευρωπαίων Πολιτών. 

Είναι προφανές ότι σε κάθε πιθανή άρνηση ενός Κράτους Μέλους έγκρισης ΓΤΟ για καλλιέργεια στο έδαφός του (με επίκληση οικονομικών ή κοινωνικών λόγων), θα ακολουθήσει προσφυγή εναντίον του ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με βέβαιη τη νίκη των εταιριών βιοτεχνολογίας (βάσει της μέχρι τώρα ισχύουσας νομολογίας).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κοινωνία των Πολιτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αντέδρασε σύσσωμη, διότι εδώ και χρόνια  παρακολουθεί τις  επιστημονικές έρευνες που αφορούν στις αναμενόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες, πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν που έχει ήδη πάρει έγκριση για κατανάλωση από ανθρώπους. Τελευταίες μελέτες (2009-2012) αναφέρουν πως ποντίκια-πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητά τους και προβλήματα στη νεφρική και την ηπατική λειτουργία (έρευνα Dr. Seralini).

Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Οι ειδικοί επιστήμονες και οι οικολογικές οργανώσεις  αντιτίθεται στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, διότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι , ενώ αντίθετα , η  βιώσιμη γεωργία, είναι η μόνη λύση που διασφαλίζει καθαρή τροφή και καλλιέργειες, προστατεύει το έδαφος, το νερό και το κλίμα, σέβεται τη βιοποικιλότητα και δεν επιμολύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το προτεινόμενο  νέο νομικό πλαίσιο  άνοιξαν στην πραγματικότητα «κερκόπορτα» για να  γίνει πλέον υπερβολικά  ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας  το καθεστώς αδειοδότησης των νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών .

Όταν το 2003, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της Ελληνικής Προεδρίας  η Ε.Ε. αποφάσιζε την άρση του «μορατόριουμ» ενάντια στη προώθηση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, στη χώρα μας –ξεκινώντας από τη Θεσσαλία βασικά- δημιουργήθηκε ένα πραγματικό κίνημα ενάντιά τους. Στράφηκε ενάντια στην καλλιέργεια κυρίως, αλλά και στη διακίνησή τους στη χώρα.

Καταφέραμε τότε να κηρυχθούν –μέσω αποφάσεων των Νομαρχιακών Συμβουλίων-όλες οι τότε Ελληνικές Νομαρχίες σαν «περιοχές ελεύθερες από μεταλλαγμένα», αφού το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και των κοινωνικών-πολιτικών φορέων τους τάχθηκε ενάντια στη διασπορά τους στην τροφική αλυσίδα και τη φύση. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύει στη συνέχεια την καλλιέργεια οποιασδήποτε γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας στα ελληνικά εδάφη.

Ετσι, η χώρα μας εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες παραμένει σταθερά αντίθετη στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Ειδικά στη Θεσσαλία  αποτελεί  μονόδρομο ανάπτυξης η ταύτιση των θεσσαλικών προϊόντων με τα ποιοτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο, με επέκταση των πιστοποιημένων προτύπων και στήριξη νέας παραγωγής ποιοτικών Θεσσαλικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που ταυτοποιούνται μέσω πιστοποιημένων προτύπων.

             Η Θεσσαλία απαιτεί μια νέα παραγωγική αναπτυξιακή συμφωνία, με την οποία θα συνδέσουμε τη Φέτα της Ελασσόνας με τη Ντομάτα των Τρικάλων και το Λάδι του Πηλίου. Το αρνάκι και κατσικάκι της Ελασσόνας με τα Λαχανικά του Δαμασίου και του Αργυροπουλίου, τις Πατάτες της Αγιάς,  με τα Φρούτα του Πηλίου και του Κισσάβου, το  Κρασί του Τυρνάβου και του Αλμυρού. Να συνδέσουμε το Ψωμί του κάμπου του Κιλελέρ με τις Φακές της Νίκαιας και των Χαλκιάδων και το Ψάρι των Σποράδων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες άλλα,  που παράγουμε στο καλύτερο περιβάλλον του κόσμου, σ’αυτό  το περιβόλι που ζουν μαζί Ελιά και Μήλο.

Σ’ αυτή τη συμφωνία, δεν χωρούν τα μεταλλαγμένα, ούτε οι πολιτικές που τα επιβάλλουν, ούτε οι πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων που ασκούνται, ούτε τα τυχόν ανταλλάγματα που προτείνονται , ούτε οι συμβιβασμοί που επιχειρούνται .

 

Οι Θεσσαλοί πολίτες και φορείς :

*   Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις ανεξερεύνητες ακόμη «τεχνολογίες» των ΓΤΟ, ακόμα κι αν παρουσιάζονται ως αθώες και ασφαλείς

* Τονίζουμε την μεγάλη μας ανησυχία και επιφύλαξη για την αποτελεσματική προστασία των κρατών μελών της Ε.Ε. που δεν επιθυμούν ΓΤΟ στην επικράτειά τους βάσει της τροποποίησης της νομοθεσίας που δρομολογείται

* Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις συλλογικότητες και τα άτομα που εναντιώνονται στην καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

*Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα, κάθε περιβαλλοντική οργάνωση, κάθε συλλογικότητα και κάθε πολίτη να εκφράσει την αντίθεσή του στους ΓΤΟ με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσον, ώστε να αποτρέψουμε  την εισβολή των μεταλλαγμένων στην ΕΕ και στη ζωή μας

*Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση , το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σύσσωμο  το ελληνικό κοινοβούλιο να αντιδράσουν άμεσα και να εμποδίσουν τους υπουργούς Περιβάλλοντος  της Ευρώπης να  επικυρώσουν στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο στο Λουξεμβούργο το νέο πλαίσιο.

*Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου που απροκάλυπτα εξυπηρετεί τις εταιρίες βιοτεχνολογίας διευκολύνοντας την είσοδο των ΓΤΟ στην Ευρώπη και να αναλάβει πρωτοβουλίες για σχέδια και λύσεις που θα «θωρακίζουν» τα κράτη μέλη, θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών της ΕΕ απέναντί στις αγνώστων ακόμα συνεπειών «τεχνολογίες» των ΓΤΟ

Οι πολίτες και οι φορείς της Θεσσαλίας λέμε ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα .

Ούτε στο χωράφι , ούτε στο ράφι, ούτε στο πιάτο μας .

 

Απαιτούμε την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Θεσσαλία για τους πολύ βασικούς λόγους ΑΠΕΙΛΗΣ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».

Ετικέτες Λιακούλη    μεταλλαγμενα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΤοποθέτηση Ευαγγ. Λιακούλη Για Μεταλλαγμένα Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων