Κυριακη 27 Ιουλιου 2014

Παντελής

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

«Φρούριο Ευνομίας Πολιτών» Εγκαθιδρύει Η Νέα Λάρισα - "Λαοθάλασσα" Για Ντίνο Μπροστά Στο Αρχαίο Θέατρο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια απόψε του "εκλογικού κέντρου" του υποψηφίου δημάρχου Λαρισαίων

και επικεφαλής της "Νέας Λάρισας", Ντίνου Διαμάντου.

Την εγκαθίδρυση «Φρουρίου Ευνομίας Πολιτών», στο Δήμο Λαρισαίων, οραματίζεται η Νέα Λάρισα, με τις τρεις έννοιες –πολίτης, ευνομία, «φρούριο»- να περικλείουν τον Κώδικα Αξιών και τις Αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία του Ντίνου Διαμάντου και των ανθρώπων που πλαισιώνουν την αδέσμευτη, αυτοδιοικητική κίνηση.


Η σημερινή εκδήλωση εγκαινίων, με την ονοματοδοσία του εκλογικού κέντρου, που συντελείται για πρώτη φορά, σηματοδοτεί και συμβολίζει την επίσημη πρώτη παρουσίαση του «Φρουρίου Ευνομίας Πολιτών». «Πάμε στο Φρούριο», από δω και μπρος, σημαίνει πάμε στο Νέο Δήμο Λαρισαίων.
Στο «Φρούριο Ευνομίας Πολιτών» αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της Νέας Λάρισας, Ντίνος Διαμάντος, στην ομιλία του.

«Πολίτης - η λέξη στην καθημερινή γλώσσα χρησιμοποιείται ως ιδιότητα σε αντιδιαστολή προς του «άρχοντα» ή εκείνου που διαθέτει κάποια μορφή εξουσίας. Η αναφορά απλός πολίτης -φράση που υποδηλώνει ότι όποιος έχει εξουσία έχει στην πράξη περισσότερα δικαιώματα και είναι ανώτερος από τον πολίτη- ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ. Διότι, η εξουσία στον «άρχοντα» εκπορεύεται και δίδεται από τον πολίτη! Αυτή είναι και η βασική και σημειολογική διαφορά της Δημοκρατίας από κάθε ολοκληρωτικό ή απολυταρχικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η Δημοκρατία είναι των πολιτών και όχι των «αρχόντων». Κάθε λοιπόν προσπάθεια, εγκαθίδρυσης καθεστωτικού συστήματος εξουσίας που επιβάλλεται, ιδιαίτερα με την κατάχρηση των δημοσίων αγαθών και μέσων που δόθηκαν για την υπηρέτηση των πολιτών, ΕΙΝΑΙ πράξη ΑΝΗΘΙΚΗ και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ.

Ευνομία. Είναι η ύπαρξη δίκαιων νόμων και η ορθή εφαρμογή τους. Δηλώνει έναν αρχαιοελληνικό τρόπο ζωής που σχηματοποιεί μία μορφή Δημοκρατίας η οποία βασίζεται στην απόλυτη ισότητα των πολιτών. Θεωρεί τους πολίτες Ίσους αλλά, κυρίως, Ξεχωριστούς. Ο κάθε πολίτης είναι Ξεχωριστός και, Ιδιαίτερος. Η λέξη περικλείει σπουδαίες έννοιες όπως, Ισονομία, Δικαιοσύνη, Αρχές, Διαφάνεια, Ήθος.
Φρούριο (μεταφορικά) -καθετί που προστατεύει ή υπερασπίζεται κάτι άλλο. Είναι το «υλικό φρούριο» αλλά, κυρίως, είναι και, πρέπει να είναι το «άυλο φρούριο». Αυτό των Αξιών, των Ιδεωδών και των Αρχών.

Μία Νέα αδέσμευτη Αυτοδιοικητική κίνηση, η Νέα Λάρισα, με ένα αξιακό κώδικα αρχών που τη δεσμεύει και την καθοδηγεί, ο οποίος εμπεριέχει τις λέξεις- κλειδιά
Ανιδιοτέλεια, Απλότητα, Δικαιοσύνη, Συμμετοχικότητα, Διαφάνεια, Λογοδοσία,
και που ανήσυχοι άνθρωποι που συνευρέθηκαν, υπέγραψαν για ένα φωτεινό μέλλον μίας πόλης, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ απλά, ένα «εκλογικό κέντρο».
Εγκαινιάζουμε λοιπόν, σήμερα, το ΦΡΟΥΡΙΟ Ευνομίας Πολιτών
Γιατί, θέλουμε σήμερα να αντισταθούμε -χρειαζόμαστε ένα ασφαλές άυλο Φρούριο
Γιατί, θέλουμε σήμερα να δημιουργήσουμε -χρειαζόμαστε την Ευνομία για να εμπνεύσουμε
Γιατί, θέλουμε τη δημοτική «εξουσία» για εκείνον που μας την παρέχει, τον πολίτη -χρειαζόμαστε την ενίσχυση της Δημοκρατίας
Και να καταστήσουμε το Νέο Δήμο πλέον, Φρούριο Ευνομίας Πολιτών!
Θα λέμε λοιπόν, απλά, πάμε στο Φρούριο – όπως συνειρμικά ο τόπος μας συνδέει το παρελθόν με το παρόν και, με το μέλλον.  Ένα Μέλλον που μας ανήκει και το θέλουμε. Δεν το χαρίζουμε ξανά, δεν το χάνουμε ξανά.

ΣΤΟΧΟΙ
Οι κεντρικοί στόχοι του οράματός μας, στην πρόκληση της «νέ@ς 10ετίας» της Λάρισας μας είναι:
ΛΑΡΙΣΑ- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με τα «μετρήσιμα κριτήρια» που έχουν τεθεί από τις 15 Μαΐου 2006 από τις Ευρωπαϊκές πόλεις. Η νέα ΛΑΡΙΣΑ θα είναι ΕΤΟΙΜΗ να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

ΛΑΡΙΣΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με τα «μετρήσιμα κριτήρια» που έχουν τεθεί από την ΕΕ από τις 13 Ιουνίου 1985 με πρωτοβουλία της τότε, Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη. Μετά το 2006 ( Ελλάδα – Πάτρα) η χώρα μας θα διεκδικήσει ξανά τον τίτλο, μετά το 2020, στο κλείσιμο της νέ@ς 10ετίας. Η νέα ΛΑΡΙΣΑ θα είναι ΕΤΟΙΜΗ να ανταποκριθεί στην πρόκληση - Σύνταξη «Πολιτιστικής Χάρτας 21»

ΛΑΡΙΣΑ- ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Η ευθεία προβολή των δύο στρατηγικών στόχων του οράματος επικεντρώνεται στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, με πρόταγμα την αειφορία. Με αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες, δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια «ανάπτυξη», μέσα από ένα «στρατηγικό αναπτυξιακό και κοινωνικό σύμφωνο» πρωτοβουλιών και αυτενέργειας, με μετρήσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες και με προώθηση της Καινοτομίας, των Νέων Τεχνολογιών της Έρευνας και της επιχειρηματικότητας μέσω διασύνδεσης με τους φορείς ώστε, να υπάρξει  άμεση απόδοση στο δημοτικό συμφέρον και σε ΟΛΟΥΣ τους  πολίτες.

Θέτουμε στο όραμά μας μέχρι το τέλος της κρίσιμης 10ετίας, τα προαπαιτούμενα για δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν, υπό ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, τους πολίτες της Λάρισας.
ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ -ΦΟΒΟΥ & ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με στόχευση:
την έως και μηδενική ανεργία σε επίπεδο Δήμου,
τη διασφάλιση του δικαιώματος στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδεία- Υγεία- Αθλητισμός- Προσβασιμότητα), με μείωση έως και μηδενισμό του κόστους αυτών
την Ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία στην πόλη παντού και όλο το 24ωρο.
την ανάπτυξη για Εθελοντισμό, Ευεργεσία , Αλληλεγγύη και, Κοινωνική Ευθύνη, ως  «πράξη συνείδησης».


ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΘΩΝ με στόχευση:
την εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας πόρων (νερού-ενέργειας-θέρμανσης), με μείωση έως και μηδενισμό του κόστους αυτών
την εξασφάλιση αγροδιατροφικής επάρκειας, ποιότητας και αυτάρκειας, στα απαραίτητα καθημερινά αγαθά, με μείωση του κόστους αυτών
Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στον Τομέα Κοινωνικής Αναφοράς, που για μας αποτελεί κυρίαρχο συστατικό του «Φρουρίου Ευνομίας Πολιτών». Θέλουμε:

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Βελτίωση συνθηκών σε δημόσια κτίρια, σε ελεύθερους δημόσιους χώρους με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Δυνατότητα επικοινωνίας των ΑΜΕΑ με τις δημοτικές υπηρεσίες μέσω ειδικευμένου προσωπικού (νοηματικής γλώσσας, γλώσσας Braille)
ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Δημιουργία «Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία», «Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας Ατόμων με Αναπηρία» και  ανάπτυξη «Στεγών Υποστηριζόμενης και Αυτόνομης Διαβίωσης».
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ. Διασφάλιση λειτουργίας και κίνησης του προσβάσιμου οχήματος (Λευκό ταξί).


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ. Μείωση Δημοτικών τελών και φόρων σε άτομα με αναπηρία πάνω από 50%.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Δημιουργία «Γραφείου Εξυπηρέτησης και Συμβουλευτικής Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους».
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Δημιουργία και λειτουργία Μονάδας παραγωγής προσβάσιμων εντύπων (ηχητικά- ψηφιακά έντυπα). Αναμόρφωση της ιστοσελίδας του Δήμου Λαρισαίων ώστε να είναι προσβάσιμη στα ΑΜΕΑ.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων σε σχέση με τα ΑΜΕΑ και την ασφαλή μετακίνησή τους.
Με τη μείωση έως και απαλλαγή : των  δημοτικών τελών, των τελών καθαριότητας και φωτισμού, των τελών ύδρευσης και των τροφείων και των απαραίτητων γραφικών και άλλων αναλώσιμων στους παιδικούς σταθμούς, των εισιτηρίων σε εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και ιδιωτών που ζητούν παραχώρηση δημοτικών χώρων ως απαραίτητο όρο της παραχώρησης χρήσης".

 

Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014 23:33

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Για Να Φέξει Καρτερούμεν…'' Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Κάτω Τα Χέρια Από Τα Παιδιά! Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρος - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Κριτική Σκέψη Και "Παραμυθοανατροπές" Στο Σχολείο (Εκπαιδευτικό Άρθρο Της Γλυκερίας Βουλάγκα, Εκπ/κός Πρωτ/θμιας Εκπ/σης - Απόφοιτος Α.Π.Θ)
Σ Α Ρ Α Κ Α Τ Σ Α Ν Α Ι Ο Ι, Στα Αχνάρια Της Μακρόχρονης Ιστορίας Τους... Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης, Καθηγητής - Πρ.προεδρος Πανελλ.Σ.Σαρακατσαναίων (με αφορμή το Πανελλήνιο…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα Νεα«Φρούριο Ευνομίας Πολιτών» Εγκαθιδρύει Η Νέα Λάρισα - "Λαοθάλασσα" Για Ντίνο Μπροστά Στο Αρχαίο Θέατρο Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων