Παρασκευη 11 Απριλιου 2014

δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Εκδήλωση - Συζήτηση Του ΚΚΕ Για Τα Έργα Υποδομής Και Την Αντιμετώπιση Της Ανεργίας Στον Κλάδο Των Κατασκευών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H Τομεακή Επιτροπή Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ οργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για τα έργα υποδομής, για την κάλυψη

των λαϊκών αναγκών και την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών», την Πέμπτη 20 Μάρτη, 7 μμ , στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Τζιμούλης μέλος της Τ.Ε. Εργατών. Εισηγητές θα ήταν οι: Τσιαπλές Τάσος- Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ & υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λάρισας της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Λαμπρούλης Γιώργος –βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.



Η Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ:

"Το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο της προεκλογικής και όχι μόνο περιόδου, τα μεγάλα προβλήματα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, τις αιτίες που τα δημιουργούν, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και όχι οι ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις, το «Πλεόνασμα» με τις «Ελιές», «Σύριζα» στο «Ποτάμι» των αυταπατών και υποσχέσεων, που επιδίδονται τα άλλα κόμματα και οι υποψήφιοί τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους.

Ένα απ’ αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα, θεωρούμε ότι είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής για την κάλυψη των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών σε μια σειρά τομείς, τα οποία μπορούν να συμβάλουν και στην αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας του κλάδου των κατασκευών.    
Γι’ αυτό αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης της πάλης εργατών, ανέργων από κοινού με τους μικρούς ΕΒΕ του κλάδου των κατασκευών, ενάντια στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, συνδεδεμένο με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μέσα από μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του κλάδου, που εντάσσεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δεν θα υπηρετεί την κερδοφορία των καπιταλιστών.
 Κριτήριο αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων λαϊκών αναγκών σε κατοικία, σχολεία, νοσοκομεία, φοιτητικές εστίες, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, αρδευτικά, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, συγκοινωνιακά έργα, στήριξης της βιομηχανίας και του αγροτικού τομέα, τα οποία θα κατασκευάζονται από έναν ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, χωρίς να τα διπλοπληρώνει ο λαός, τα οποία μπορούν να δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες οικοδόμους, μικρούς ΕΒΕ του κλάδου, σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Ο κλάδος των κατασκευών περνά την πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα, δίχως να φαίνεται φως στο ορίζοντα.
Ο τομέας κατασκευής κατοικιών που απασχολούσε την πλειοψηφία των εργαζόμενων στο κλάδο έχει τεράστια πτώση. Συνολικά, η οικοδομική δραστηριότητα το 2013 συγκρινόμενη με το 2005 έχει μειωθεί στο 1/5.
Τα απούλητα διαμερίσματα είναι 300.000 περίπου (3.000 τοπικά), όπως και των εμπορικών πολυκατοικιών ή ιδιοκατοίκησης, που σταμάτησαν στην φάση της κατασκευής ή άδειας που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, λόγω της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να καλύψουν τις ανάγκες τους, γιατί μεγάλωσε η ανεργία, μειώθηκε το εισόδημά τους και γιατί αυτά είναι ακριβά.
Στον τομέα των δημοσίων έργων παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, σε ορισμένα γίνονται επί μέρους εργασίες (π.χ τμήμα της ΠΑΘΕ Ευαγγελισμός-Σκοτίνα), ενώ άλλα έχουν σταματήσει ή δεν δημοπρατούνται ή δεν ξεκινούν, ενώ με τη διάλυση του ΟΕΚ σταμάτησε η κατασκευή εργατικών κατοικιών.
Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης οδήγησε πολλές κατασκευαστικές εταιρίες σε διακοπή εργασιών, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση-συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο. Ο έλεγχος της παραγωγής στις κατασκευές από λίγους ομίλους θα γίνει πιο ασφυκτικός.
Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας παρασύρει και μια σειρά άλλα επαγγέλματα, από τον τομέα εξόρυξης, την μεταποίηση, την κατασκευή, μισθωτούς τεχνικούς, υπάλληλους γραφείων, ενώ τις δραματικές συνέπεις τις βιώνουν και χιλιάδες μικροί ΕΒΕ (μικροεργολάβοι, ξυλουργοί, αλουμινάδες-σιδεράδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εμπόριο δομικών υλικών). 
Στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών (εξόρυξη, μεταποίηση, εμπορία, κατασκευές, μισθωτοί τεχνικοί, υπάλληλοι τεχνικών εταιρειών), πριν την κρίση απασχολούνταν πάνω απο 900.000 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ σήμερα έπεσαν πολύ κάτω από το μισό. Οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι, με στοιχεία του ΙΚΑ, τον Δεκέμβρη του 2006 ήταν 188.841 και το Δεκέμβρη του 2013 μειώθηκαν σε 32.695. Στο Νομό Λάρισας το 2008 απασχολούνταν στις κατασκευές 6.987, ενώ τον Δεκέμβρη του 2013 με στοιχεία του ΙΚΑ, πήραν δωρόσημο 1.943 οικοδόμοι, με ποσό γύρω στα 300 € το τετράμηνο, που σημαίνει ελάχιστα μεροκάματα.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η κρίση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία έπνιξε τα εργατικά δικαιώματα, έριξε το επίπεδο ζωής της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, συσσώρευσε τεράστια κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο με μεγαλύτερα κέρδη. Είναι αδιάψευστο παράδειγμα, η ανάπτυξη και τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών, η επέκταση της δράσης τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην Ασία, τις Αραβικές χώρες. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πάνω από 300.000 απούλητα διαμερίσματα, την ίδια ώρα που με βάση την έκθεση της Ε.Ε, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας είχαν αύξηση 25%, σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2012 μεγαλύτερη του 50%. Οι αγοραπωλησίες και χρεοκοπία εταιριών, ασφαλώς συνδέονται με την κρίση, όμως η βάση βρίσκεται στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Η κερδοφορία όμως δε σταμάτησε για όλους, έστω κι αν το κέρδος σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκε.

Α)  Και από την κρίση κερδίζουν οι καπιταλιστές που κέρδιζαν και πριν. Το μεροκάματο του οικοδόμου από τη ΣΣΕ ήταν 45 έως 89 € μεικτά. Σήμερα, με την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ από τους εργοδότες περιορίστηκε στα 28-36 €. Ανάλογες είναι και οι εισφορές που καταβάλλουν στο ΙΚΑ. Απαλλάχτηκαν από την εισφορά για ΟΕΚ και ΟΕΕ, το επίδομα γάμου, δεν πληρώνουν υπερωρίες. Η απουσία ελέγχων του ΙΚΑ αύξησε την εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή, 1:3 είναι ανασφάλιστος.
Β)  Στους οδικούς άξονες, το κράτος επιδοτεί την κερδοφορία των κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων, αφού όχι μόνο δεν απαιτεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, αλλά επαναδιαπραγματεύεται τα οδικά έργα προς όφελος των ομίλων. Η πολιτική αυτή οδήγησε στο «πάγωμα» οδικών αξόνων, η κατασκευή των οποίων κρίνεται ως μη κερδοφόρα απ’ τα μονοπώλια, παρ’ ότι έχουν καταβληθεί μεγάλες προκαταβολές και τα διόδια πολλαπλασιάζονται.
Γ) Τα καρτέλ δομικών υλικών (τσιμέντο, μέταλλο, μάρμαρο, χρώματα, μονωτικά, καλώδια, σωλήνες, είδη θέρμανσης), πλουτίζουν είτε κάνουν εξαγωγές, είτε εισαγωγές. 
Δ)  Οι κατασκευαστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, ανοίγονται και σε άλλους τομείς και χώρες. Εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων, διαχείρισης απορριμμάτων, μεταλλευτικά έργα, ενώ κάνουν άνοιγμα στην κατασκευή τουριστικών υποδομών με κρατικές ρυθμίσεις.

Στην άλλη πλευρά είναι οι οικοδόμοι, γενικότερα οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι μικροεπαγγελματίες, που πλήρωσαν την ανάπτυξη με τη γιγάντωση των κατασκευαστικών εταιριών και τώρα πληρώνουν και την κρίση, με τρομερή αύξηση της ανεργίας, με δραματική μείωση του εισοδήματός τους, ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που σε συνδυασμό με την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας, παιδείας, καταδικάζονται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην εξαθλίωση. Πολλαπλασιάζονται οι εργαζόμενοι που δεν έχουν 50 ένσημα για να ασφαλιστούν. Το ταμείο ανεργίας, εκτός του ότι μειώθηκε από 460 σε 360 €, δίνεται πλέον για 100 μέρες το χρόνο, ανεξάρτητα απ’ τις ημέρες ασφάλισης. Οι μισθωτοί τεχνικοί με μπλοκάκι δεν μπορούν να μπούνε ούτε στο ταμείο ανεργίας. Οι μικροί ΕΒΕ του κλάδου βιώνουν επίσης την ανεργία και την μείωση του εισοδήματός τους.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ
Η πολιτική, που άσκησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή στον κατασκευαστικό κλάδο, δεν διαφέρει από την γενικότερη πολιτική. Βάση της είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα που έγιναν την τελευταία 20ετία, στην Αττική και στην περιφέρεια, ήταν όχι με κριτήριο τις λαικές ανάγκες, αλλά κυρίως για την κερδοφορία και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. ΠΑΘΕ, Αττική Οδός, Εγνατία, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι έργα που τα ακριβοπλήρωσε και ακριβοπληρώνει ο λαός και θησαυρίζουν τράπεζες και κατασκευαστικοί όμιλοι. Έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πλούτισαν οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι χορηγοί και τα τρωκτικά. Η δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού τίναξε στον αέρα τον ΟΕΚ για να κερδίσουν κατασκευαστικές εταιρίες και αρπακτικά, αύξησε το κόστος κατασκευής, το οποίο φορτώνεται στους δικαιούχους.

Σ’ αυτήν την γραμμή κινήθηκαν και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και η Δημοτική αρχή Λάρισας, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αφού ομνύουν όλοι μαζί στην Ε.Ε και στην καπιταλιστική οικονομία, με διαχειριστικές διαφοροποιήσεις. Στήριξαν τις ΣΔΙΤ, την παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της ΠΑΘΕ οι οποίοι επέβαλαν πανάκριβα διόδια, εκχώρησαν ακόμα και μικρά έργα σε ιδιωτικές εταιρείες, δημοτική έκταση σε επιχειρηματία για την κατασκευή ιδιωτικού γηπέδου στη Νεάπολη.  
Δεν αντιτάχθηκαν στις πολιτικές της Ε.Ε, που δεν θεωρεί επιλέξιμα έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντισεισμική θωράκιση για παράδειγμα, ελάχιστα διεκδίκησαν και υλοποίησαν έργα υποδομής που θα καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, χωρίς να επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες, που υποφέρουν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τις βάρβαρες ταξικές πολιτικές.
 Αυτή η ανάπτυξη, ελάχιστη σχέση έχει με λαϊκές ανάγκες. Είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο. Αυτή προκάλεσε την κρίση που ξανακαλείται να πληρώσει ο λαός.
Ο προσανατολισμός των επενδύσεων και σήμερα είναι ίδιος. Ο λαός στο κουπί και για τους τραπεζίτες, τις κατασκευαστικές εταιρίες, νέα προνόμια, νέα επενδυτικά σχέδια, ξεζούμισμα των εργαζομένων, ανατροπές των όρων δόμησης, κατάργηση πολεοδομικών ρυθμίσεων και παράδοση αρμοδιοτήτων των πολεοδομιών σε ιδιώτες.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
       Την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει στη Χόχτιφ, εκατοντάδες εκατομμύρια από φόρους που οφείλει στο δημόσιο, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και κατασκευαστικών ομίλων, οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες πληρώνουν έως 70% του μισθού (αν υπάρχει) για νοίκι, ζουν σε ακατάλληλα διαμερίσματα. Χιλιάδες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση.
Παρά τις αυξημένες ανάγκες για κατοικία, η συγκυβέρνηση έκλεισε τον ΟΕΚ, ο οποίος είχε κατασκευάσει 50.000 σπίτια για χαμηλόμισθες εργατικές οικογένειες, στο 1/3 περίπου του κόστους ενός αντίστοιχου διαμερίσματος στην αγορά, αφού δεν έβγαζε κέρδος. Το έγκλημα σε βάρος των δικαιούχων ήταν προμελετημένο.
Το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, είχε ήδη συρρικνωθεί στο 3% του προϋπολογισμού για κατοικία, ενισχύοντας το πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων σπρώχνοντας τους δικαιούχους στις τράπεζες. Όλα τα προγράμματα πάγωσαν από το 2009, παρ’ ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές (360 εκ. € ετησίως), ενώ των εργοδοτών καταργήθηκαν. Την περιουσία του ΟΕΚ, την οδηγούν στα αρπακτικά. Με καταγραμμένο το 80% της ακίνητης περιουσίας και το 65% των εμπράγματων δικαιωμάτων του, η περιουσία φτάνει τα 10 δις €, (18 εκ. € τοπικά).
Πολλοί μαθητές κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα σχολεία, ακόμα και σε μαγαζιά, όπως τα νήπια στους Λαχανόκηπους. Χιλιάδες φοιτητές-σπουδαστές πληρώνουν ακριβό ενοίκιο γιατί οι σπουδαστικές εστίες στο ΤΕΙ καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές, σε σύνολο 15.000, ενώ δεν υπάρχει κάλυψη για τους φοιτητές Ιατρικής και Βιοχημείας, όπως και του ΟΑΕΔ που έκλεισε το οικοτροφείο.
Πολλοί άνθρωποι στερούνται υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, γιατί υπάρχουν και μεγάλες κτιριακές ελλείψεις στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στο ΓΝΛ, δεν υπάρχουν δημόσια Κ.Υ μέσα στη Λάρισα, δεν υπάρχουν δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν ιδιόκτητα κτίρια του ΙΚΑ, του ΠΕΔΥ).
Περιοχές πλημμυρίζουν λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και άλλες διψούν ή δεν έχουν για να ποτίσουν, διάφορες περιοχές δεν έχουν αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς, γιατί δεν γίνονται τα αναγκαία έργα.
Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσια κτίρια, αλλά και κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1984 είναι ευάλωτα σε ένα σεισμό. Να σκεφθεί κανείς ότι από τα 90.000 δημόσια κτίρια πανελλαδικά, μετά τον σεισμό της Αθήνας το 1999, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει ότι θα γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος. Μέχρι τώρα έγινε στο 14%! Από τον Μάρτιο του 2010 σταμάτησε ο στοιχειώδης προσεισμικός έλεγχος των σχολείων! Τα μισά νοσοκομεία της χώρας, χρειάζονται λεπτομερέστερο αντισεισμικό έλεγχο και παρεμβάσεις. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους χώρους εργασίας, αφού σε πολλούς δεν έχουν γίνει έλεγχοι. Το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας που έγιναν πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1984, χρειάζονται έλεγχο και ενισχύσεις.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ– ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Η άσχημη κατάσταση του κλάδου θα συνεχιστεί. Τα έργα που προγραμματίζονται, αν θα γίνουν, δεν θα απορροφήσουν παρά ελάχιστους άνεργους για μικρό διάστημα και με άθλια μεροκάματα, τα οποία ετοιμάζεται η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να υπογράψει με μια ακόμα ΕΓΣΣΕ, κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ ως απομεινάρια του παρελθόντος, με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, όπως συμφώνησε προχθές η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, για μείωση των τριετιών, των εργοδοτικών εισφορών που θα τινάξουν στον αέρα το ΙΚΑ, για αύξηση των απολύσεων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, δεν μπορεί να αγοράσει ή να φτιάξει κατοικία. Πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι του μόχθου καταστρέφονται. Τα προγράμματα επιδότησης επισκευής, δε λύνουν το πρόβλημα.
Αυτή η ζοφερή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται παθητικά. Μονόδρομος για εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου, μικρούς ΕΒΕ, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους τεχνικούς και μηχανικούς, είναι η ανασύνταξη του σ.κ, η οργάνωση της πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, με ένα αντιμονοπωλιακό-ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων, απόκρουσης της επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου, ανακούφισης των ανέργων, περιορισμού της ανεργίας, συνδυασμένα με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, που προτείνει το ΚΚΕ.
Επίδομα ανεργίας σε όσους (μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους), έμειναν άνεργοι 600 €, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όσο διαρκεί η ανεργία τους.
Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση όλων των βιβλιαρίων.
Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Συνταξιοδότηση στα  50 χρόνια γι’ αυτούς που έχουν 2 χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ένσημα.
Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών 1ης και 2ης κατοικίας με αντικειμενικά κριτήρια έως 300.000 € και 200.000 € αντίστοιχα και μέχρι 150 τ.μ. για 4μελή οικογένεια.
Επιδότηση ενοικίου 100% της αξίας του σε ανέργους από το κράτος
Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα, με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων. Κατάργηση φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.
Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει δωρεάν τρόφιμα σε ανέργους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου από τον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.
Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το κράτος, που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά. 
Δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων.
Πλήρη κάλυψη από το κράτος, του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι.

Άμεσες προσλήψεις επιστημονικού και άλλου προσωπικού σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη όλων των αναγκών.
Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του, με χρηματοδότηση και από το κράτος. Να σταματήσει η εκποίηση της περιουσίας του.
Να ξαναρχίσουν όλα τα προγράμματα, εκτός των επιδοτούμενων μέσω Τραπεζών. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα του πρώην ΟΕΚ, Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης. Παραχώρηση δημοσίων ή δημοτικών εκτάσεων για κατασκευή εργατικών κατοικιών, σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Νίκαια, Αγιά.
Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας σε όλους τους δήμους, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν επαρκούν.
Να ολοκληρωθεί η σύνδεση του φράγματος της Γυρτώνης με τη λίμνη Κάρλα και τα φράγματα που δεν ολοκληρώθηκαν (π.χ. Αγιονερίου).
Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, έργα για την συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών του για άρδευση-ύδρευση.
Να ολοκληρωθούν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οδικά έργα (ΠΑΘΕ, Ε65, με κατάργηση όλων των διοδίων, οι δρόμοι Λάρισας-Τρικάλων, Λάρισας-Καρδίτσας). Να γίνουν σύγχρονοι δρόμοι (Λάρισα - Φάρσαλα, Ελασσόνα-Κοζάνη), ο περιφερειακός Λάρισας από Τερψιθέα έως παλιά Ε.Ο. Ανακατασκευή του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου χρειάζεται.
Να ολοκληρωθούν και να γίνουν νέα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας και γενικότερα (διπλές γραμμές παντού, ηλεκτροκίνηση) από το κράτος και όχι να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ.   
Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
Κατασκευή από το κράτος, νέων σπουδαστικών εστιών για τους σπουδαστές των ΤΕΙ, Ιατρικής, Βιοχημείας.
Να φτιαχτούν στη Λάρισα, μεγάλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, δημόσια ψυχιατρική κλινική και κέντρα ψυχικής υγείας. Δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα για τις ανάγκες για παρόμοιες δομές. 
Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.    

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πάλη για την ανακοπή της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιτήματα για την ανακούφιση των ανέργων και περιορισμό της ανεργίας, απαντά σε άμεσα προβλήματα των ανέργων και των οικογενειών τους, των εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ.
Πραγματική και ολοκληρωμένη διέξοδο, με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να δώσει μόνο η λαϊκή οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με προτεραιότητα τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, από μια εργατική-λαική εξουσία, με αποδέσμευση από την Ε.Ε, διαγραφή όλου του χρέους.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο χρειάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής από την εξόρυξη των πρώτων υλών, δομικών υλικών, κατασκευών, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων από την λαϊκή κατοικία, την σχολική στέγη, τις μονάδες υγείας, τα έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, τις αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, τους δρόμους και τα άλλα συγκοινωνιακά έργα, την ιεράρχηση κατασκευής μεγάλων έργων ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας. Έτσι μπορούν να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες σε έργα και υποδομές, με πολύ μικρότερο κόστος, χωρίς να τα ακριβοπληρώνει ο λαός, να βρουν πλήρη και σταθερή εργασία με καλύτερα μεροκάματα και δικαιώματα, χιλιάδες άνεργοι.

Αυτή η γραμμή πάλης και συμμαχίας, εργαζόμενων-ανέργων, μικρών ΕΒΕ, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων τεχνικών, μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, μπορεί να λύσει το πρόβλημα και όχι των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων και της κυβερνώσας αριστεράς, που προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, υγιής ανταγωνισμός και επιχειρηματίες, καλύτερη διαχείριση του συστήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι μπορεί να χτυπηθεί η ανεργία μέσα στον καπιταλισμό που την δημιουργεί, κρύβοντας ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης δημιούργησε την κρίση. Αυτή είναι η αιτία που χιλιάδες άνθρωποι πετιούνται στην ανεργία, μηχανήματα και εργοστάσια σαπίζουν και οι λαϊκές ανάγκες μένουν ανικανοποίητες και όχι οι χρυσαυγίτικες απόψεις ότι «φταίνε οι μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές», οι οποίες συνειδητά αφήνουν το σύστημα στο απυρόβλητο. Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πολιτική που θα λύνει τα προβλήματα της ανεργίας, του εισοδήματος, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει.
Ο άλλος δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς την ενίσχυσή του στις ερχόμενες εκλογές για την ευρωβουλή, την περιφέρεια, τους δήμους, αλλά και στα συνδικάτα, στη βουλή, των Κ.Ο με περισσότερους εργάτες και πρωτοπόρους αυτοαπασχολούμενους, με αύξηση των ανθρώπων που το ενισχύουν οικονομικά.   
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι μικροί ΕΒΕ στον κλάδο των κατασκευών, έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν το ΚΚΕ και να στρατευτούν μαζί του σ’ αυτόν τον αγώνα".

Ετικέτες ΚΚΕ    Λάρισα    ανεργία    εκδηλωση   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

marios

ganoxoritou
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Το Οραμά Μας Για Την Θεσσαλία...'' Του Μπάμπη Παπασπύρου
Σαρακατσαναίοι Και Ελληνική Επανάσταση Του Στυλιανού Σούρλα, Υποψ. Περιφερειακού Συμβούλου - Δ ι κ η γ…
Συγγνώμη Αρχιστράτηγε... Του Σταύρου Βιτάλη, Προέδρου του Πατριωτικού Μετώπου.
«Οδός ;» Αίτημα Για Ονοματοδοσία Για Κωνσταντίνο Χαλκίδη Και Χρήστο Καρανάσιο Της Λίας Γκουντρουμπή Θώμου, Δημ. Σύμβουλος 4ης Δημ. Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων
Η Γυναίκα Στο Σοσιαλισμό Της Δήμητρας Σίσκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΕκδήλωση - Συζήτηση Του ΚΚΕ Για Τα Έργα Υποδομής Και Την Αντιμετώπιση Της Ανεργίας Στον Κλάδο Των Κατασκευών Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων