Παρασκευη 14 Φεβρουαριου 2014

Βαλεντίνος, Βαλεντίνη

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

«Καλλιτεχνική Επιτροπή Κύρους Στο Αρχαίο Θέατρο…Τώρα!» Ζητά Ο Μάριος Ξηρομερίτης

Σεπ 09, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σ' ολόκληρο τον κόσμο, σε όλους τους χώρους πολιτισμού υπάρχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές, καλλιτεχνικές επιτροπές, άνθρωποι εγνωσμένης αξίας,

εξειδικευμένοι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της κατάρτισης των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν σε κάθε χώρο πολιτισμού.
Υπηρέτησα σε ένα από τους πιο σπουδαίους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα για 3 χρόνια, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα κι εκεί διδάχθηκα μέσα από συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μπενάκειο, το ΄Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και άλλους φορείς πολιτισμού , ότι τις καλλιτεχνικές , εικαστικές δράσεις , τις παραστάσεις καθώς και το πρόγραμμα , το καταρτίζουν άνθρωποι διεθνούς φήμης και κύρους  που ασχολούνται επαγγελματικά και επιστημονικά με τα αντίστοιχα αντικείμενα.
ΚΙ ενώ υπάρχει η εμπειρία για το πώς λειτουργούνε τέτοιου μεγέθους     πολιτιστικοί φορείς  ( θέατρο Δίου, θέατρο Επιδαύρου, θέατρο Δελφών,  Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα) η Δημοτική αρχή της πόλης μας, όλα αυτά τα χρόνια,  δεν αναζήτησε  ανθρώπους  διεθνούς εμβέλειας και κύρους για να συστήσουν  μια αρμόδια επιτροπή για τη λειτουργία του Αρχαίου θεάτρου Β (καταρτίζοντας ένα πολιτιστικό πρόγραμμα πανελλήνιας εμβέλειας)  η οποία συγχρόνως θα προετοίμαζε το Α Αρχαίο θέατρο για τη μεγάλη του στιγμή που θα έπρεπε να ακτινοβολήσει σε όλο τον κόσμο μετά από 18 αιώνες.
΄Ετσι λοιπόν με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  της Τρίτης 20 Αυγούστου  για τη συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο που θα ανοίξει τις πόρτες του μετά από 18 αιώνες.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επίσης και το όνομα  της «διάσημης» σοπράνο Αναστασίας Ζαννή που θα κάνει το ντεμπούτο σε ένα τέτοιο λαμπρό μνημείο.
Εύλογα αναρωτηθήκαμε ,
όταν η πόλη της Λάρισας διαθέτει μία διεθνούς φήμης , καταξιωμένη σοπράνο σαν τη Μυρτώ Παπαθανασίου , που εμφανίστηκε και εντυπωσίασε, στα μεγαλύτερα μουσικά θέατρα της Ευρώπης και όχι μόνον
όταν διαθέτει ανερχόμενα αστέρια σαν τη Μαρία Ρουκά και τη Μιρσίνη Μαργαρίτη, και εξαιρετικούς πιανίστες σαν τον Χρήστο Λενούτσο
 γιατί θα έπρεπε ο Δήμος, για να εντάξει το Αρχαίο θέατρο στη ζωή της πόλης , να αναζητήσει μία σοπράνο που  ΘΑ εμφανιστεί το Δεκέμβριο  στο Κάρνεγκι χολ .
Εύλογα αναρωτηθήκαμε ,
όταν η πόλη μας διαθέτει  μια συμφωνική ορχήστρα με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη, που έτυχε μοναδικής τιμής και αναγνώρισης, με τη βράβευση για την παραγωγή της όπερας «Κάρμεν»  από την ΄Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών κριτικών,
όταν διαθέτει  χορωδία όπερας , παιδική και μικτή του ΔΩΛ, υπό τη μουσική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Δημήτρη Καρβούνη,
όταν διαθέτει την πολυβραβευμένη και πολυταξιδεμένη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου, την εξαιρετική  Γυναικεία χορωδία της Λέσχης Φιλόμουσων, που διευθύνει η επίσης καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Μάγδα Αλεξανδρή, τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, και φυσικά  το Πανελληνίως αναγνωρισμένο Θεσσαλικό Θέατρο, και τους κορυφαίους Τσιάνο, Ζιάκα, Βαγενά.
Γιατί ο Δήμος δεν απευθύνθηκε  σ΄ αυτές τις καλλιτεχνικές δυνάμεις , σ΄ αυτά τα εξαιρετικά μουσικά σύνολα που διαθέτει η πόλη μας, για να εντάξει το Αρχαίο Θέατρο στη ζωή της πόλης  ;
΄Ολες αυτές οι καλλιτεχνικές δυνάμεις, ως παράγοντες πολιτισμού της πόλης μας, αναδείχθηκαν αξιόλογοι συντελεστές και άξιοι διοργανωτές,  προσφέροντας στην πόλη μας  υψηλού επιπέδου θεάματα ,υψηλές καλλιτεχνικές δημιουργίες , που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες αντίστοιχες παραγωγές της Αθήνας αλλά και του εξωτερικού. Προσέφεραν στην πόλη μας στιγμές ψυχικής ανάτασης και συγκίνησης μέσα από την ομορφιά της κλασσικής και της ποιοτικής μουσικής.
Αναρωτηθήκαμε λοιπόν, για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Αρχαίο Θέατρο μετά από 18 αιώνες ή έστω για να ενταχθεί στη ζωή της πόλης  , μήπως θα έπρεπε να κληθούν όλοι οι προαναφερόμενοι καλλιτεχνικοί φορείς , να ενεργοποιηθεί όλο το μουσικοθεατρικό δυναμικό της πόλης μας;
Το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας έχει να επιδείξει πολυετή προσφορά, πλούσια επιτεύγματα, βραβεία και διακρίσεις. Διαθέτει καταξιωμένους καλλιτέχνες που στέκονται με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα στη μουσική & θεατρική σκηνή της πόλης μας αλλά και διεθνώς. Δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση, ένα τέτοιο καλλιτεχνικό δυναμικό,  να αγνοηθεί, να  απαξιωθεί , να περιφρονηθεί.
Ο δήμαρχος στην ομιλία του ευχαρίστησε την σοπράνο Αναστασία Ζαννή που αποδέχθηκε την πρόσκληση για μια εκδήλωση που, όπως είπε, προετοιμάστηκε εδώ και αρκετό καιρό.
Από ποιους προετοιμάστηκε αλήθεια;  Οι πολιτιστικοί φορείς αγνοήθηκαν , το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε γνώση ούτε για τον προγραμματισμό της εκδήλωσης και φυσικά ούτε για την επιλογή του καλλιτέχνη. Ποιος ρωτήθηκε, ποιός υπεύθυνος και αρμόδιος και με ποια διαδικασία προετοίμασε εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη εκδήλωση;   Όποιος αποφάσισε και έπραξε  με προχειρότητα όλα όσα είδαμε  τις τελευταίες εβδομάδες στο αρχαίο Θέατρο του «αξίζουν» απλά …  «συγχαρητήρια».

Μάριος Ξηρομερίτης
Π.Πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης –μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα
Αντιδήμαρχος Λαρισαίων                                     

Ετικέτες Ξηρομερίτης    αρχαίο θέατρο   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 09:55

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

diamantos
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Η Τρόικα Λειτούργησε Σαν ...Χασάπης Του Μπάμπη Παπασπύρου (Γραμματέας Τεκμηρίωσης και Πολιτευτής Ν. Λάρισας Ανεξάρτητοι Έλληνες)
Ακριβά Μου Διόδια... Της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας
Η Παραίτηση Του Εικαστικού - Δωρητή Κ. Πανιάρα Απο Την Πινακοθήκη Λάρισας Του Μάριου Ξηρομερίτη ( Χειρουργός ουρολόγος - π. Πρόεδρος Πινακοθήκης Λάρισας –Μουσείο…
Τα Τρένα Των Συμπτώσεων... Της Ευφροσύνης Πάλλα, φοιτήτριας Ιατρικής
Ας Μην Αφήσουμε Την Κληρονομιά Μας Να Γίνει Ερείπια Του Μάριου Ξηρομερίτη (Χειρουργός ουρολόγος Π. πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης –Μουσείο Γ.ΙΚατσίγρα)
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα Νεα«Καλλιτεχνική Επιτροπή Κύρους Στο Αρχαίο Θέατρο…Τώρα!» Ζητά Ο Μάριος Ξηρομερίτης Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων