Πεμπτη 13 Αυγουστου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Από Μία Ψήφο Κρίνεται Το Βουλευτικό Μέλλον Της Διώτη!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Για να εκλεγεί ένας βουλευτής στον νομό Λάρισας ειδικά στο πρώτο κόμμα χρειάζεται αρκετές χιλιάδες ψήφους.

 

 

Στις επικείμενες εκλογές θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια βουλευτική έδρα θα κριθεί επί της ουσίας σε μόλις μία ψήφο και μάλιστα όχι στις εκλογές αλλά σ' ένα νομοσχέδιο...

 

Τις επόμενες ημέρες η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη καλείται να λάβει την πιο σημαντική απόφαση της πολιτικής της διαδρομής: να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

 

Από την ψήφο της αυτή κρίνεται το πολιτικό της μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή (ουδείς φυσικά μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει το μέλλον):

 

-αν ψηφίσει ναι, τότε προφανώς θα είναι στο ψηφοδέλτιο,

 

- αν ψηφίσει «όχι», προφανώς δεν θα είναι (η κ. Διώτη εκλέγεται ανελλιπώς από το 2009 όταν και ήταν μόλις 30 χρόνων),

 

-ενώ μένει να αποσαφηνισθεί τι θα γίνει αν ψηφίσει «παρών» όπως, ως γνωστόν, έπραξε στα δύο κρίσιμα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα τον περασμένο Ιούλιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση για το ποια στάση θα τηρήσει απέναντι σ' αυτούς που (τυχόν) θα ψηφίσουν «παρών» (εξυπακούεται ότι όσοι καταψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ).

 

Ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις:

 

-Από στενούς του συνεργάτες (κάποιοι εκ των οποίων περιλαμβάνονται στους εξ απορρήτων του) να τηρήσει σκληρή γραμμή ακόμη και απέναντι σ' αυτούς που θα ψηφίσουν «παρών» στη νέα κρίσιμη ψηφοφορία. Δηλαδή να ξεκαθαρίσει ότι όποιος δεν ψηφίσει τη συμφωνία, θα μείνει εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που κάποια στιγμή, νωρίτερα ή αργότερα το φθινόπωρο, θα γίνουν (υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα).

 

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ταυτίζουν το «παρών» που είπαν η κ. Ηρώ Διώτη και άλλοι βουλευτές στις δύο πρόσφατες κρίσιμες ψηφοφορίες με το κατηγορηματικό «όχι» των βουλευτών που ανήκουν είτε στην «Αριστερή Πλατφόρμα» είτε για παράδειγμα στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ -συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) και οι οποίοι κινούνται ήδη προς την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πολύ περισσότερο καθώς η Λαρισαία βουλευτής ανήκει στην τάση των «53», δηλαδή των «προεδρικών» που τηρούν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τον κ. Αλ. Τσίπρα. Οι «53» στήριξαν μάλιστα τον κ. Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να συγκληθεί συνέδριο (με εκλογή συνέδρων) στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Άλλωστε και μόνο η ανάγνωση του καταλόγου αυτών που μετέχουν στην τάση των «53» δείχνει ότι μόνο απέναντι στην ηγεσία του κόμματος δεν είναι: στην τάση μετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (θεωρείται ο άτυπος επικεφαλής της), ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κορωνάκης και υπουργοί όπως η κ. Θεανώ Φωτίου.

 

-Αυτό ακριβώς είναι το ισχυρό επιχείρημα άλλων συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι του έχουν προτείνει να θέσει μεν εκτός ψηφοδελτίων εκείνους που θα ψηφίσουν «όχι» αλλά να ακολουθήσει πιο ήπια στάση απέναντι σ' αυτούς που θα ψηφίσουν «παρών». Λένε δηλαδή ότι δεν μπορεί ο κ. Αλ. Τσίπρας να στραφεί ακόμη και εναντίον εκείνων που παραδοσιακά τον στήριξαν (η κ. Διώτη ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία).

 

Βεβαίως, υπάρχει και αντεπιχείρημα, τη λογική βάση του οποίου αποδέχονται ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της «ήπιας» στάσης: αν δοθεί «συγχωροχάρτι» (μέσω της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια) στους βουλευτές που θα ψηφίσουν «παρών», τότε γιατί να μην πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν τα πρώτα δύο και θα ψηφίσουν το τρίτο νομοσχέδιο αναλαμβάνοντας το (βαρύτατο) πολιτικό κόστος;

 

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΕΝΑΡΙΑ

 

Σε κάθε περίπτωση, μετά το διπλό ηχηρό «παρών» της κ. Ηρούς Διώτη έχουν αρχίσει και στη Λάρισα οι συζητήσεις για το ποιος θα την διαδεχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εφ' όσον φυσικά δεν μεταβάλει τη θέση της ψηφίζοντας «ναι» στην επικείμενη ψηφοφορία.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λάρισας δεν εξέλεξε τρίτο βουλευτή για κάτι λιγότερο από 1,5% (έλαβε 36,14%, ενώ το όριο για την τρίτη έδρα από την α' κατανομή είναι το 37,5%). Θεωρητικά στις επικείμενες εκλογές μπορεί να «χτυπήσει» την τρίτη έδρα, μπορεί όμως και το ποσοστό του να είναι μικρότερο καθώς στις νέες εκλογές θα μετέχει σίγουρα ένα (η «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Παν. Λαφαζάνη), πιθανόν και δύο (ακούγεται ότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου θα κάνει δικό της πολιτικό σχηματισμό) κόμματα «σαρξ εκ της σαρκός του» ΣΥΡΙΖΑ.

 

Άρα, η σίγουρη έδρα παραμένει η δεύτερη και τα επικρατέστερα σενάρια που συζητούνται αυτόν τον καιρό είναι τα εξής πέντε (η πρώτη βουλευτής κ. Άννα Βαγενά λογικά θα είναι και στο καινούργιο ψηφοδέλτιο):

 

* Σενάριο 1ο: Τη θέση της κ. Διώτη να πάρει ο πρώτος επιλαχών στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου κ. Δημήτρης Γελαλής. Ακούγεται το πιο λογικό και φαίνεται το πιο πιθανό. Άλλωστε, ο κ. Δημ. Γελαλής έχει θητεύσει στη Βουλή όπου ήταν από τους πιο εργατικούς βουλευτές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και δεν θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις επιλογές του στις κρίσιμες ψηφοφορίες και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

 

Ωστόσο υπάρχει ένα «αλλά» για τον κ. Δημ. Γελαλή: έχει αναλάβει αν. γενικός γραμματέας για θέματα αγροτικής ανάπτυξης στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και χειρίζεται σημαντικούς φακέλους: από τη φορολόγηση των αγροτών μέχρι τους συνεταιρισμούς και την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Αν κριθεί ότι πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο γιατί με την απομάκρυνσή του θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, τότε πιθανόν να μετέχει στο ψηφοδέλτιο σε τιμητική θέση (για παράδειγμα την ενδέκατη) ή να μην μετέχει και καθόλου.

 

* Σενάριο 2ο: Τη δεύτερη θέση να καταλάβει ο τέταρτος σε ψήφους, δηλαδή ο δεύτερος επιλαχών κ. Γιάνης Καριπίδης. Ο γιατρός από την Ελασσόνα έκανε μια εξαιρετική επίδοση στις τελευταίες εκλογές, έχει έρεισμα στην κοινωνία, εκπροσωπεί μια μεγάλη περιοχή και κατατάσσεται στους προεδρικούς. Είναι μια λύση που φαίνεται να έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και αρκετές πιθανότητες, μόνο όμως αν δεν προκριθούν τα υπόλοιπα σενάρια.

 

* Σενάριο 3ο: Τη δεύτερη θέση να καταλάβει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Με τα σημερινά δεδομένα ακούγεται σενάριο... επιστημονικής φαντασίας, αν όμως οι βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ ενταχθούν τελικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα πρόκειται για μία απόλυτα λογική εξέλιξη. Τα σενάρια για την εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό, επανέρχονται τακτικά στην επικαιρότητα κι είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχουν διαψευστεί. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ΑΝΕΛ, γι' αυτό και είναι πιθανότερο να τοποθετηθεί ο κ. Β. Κόκκαλης στη δεύτερη σίγουρα εκλόγιμη θέση στη Λάρισα κι ένα δημοφιλές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη ώστε να τεθεί ανάχωμα στη διαρροή αριστερών ψηφοφόρων. Το σενάριο φαίνεται μάλλον αδύναμο σήμερα αλλά τι απ' όλα όσα έχουν λάβει χώρα στην πολιτική ζωή την τελευταία 5ετία δεν θεωρούνταν απίθανο πριν τελικά γίνει πράξη;

 

* Σενάριο 4ο: Δεδομένου αφ' ενός ότι περίπου 30 νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων κι αφ' ετέρου ότι η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα κι όχι σταυρό, ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει μοναδική ευκαιρία να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του με ανεξάρτητες προσωπικότητες της αριστεράς, πρόσωπα κύρους ή και πολιτικούς από άλλους χώρους εφ' όσον επιχειρήσει διεύρυνση. Ήδη εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί λένε ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως θα είναι σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια. Τούτων δοθέντων δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στις δύο πρώτες σίγουρα εκλόγιμες θέσεις της Λάρισας και μια τέτοια προσωπικότητα.

 

* Σενάριο 5ο: Να τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση κάποιο έμπειρο και έμπιστο πολιτικό στέλεχος από το νομό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειασθεί τέτοιου είδους στελέχη για τις δύσκολες μάχες που θα έλθουν στη νέα Βουλή. Οι πιθανότητες για την ευόδωση του εν λόγω σεναρίου αυξάνονται αν κριθεί ότι σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν (και) επιλογές που να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από τη στροφή του κόμματος στον ρεαλισμό.

Πηγή: Ελευθερία

Ετικέτες Διωτη    ψηφος    εκλογές    βουλευτής    ΣΥΡΙΖΑ   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015 10:59

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εξόδου Της Ελλάδας Από Την Κρίση Tου Αβέλλα Ν. Μιχαήλ, Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών – Αστυνομικός
Η Επόμενη Μέρα………. Tης Μαρίας Γαβαλά, Μέλος Του ΓΠ Θεσσαλίας Του ΚΚΕ
Μέσα Στο Ευρώ Με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Του Απόστολου Παπατόλια (Συνταγματολόγος – Πρώην Νομάρχης)
''Η Ασφάλεια Είναι Το Πρωταρχικό Για Την Ελλάδα'' *Tης Μαρίας Νούσια-Παγίτσα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Λάρισα»- Αρχαιολόγος''
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΑπό Μία Ψήφο Κρίνεται Το Βουλευτικό Μέλλον Της Διώτη! Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων