Παρασκευη 30 Ιανουαριου 2015

Τριών Ιεραρχών

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Οι Λαρισαίοι Ψήφισαν Τους ...Συγχωριανούς Τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πρώτα τους… συγχωριανούς τους προτίμησαν οι Λαρισαίοι ψηφοφόροι «σταυρώνοντας» τον δικό τους υποψήφιο βουλευτή, τηρώντας την

παράδοση. 

 

Με τους νέους βουλευτές να λαμβάνουν υψηλά ποσοστά στις γενέτειρές τους, νικώντας τις «πολιτικές διαφορές» των κομμάτων, ενώ σε περιπτώσεις νέων υποψηφίων ανέτρεψαν και τα ισχύοντα.Όπως συνέβη για παράδειγμα με τον βουλευτή του «Ποταμιού» και ορθοπαιδικό Κων. Μπαργιώτα, στη γενέτειρά του τη Συκέα Ελασσόνας. 

 

Ένα χωριό των 802 εγγεγραμμένων και των 501 ψηφισάντων, όπου το «Ποτάμι» ένα κόμμα που για πρώτη φορά κατήλθε στις εθνικές εκλογές, συγκέντρωσε ποσοστό υψηλότερο του 53%(!).Το γενικότερο πολιτικό κλίμα συνετέλεσε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με αποτελέσματα να προκληθούν αλυσιδωτές εξελίξεις οι οποίες εκφράσθηκαν και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού, καθώς, όπως είναι γνωστό από χθες, οδήγησε στην ανανέωση του 50% των βουλευτών (τέσσερις νέοι στους οκτώ).

 

Η ηθοποιός Άννα Βαγενά το 2009 έχει κατέλθει υποψήφια στην Αθήνα με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να εκλεγεί. Τον Φεβρουάριο του 2012 ορκίζεται στη θέση της (παρατηθείσης) Πέμυς Ζούνη και, διαφωνώντας με τα μέτρα λιτότητας, παραιτείται λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της. Σήμερα επιστρέφει στα βουλευτικά έδρανα εκλεγείσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του οποίου, σπάνε την ανδροκρατούμενη παράδοση και για πρώτη φορά εκλέγουν δυο γυναίκες βουλευτές. Με την Ηρώ Διώτη να επιτυγχάνει παράλληλα ένα ακόμη γυναικείο «ρεκόρ», καθώς εκλέγεται για τρίτη, συνεχόμενη φορά.Σε ό,τι αφορά τώρα τις «καλύτερες» και τις «χειρότερες» επιδόσεις σε σταυρούς, από μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, προκύπτουν τα εξής:

 

ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά έλαβε τους περισσότερους σταυρούς (9.911) έναντι του συνόλου των συνυποψηφίων της στα εκλογικά τμήματα (ε.τ.) της πόλης της Λάρισας.Η καλύτερη επίδοσή της καταγράφεται στο 294ο ε.τ. Λάρισας με 96 ψήφους, ενώ στο 390 ε.τ. του Αμπελώνα έλαβε 87 ψήφους, καθώς και 82 ψήφους στο 100ό ε.τ. Ελασσόνας, στο «κόκκινο» Πραιτώρι. Η χειρότερη επίδοσή της καταγράφεται στο 84ο ε.τ. Κοκκινοπηλού Ελασσόνας με 2 σταυρούς, όσους έλαβε και στο 56ο ε.τ. Ελασσόνας στην Αετοράχη.

 

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Στα ε.τ. της πόλης της Λάρισας η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη έλαβε 9.544 ψήφους. Η καλύτερη επίδοσή της καταγράφεται στο 337ο ε.τ . του δήμου Λαρισαίων με 94 ψήφους, στο 378ο ε.τ. Νέσσωνος Συκουρίου με 91, στο 474ο ε.τ. στα Βρυσιά Φαρσάλων με 87 ψήφους.Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στο 111ο ε.τ. Τσαπουρνιάς στην Ελασσόνα με 1 ψήφο, στο 85ο ε.τ. Κοκκινοπηλού Ελασσόνας, στο 56ο ε.τ. Αετοράχης Ελασσόνας όπου επίσης έλαβε μία ψήφο.

 

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στο 132ο ε.τ. Βουναίνων του Δήμου Κιλελέρ, τη γενέτειρά του, ο βουλευτής ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλος έλαβε 177 σταυρούς με δεύτερο τον Χρ. Καλομπάτσιο που έλαβε μόλις 21 ψήφους. Στο 178ο ε.τ. Γιάννουλης έλαβε 69 ψήφους, όσους και στο 231ο ε.τ. Τερψιθέας. Στο Αμούρι πήρε 126 ψήφους και στην Κρανιά 115 ψήφους.Τη χειρότερη επίδοση κατάγραψε στα Κυπαρίσσια Μοσχοχωρίου (149ο ε.τ. Κιλελέρ) όπου έλαβε 7 ψήφους.

 

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας στον Δήμο Λαρισαίων, την καλύτερη του επίδοση κατέγραψε στο 259ο ε.τ. του 5ου εκλογικού διαμερίσματος λαμβάνοντας 110 ψήφους, όπως και στην Κρανιά Ελασσόνας όπου έλαβε 101 ψήφους.Πρώτος αναδείχθηκε στην Αζωρο Ελασσόνας (48 ψήφους), ενώ την χειρότερη επίδοση κατέγραψε στο 56ο ε.τ. Ελασσόνας στην Αετοράχη όπου έλαβε μία ψήφο.

 

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

 

Στα ε.τ. του Δήμου Λαρισαίων έλαβε τους περισσότερους σταυρούς (2.912) ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Αντιθέτως δεν έλαβε καμία ψήφο σε χωριά των Φαρσάλων, ενώ σε άλλα χωριά της ίδιας επαρχίας δεν έλαβε καμία ψήφο το ΚΚΕ.

 

ΚΩΝ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Στο 101ο ε.τ. Συκέας Ελασσόνας, το χωριό του, ο βουλευτής του «Ποταμιού» Κώστας Μπαργιώτας ήλθε πρώτος λαμβάνοντας 120 σταυρούς, ενώ μία ψήφο έλαβε ο συνυποψήφιός του Βασίλης Κυριτσάκας και… καμία ψήφο όλοι οι υπόλοιποι.Στο 102ο ε.τ. Συκέας ο κ. Μπαργιώτας έλαβε 141 ψήφους, τρεις ο Ιωάν. Συνάπαλος, δυο ο Μιλτ. Δεληχάς ενώ μια ψήφο έλαβε ο Κων. Πλίτσης.Διευκρινίζεται πως οι ψήφοι υπέρ Μπαργιώτα είχαν ως αποτέλεσμα «Το Ποτάμι» να λάβει στη Συκέα ποσοστό 52,8% (στο 101ο ε.τ.) και ποσοστό 53,7% (στο 102ο ε.τ.). Ο κ. Μπαργιώτας πρώτος, μεταξύ των συνυποψηφίων του, ήρθε και στον Δήμο Λαρισαίων λαμβάνοντας συνολικά 1.825 ψήφους.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΒΕΡΩΝΗ

 

Στη Μελία, το χωριό του συζύγου της, η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη αναδείχθηκε πρώτη και στα δυο εκλογικά τμήματα. Στο 165ο ε.τ. της Μελίας (Κιλελέρ) η κ. Σβερώνη ήρθε πρώτη λαμβάνοντας 51 ψήφους, όπως πρώτη ήρθε και στο 166ο ε.τ. του ίδιου χωριού λαμβάνοντας 46 ψήφους.Στο 123ο ε.τ. Κιλελέρ η κ. Σβερώνη έχει την καλύτερη επίδοση με 75 ψήφους και άλλους 47 ψήφους στο 122ο ε.τ. Κιλελέρ. Αντίθεση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στο «κάστρο» της Χ.Α. στα Φάρσαλα, υπήρξαν εκλογικά τμήματα (Βρυσιά, Ενιπέα) όπου η κ. Σβερώνη δεν έλαβε καμία ψήφο όπως και σε ε.τ. της Ελασσόνας (Ακρη, Βερδικούσια, Γαλανόβρυση, Δρυμός, Λιβάδι, κ.ά.).Διευκρινίζεται πως η επαρχία Φαρσάλων αποτελεί τη μοναδική περιφέρεια όπου η Χρυσή Αυγή κατέγραψε αύξηση ψήφων και ποσοστού (1.148 ψήφους, ποσοστό 8,35% έναντι των 975 - 7,25% των εκλογών του 2012) ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειας καταγράφει απώλειες.

 

ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Στο χωριό του, το 169ο ε.τ. Ναμάτων του Δήμου Κιλελέρ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης ήλθε πρώτος λαμβάνοντας 25 ψήφους. Στον Δήμο Λαρισαίων ο κ. Κόκκαλης ήρθε πρώτος στο κόμμα του, συγκεντρώνοντας 1.341 σταυρούς.

 

ΕΠΑΡΧΙΕΣ

Ο ίδιος κανόνας ίσχυσε και στις γενέτειρες υποψηφίων που δεν εκλέχθηκαν. Για παράδειγμα, ο πρώην βουλευτής Δημ. Γελαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο χωριό του τη Βερδικούσια, αναδείχθηκε πρώτος (42ο ε.τ.: 88 ψήφους, 43ο ε.τ.: 102, 44ο ε.τ.: 90, 45ο ε.τ.: 88).‘Η στο «τελευταίο κάστρο» της ΝΔ, την Ελασσόνα, είναι εμφανής η πρωτιά της υποψήφιας με τη ΝΔ Στέλλας Μπίζιου, η οποία αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς, στα 9 από τα 10 ε.τ. της πόλης της Ελασσόνας.

 

ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Στον Δήμο Λαρισαίων έλαβαν τις περισσότερες ψήφους οι τρεις υποψήφιοι της Ενωσης Κεντρώων (μία από τις εκπλήξεις των προχθεσινών εκλογών) του Βασίλη Λεβέντη (Γ. Λιανός 642 ψήφους, Ι. Τσέτσιλας 556 και Μαρ. Συκά 549). Η Ενωση Κεντρώων έλαβε τις περισσότερες ψήφους (1.446) στα ε.τ. του Δήμου Λαρισαίων.

 

ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ.

Το κόμμα ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) παρότι δεν συμμετείχε στις εκλογές της Λάρισας (με ψηφοδέλτια) έλαβε 3 ψήφους σε Τμήμα Λαρισαίων Ετεροδημοτών που ψήφισαν ωστόσο σε άλλο νομό.

 

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ στο νομό Λάρισας δεν έλαβε καμία ψήφο στο 139ο ε.τ. Ψυχικού (Δήμος Κιλελέρ) όπως και στο 73ο ε.τ. Κρυόβρυσης (Ελασσόνας). Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι το ΠΑΣΟΚ, τις μεγαλύτερες απώλειες στο νομό τις κατέγραψε στην επαρχία Ελασσόνας που, από τις 4.447 ψήφους το ’12 έπεσε στις 1.299 προχθές (-12,6%) και ακολουθούν οι δήμοι Αγιάς (-10,2%), Φαρσάλων (-10,1%) και Κιλελέρ (-8,7%).Αυτή τη φορά, ο εκλογικός νόμος που ψηφίσθηκε επί Σκανδαλίδη (σ.σ. «βελτιώθηκε» επί Παυλόπουλου) έπαιξε το «παιχνίδι» του (σ.σ. η έδρα χάθηκε από τα Δωδεκάνησα χθες τα ξημερώματα) σε βάρος του ΠΑΣΟΚ που για πρώτη φορά από την ίδρυσή του δεν εκλέγει βουλευτή στο νομό αλλά ούτε και στη Θεσσαλία.ΦΥΛΑΚΕΣ«Σαρωτική» ήταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο ειδικό ε.τ. Φυλακών Λάρισας όπου ψήφισαν 190 κρατούμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει το 70,83% των ψήφων (119), αφήνοντας μακράν πίσω τη ΝΔ με 26 ψήφους (15,48%), ενώ το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο κόμμα με 6 ψήφους.Σε ό,τι αφορά τώρα στη σταυροδοσία, τις περισσότερες ψήφους έλαβαν, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη (63) και, από τη ΝΔ η Ελ. Αξιόγλου (8 ψήφους).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

 

Ετικέτες Λαρισαίοι    εκλογες 2015   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Ο Απερχόμενος Πρωθυπουργός... Της Δέσποινας Σβερώνη Χονδρονάσιου, Υποψήφια με τη Χρυσή Αυγή στο Νομό Λάρισας
Ανοικτή Επιστολή Προς Νέους Και «Νέους»… Της Μαριάνθης Παπαδοπούλου – Υποψήφιας Βουλευτή της Ν.Δ.
Η Ελλάδα Mετά Του Γ. Καραβάνα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )
Διχάζουν Τους Έλληνες Του Βασίλη Κόκκαλη - Υποψήφιος Βουλευτής Με Τους ΑΝ.ΕΛ Στη Λάρισα
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΟι Λαρισαίοι Ψήφισαν Τους ...Συγχωριανούς Τους Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων