Δευτερα 14 Ιουλιου 2014

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Τα Πανό Ήταν Περισσότερα Από Τους Απεργούς… ΦΩΤΟ

Ιουλ 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εικόνα τα έλεγε όλα… Τα πανό ήταν περισσότερα από τους συγκεντρωμένους απεργούς σήμερα στις δύο μεγάλες πλατείες της πόλης, την Κεντρική

και την Ταχυδρομείου, όπου πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα και διαμαρτυρία για την αξιολόγηση. 

Οι καφετέριες τριγύρω είχαν περισσότερο κόσμο, από τις συγκεντρώσεις και από την πορεία που έγινε μετά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Oι του ΠΑΜΕ αμέσως μετά την συγκέντρωση των λιγοστών ατόμων κατευθύνθηκαν σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δημο Λαρισαίων όπου κατέθεσαν ψήφισμα. 

Στην συγκέντρωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διώτη και κ. Γελαλής και από την ''Οικολογική Θεσσαλία'' ο κ. Πουτσιάκας

Ομιλία Παπαποστόλου

 

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Ταχυδρομείου τόνισε τα εξής:

«Εργαζόμενες και εργαζόμενοι

 

Η επίθεση στο Δημόσιο, που βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικής επέλασης,  εντείνεται και  απειλεί με τραγική συρρίκνωση ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος 

Η αξιολόγηση είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της επίθεσης και στόχο έχει : ·         

Να δημιουργηθούν οι νέες δεξαμενές κινητικότητας – απόλυσης, 

·           Να καθηλωθούν μισθολογικά οι υπάλληλοι με βάση τη σύνδεση της αξιολόγησης με το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος αυτός, χαρακτηρίζεται ως ‘’μεταβατικός’’, ενόψει της «αναμόρφωσης» του Μισθολογίου με μεγάλη μείωση μισθών, κατάργηση προσωπικής διαφοράς και κίνητρο απόδοσης δεμένο με την αξιολόγηση, δηλαδή με τον ατομικό μισθό.

·           Να υποτάξουν, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν.  Να στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γενικοί Διευθυντές έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν υπηρεσίες ή τμήματα ή και τους ολόκληρους φορείς απ’ τα οποία θα προκύψει ποσοστό του 15%, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές «με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου»

 Είναι φανερό ότι η  αξιολόγηση,  είναι ένας απροσχημάτιστος τρόπος για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων  στο δημόσιο και για εξευτελισμό και απαξίωση των υπολοίπων. Προωθείται σήμερα στο έδαφος   των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, της ανεργίας, της φτώχειας ,γιατί είναι το ίδιο το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία που βρίσκεται υπό διωγμό.

 

Παράλληλα οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, που δόθηκε για διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στοχεύουν στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων στο Δημόσιο από την Κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας ελεγχόμενης διοικητικής πυραμίδας,

 Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται κάθε αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων. Καθιερώνεται αντίθετα, μια διαβλητή διαδικασία εξετάσεων και κυρίως μια διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων, το αποτέλεσμα μάλιστα της οποίας θα λαμβάνεται υπόψιν κατά 70% και 60% για την επιλογή αντίστοιχα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών.

Η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων, οι διαβλητές εξετάσεις, η παρωδία των συνεντεύξεων, η εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών, αλλά και οι μεταβλητές διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα για τον αυθαίρετο διορισμό προϊσταμένων και τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, διαμορφώνουν ένα σύστημα  επιλογής ημετέρων, που μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση  προχωρεί στον επανέλεγχο της διαδικασίας μονιμοποίησης 38.000 υπαλλήλων, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέες λίστες εργαζομένων προς απόλυση.

 Ο έλεγχος αυτός   περιλαμβάνει πέραν των ατομικών φακέλων (πτυχία, προϋπηρεσία κλπ) και τις συνολικότερες διαδικασίες (π.χ. τήρηση προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων) για τη μονιμοποίηση του προσωπικού. Όπου δεν τηρήθηκαν κατά γράμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες (γεγονός που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου) οι υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων είναι προφανές ότι θα βγαίνουν τμηματικά, περιορίζοντας έτσι τους ‘κινδύνους’ μιας γενικευμένης αντίδρασης. 

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση διαφημίζει την εφαρμογή νέου μισθολογίου από το 2015. Φαίνεται αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση η πολιτική περικοπών άνω του 40 % μισθών και συντάξεων που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και επιχειρεί μέσω της αξιολόγησης περαιτέρω μειώσεις.

Παράλληλα  συνεχίζει την πολιτική της απομείωσης των παρεχόμενων κοινωνικών αγαθών μέσω της κατάργησης δομών και υπηρεσιών. Εκχωρεί νευραλγικής σημασίας τομείς του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας (υγεία, παιδεία, δομές αυτοδιοίκησης, ενέργεια, νερό, λιμάνια, παραλίες κλπ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Mε την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ » η  Κυβέρνηση   παραδίδει το στρατηγικό κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες, εκποιεί το δημόσιο πλούτο  και καταδικάζει μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού να στερείται ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, του ηλεκτρικού ρεύματος!

Η υπεράσπιση του δημόσιου, ενιαίου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ αυτή αλλά  αποτελεί πρώτιστο καθήκον  για το σύνολο των εργαζομένων, ολόκληρης της κοινωνίας και συνδέεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για την υπεράσπιση δημοσίων κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

 

H στάση των εργαζομένων, η γενικευμένη αντίδρασή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Τρόικα οδήγησε τις προηγούμενες μέρες την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην αναζήτηση μεθοδεύσεων προκειμένου να κηρύξει την απεργία-αποχή από την«αξιολόγηση» παράνομη και καταχρηστική.

Την Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014, στις 14:00 εκδικάζεται η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενάντια στην απεργία – αποχή που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.ΔΥ. Καταδικάζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να ποινικοποιήσει τους αγώνες και να επιβάλει, δια της δικαστικού οδού, το σύστημα της αξιολόγησης του Ν.4250/2014.Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της να οδηγήσει, μέσω της αξιολόγησης, χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και απολύσεις και να παραδώσει τομείς του Δημοσίου στον Ιδιωτικό Τομέα.

 Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με τη συνεπή και αγωνιστική στάση τους, δεν θα αφήσουν να περάσουν τα σχέδια ολοκληρωτικής διάλυσης των δημοσίων   υπηρεσιών, δεν θα επιτρέψουν τις μεθοδεύσεις που οδηγούν σε νέες απολύσεις εργαζομένων και σε ιδιωτικοποιήσεις θεμελιωδών κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων.

 

 

 

Ο Δημόσιος Τομέας αποτέλεσε το πρώτο θύμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οι μειώσεις μισθών που φθάνουν το 50% και η ραγδαία μείωση του αριθμού των εργαζομένων, συνθέτουν την εικόνα υποβάθμισης των υπηρεσιών. Παράλληλα, η εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Τοπική Αυτοδιοίκηση) έχει οδηγήσει  σε διάλυση τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να μην τεθούν στο κοινωνικό περιθώριο. 

 

 

H επίκληση των προβλημάτων δομής και λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα, είναι προσχηματική. Στόχος της Κυβέρνησης  δεν είναι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά η νομιμοποίηση διαδικασιών που οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες υπαλλήλους, η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής με χιλιάδες υπό απόλυση εργαζόμενους και  φυσικά η εκχώρηση νευραλγικών, αλλά και κερδοφόρων τομέων του δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αλλά και η ελληνική κοινωνία, με τους αγώνες μας, έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.

 Ολοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε µια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία που θα προστατεύει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά, κοινωνικά και συλλογικά μας δικαιώματα». 

Ετικέτες απεργία    ΑΔΕΔΥ    Συγκέντρωση    Λάρισα   
Κατηγορία Τοπικά Νέα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 12:34

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Κάτω Τα Χέρια Από Τα Παιδιά! Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρος - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Κριτική Σκέψη Και "Παραμυθοανατροπές" Στο Σχολείο (Εκπαιδευτικό Άρθρο Της Γλυκερίας Βουλάγκα, Εκπ/κός Πρωτ/θμιας Εκπ/σης - Απόφοιτος Α.Π.Θ)
Σ Α Ρ Α Κ Α Τ Σ Α Ν Α Ι Ο Ι, Στα Αχνάρια Της Μακρόχρονης Ιστορίας Τους... Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης, Καθηγητής - Πρ.προεδρος Πανελλ.Σ.Σαρακατσαναίων (με αφορμή το Πανελλήνιο…
"Ζητείται Σοσιαλδημοκρατία - Η Κεντροαριστερά Δεν Μπορεί Να Υπάρξει Χωρίς Κοινή Ιδεολογική Ταυτότητα" Των Φίλιππου Σαχινίδη, βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ-πρώην Υπουργός και Γιώργου Σιακαντάρη, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΤα Πανό Ήταν Περισσότερα Από Τους Απεργούς… ΦΩΤΟ Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων