Τεταρτη 30 Οκτωβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Οι Aθλιες Συνθήκες Διαβίωσης Των Ρομά - Πώς Θα Μεγάλωνε Η Μαρία

Οκτ 27, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Τα σπίτια είναι χτισμένα με λάσπη και άχυρο, σπαρμένα ανάμεσα σε χωματόδρομους όπου τα νερά σχηματίζουν μικρές βρώμικες λίμνες. Μια

ηλικιωμένη Ρομά, πεινασμένη, κουνώντας το χέρι της πάνω στο στομάχι, του δείχνει ότι... την κόβει η πείνα».

Με τα λόγια αυτά περιγράφει το Νικολάεβο, ένα μισοερειπωμένο τσιγγάνικο χωριό στην καρδιά της Βουλγαρίας ο δημοσιογράφος του CNN, o oποίος βρέθηκε στο χωριό από όπου κατάγεται τελικά η μικρή Μαρία, η οποία εντοπίστηκε πριν από δύο εβδομάδες σε καταυλισμό στα Φάρσαλα και συγκίνησε το Πανελλήνιο με την ιστορία της.

 «Αν η μοίρα της Μαρίας ήταν διαφορετική, τότε το μικρό κορίτσι εκεί θα μεγάλωνε. Ανάμεσα στη φτώχεια και την παρακμή», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του CNN και παραθέτει μαρτυρίες από τη ζωή των βιολογικών γονιών της μικρής Μαρίας.

Οι γονείς της μικρής, η Σάσκα Ρούσεβα και ο Ατανάς Ρούσεφ, ζουν πουλώντας βότανα που μαζεύουν στο δάσος ή ανακυκλώνοντας απορρίμματα μετάλλων. Εισπράττουν και κάποια γονεϊκά επιδόματα αλλά αυτά δε αρκούν, σημειώνει στο CNN ένας γείτονάς τους.

Στο άρθρο περιγράφονται και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας στο χωριό της Βουλγαρίας.

Η βιολογική οικογένεια της Μαρίας ζει σε ένα σπίτι που έχει όλο κι όλο ένα δωμάτιο, φτιαγμένο από τα ίδια λασπότουβλα όπως και το υπόλοιπο χωριό. Οι τοίχοι είναι ασβεστωμένοι και μόνο ένα από τα παράθυρα είναι καλυμμένο με τζάμι, τα υπόλοιπα φράσσονται με κομμάτια πλαστικού.

Οι κάτοικοι του Νικολάεβο παραπονούνται πως όταν βρέχει τα σπίτια πλημμυρίζουν και οι τοίχοι μουλιάζουν από την υγρασία, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει τις δηλώσεις της Σάσα Ρούσεβα στο βουλγαρικό κανάλι TV7, στο οποίο αρνήθηκε κάθε κατηγορία ότι πούλησε το παιδί της.

«Την δώσαμε. Δεν πήραμε λεφτά. Δεν είχα να την ταΐσω. Δεν άντεξα όταν την είδα στην τηλεόραση», είπε η ίδια, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε ονομάσει ποτέ «Μαρία» τη μικρή αλλά ότι σκόπευε να την βαφτίσει «Στάνκα».

Ανάλογη εκδοχή δίνει και η Κάτια, μία 20χρονη που υποστηρίζει ότι είναι η μεγάλη αδελφή της «Μαρίας». Η Κάτια ζει στο διπλανό χωριό που ονομάζεται Γκούρκεβο. Έχει πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, όπως ακριβώς και η Μαρία, κατάξανθα μαλλιά με μια απόχρωση κόκκινου, ενώ τα μάτια της δύσκολα αντέχουν τον έντονο ήλιο.

Η Κάτια εξηγεί πως όταν η μητέρα της είχε έρθει το 2009 στην Ελλάδα για να δουλέψει στα χωράφια ήταν ήδη έγκυος. Γέννησε εκεί αλλά δεν είχε λεφτά να γυρίσει στη Βουλγαρία μαζί με τη μικρή. Δεν πούλησε τη Μαρία αλλά την άφησε εκεί και γύρισε στη πατρίδα της για να προσπαθήσει να κάνει τα χαρτιά της.

Ωστόσο οι αρχές που χειρίζονται την υπόθεση και στις δύο χώρες αμφισβητούν τη συγκεκριμένη εκδοχή, σημειώνει ο συντάκτης, επισημαίνοντας τόσο την κράτηση του ζευγαριού των ελλήνων Ρομά- στα χέρια των οποίων βρέθηκε η Μαρία, με την κατηγορία της απαγωγής, αλλά και την έρευνα της βουλγαρικής αστυνομίας που κατηγορεί τους Ρούσεφ ότι πούλησαν την μικρή με σκοπό την παράνομη υιοθεσία.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος επικαλείται μάλιστα έρευνες των ελληνικών Αρχών σύμφωνα με τις οποίες στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο γυναίκες από τη Βουλγαρία σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και μόλις γεννήσουν, να παραδίδουν τα παιδιά τους σε άτεκνους Έλληνες βάσει συμφωνημένης τιμής.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο αρθρογράφος, η πλειοψηφία των παιδιών Ρομά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, την ώρα που το 90% των Ρομά που ζουν στην Ε.Ε- υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πηγή: newpost.gr

Ετικέτες τσιγγάνοι    βουλγαρία    μαρια   
Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Εκλογές Λάρισας: Νικητής Η Συμμετοχή Και Η Ενότητα Του Μάριου Ξηρομερίτη - Δημοτική Κίνηση "Νέ@ Λάρισα"
"Όχι Άλλα Δάκρυα Για Το Αεροδρόμιο" Toυ Απόστολου Παπατόλια, ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου - πρώην νομάρχη
Όλοι Οι Καθαροί... Όλοι Οι Άξιοι... Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Μια Νέ@ Ματιά Από Μια Νέ@ Λάρισα Για Το Περιβάλλον ! Toυ Μάριου Ξηρομερίτη, μέλους Νέ@ς Λάρισας
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα ΝεαΟι Aθλιες Συνθήκες Διαβίωσης Των Ρομά - Πώς Θα Μεγάλωνε Η Μαρία Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων