Πεμπτη 17 Οκτωβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

«Στα Βήματα Των Μεγάλων Ελλήνων Λογοτεχνών» Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βόλου Και Λάρισας

Αυγ 06, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο κύκλος των σεμιναρίων επικεντρώνεται στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, η εξέλιξη της οποίας παρουσιάζεται χρονολογικά μέσα από τα

πρόσωπα και τα κείμενα που τη διαμόρφωσαν. Παράλληλα παρακολουθείται η διαδοχή λογοτεχνικών ρευμάτων και κινημάτων τα οποία συνεξετάζονται με τις εξελίξεις στον χώρο των ιδεών. Η επικοινωνία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας και οι εκλεκτικές συγγένειές τους με κείμενα του ευρωπαϊκού, κυρίως, χώρου μελετώνται παράλληλα και σε συνδυασμό με τα ιστορικοπολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Πρόκειται για μια ιστορική επισκόπηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τη βυζαντινή περίοδο ως τις μέρες μας.
Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η λογοτεχνική δημιουργία από τις πρώτες αρχές μέχρι τον 18ο αιώνα: η λογοτεχνία πριν από την Άλωση (11ος-15ος αιώνας) και μετά την Άλωση (15ος-17ος αιώνας) ιδίως στην Κρήτη και την Κύπρο, καθώς και το έργο των λογίων της Διασποράς. Ιδιαίτερα κεφάλαια αφιερώνονται στη λογοτεχνική ακμή στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και στο δημοτικό τραγούδι. Επιπλέον, θα αναλυθεί η λογοτεχνία στις δεκαετίες πριν από την Επανάσταση του 1821. Θα γίνει αναφορά στον Σολωμό και ένα στον Κάλβο και την Επτανησιακή Σχολή. Θα ακολουθήσουν οι Ρομαντικοί της Αθηναϊκής Σχολής, η γενιά του 1880, με κεντρική μορφή τον Παλαμά, η πεζογραφία μετά το 1880 (Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης κ.α.), το γλωσσικό ζήτημα και ο Ψυχάρης, η ποίηση γύρω και ύστερα από τον Παλαμά, ο Καβάφης, ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης και η γενιά του Τριάντα. Θα ακολουθήσει αναφορά στη μεταπολεμική ποίηση και στην πεζογραφία. Εκπρόσωποι της παιδικής λογοτεχνίας θα αναπτύξουν τη δική τους άποψη για τον συγκεκριμένο τομέα της λογοτεχνίας και επιπλέον θα δοθεί έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή, η οποία θεωρείται μια από τις πιο δημιουργικές και γόνιμες στην ιστορία της λογοτεχνίας μας.
Το πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Στα βήματα των μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών» επιχειρεί να φωτίσει τις περιπτώσεις των συγγραφέων και των έργων που κέρδισαν την αποδοχή κριτικών και κοινού και να αναδείξει τις σχέσεις που συνδέουν τα έργα, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ιστορική πραγματικότητα, μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν.
Τα σεμινάρια αποτελούν σημαντικό και απαραίτητο βοήθημα, τόσο για τον ειδικό, τον εκπαιδευτικό, το φοιτητή, το μαθητή όσο και για τον μέσο αναγνώστη που επιθυμεί να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα της λογοτεχνίας του τόπου του. Θα διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα από δύο ώρες ενώ θα λειτουργήσουν και εργαστήρια συγγραφής, όπου στο τέλος του έτους όλα τα έργα των σπουδαστών θα εκδοθούν από τους «Πολίτες Εν Γνώσει».
Πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν καθημερινά στο κινητό 6980218621 από τις 10.00-14.00 και από τις 18.00-21.00 ή να πραγματοποιούν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους στο www.politesengnosei.gr

Κατηγορία Τοπικά Νέα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Εκλογές Λάρισας: Νικητής Η Συμμετοχή Και Η Ενότητα Του Μάριου Ξηρομερίτη - Δημοτική Κίνηση "Νέ@ Λάρισα"
"Όχι Άλλα Δάκρυα Για Το Αεροδρόμιο" Toυ Απόστολου Παπατόλια, ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου - πρώην νομάρχη
Όλοι Οι Καθαροί... Όλοι Οι Άξιοι... Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Μια Νέ@ Ματιά Από Μια Νέ@ Λάρισα Για Το Περιβάλλον ! Toυ Μάριου Ξηρομερίτη, μέλους Νέ@ς Λάρισας
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΤοπικα Νεα«Στα Βήματα Των Μεγάλων Ελλήνων Λογοτεχνών» Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βόλου Και Λάρισας Top of Page

Τοπικά Νέα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων