Παρασκευη 8 Αυγουστου 2014

Τριαντάφυλλος, Τριανταφυλλιά, Μύρων

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Οι Βουλευτές Της Περιφέρειας Υπέρ Του Τοπικού, Περιφερειακού Τύπου - Ζητούν Την Διατήρηση Του Υποχρεωτικού Χαρακτήρα Των Δημοσιεύσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των ανακοινώσεων, διακηρύξεων, προκηρύξεων έργων του Δημοσίου, στηρίζουν  βουλευτές της

περιφέρειας αποδεχόμενοι τον προβληματισμό και τις θέσεις, που εξέφρασαν τα μέλη της διοίκησης του ΣΗΠΕ με τις ανακοινώσεις τους αλλά και ενώπιον της αρμόδιας, κοινοβουλευτικής Επιτροπής το Σάββατο (2.4.14).

 

Ο ΣΗΠΕ τεκμηρίωσε τον τυποκτόνο χαρακτήρα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που θέλει να υποκαταστήσει τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο με μια ακόμα κρατική ιστοσελίδα, γεγονός που εφόσον επισυμβεί παραπέμπει σε ολοκληρωτικά συστήματα και αντιλήψεις. 

 

Στην ομιλία του προέδρου κ Χαλκιαδάκη και στο υπόμνημά  που κατέθεσε στην Επιτροπή  έδειξε ότι οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημοκρατική υποχρέωση, ισχύουσα σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ενώ και η δαπάνη που αναφέρεται στη εισηγητική Έκθεση του πολυνομοσχεδίου υψώνεται σε αυθαίρετους υπολογισμούς, πολλαπλάσιους της πραγματικής.

 

Η διοίκηση του ΣΗΠΕ επιμένει στην τροποποίηση του επίδικου άρθρου (152) ώστε να αναφέρεται η υποχρέωση των φορέων του Δημοσίου που ανακοινώνουν ταυτόχρονα και στον τοπικό, περιφερειακό Τύπο συμφώνως με τα όσα προβλέπονται στο ν.3548/07.

 

Η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί κατά την ψηφοφορία που αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.

Χθες ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας και ειδικός αγορητής στο ν/σ «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας,  οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις», κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διατύπωσε μεταξύ άλλων την πρόταση: Να διατηρηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα προμήθειας και υπηρεσίες όλων των φορέων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο. Η προτεινόμενη κατάργηση πλήττει τον κανόνα της δημοσιότητας, την αρχή της πλήρους διαφάνειας, και την βιωσιμότητα του Περιφερειακού Επαρχιακού Τύπου.

 

Ενώ κατά τις δύο συνεδριάσεις του Σαββάτου, 2/8/2014, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που αφορούν στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στο άρθρο 152 που καταργεί την υποχρέωση του δημόσιου τομέα να ανακοινώνει τις αναγγελίες των δημοσίων συμβάσεων στις εφημερίδες του Περιφερειακού τύπου, ο Βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ. Αναγνωστάκης δήλωσε μεταξύ των άλλων: Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποδείχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν όλες οι εκδοτικές και δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Σε δεύτερο χρόνο, οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ θα ενισχυθούν ιδιαίτερα, μετά τη συρρίκνωση των περιφερειακών έντυπων ΜΜΕ, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος όσο και για τη δημοκρατία μας.

 

Ανακηρύσσεται λοιπόν σε ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών έντυπων μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο σε ζήτημα εργασιακών σχέσεων και ισονομίας.»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, ο ένας μετά τον άλλον και βουλευτές της Ν.Δ., όπως η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Γιάννης Καράμπελας ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση. Ενώ και άλλοι βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν να αποσυρθεί η διάταξη, εκτιμώντας ότι οι δημοσιεύεις του Δημοσίου και αυτές των ΟΤΑ στον Τύπο δεν συνιστούν μεγάλη δαπάνη και πως η κατάργησή τους θα επιφέρει τον θάνατο ειδικώς στα περιφερειακά Μέσα.

 

Ως θέμα αιχμής αντιμετωπίζει τη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του οποίου, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι πρόκειται περί μείζονος ζητήματος, για το οποίο το κόμμα του θα φτάσει μέχρι την Ολομέλεια. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιφέρει αλλαγές. «Ουδείς θέλει τον θάνατο του επαρχιακού τύπου» είπε προς τους βουλευτές και τους εκπρόσωπους των περιφερειακών Μέσων ο κ. Γιακουμάτος.

 

Την αντίθεση στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΈΗΕΕ ενώπιον της επιτροπής κ. Τριανταφυλλόπουλος. Κοινή στάση κράτησαν και οι ενώσεις των εβδομαδιαίων εφημερίδων Ε.Ι.Ε.Τ  και Σ.Ι.Ε.Π.Τ.   Στην επιτροπή   παρέστησαν  ο αντιπρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε. κ Ευαγγελος Αθανασίου και ο αντιπρόεδρος  της Ε.Ι.Ε.Τ κ Λάτσας Σπυρος.

 

Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

''Για Να Φέξει Καρτερούμεν…'' Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Κάτω Τα Χέρια Από Τα Παιδιά! Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρος - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΟι Βουλευτές Της Περιφέρειας Υπέρ Του Τοπικού, Περιφερειακού Τύπου - Ζητούν Την Διατήρηση Του Υποχρεωτικού Χαρακτήρα Των Δημοσιεύσεων Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων