Δευτερα 7 Οκτωβριου 2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Τράγκας: "Η Γερμανική Πρεσβεία Θέλει Να Με Εξοντώσει"

Σεπ 09, 2013
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για όλους και για όλα μίλησε στο Secret ο γνωστός δημοσιογράφος μετά την απομάκρυνσή του από τον ΣΚΑI

Η είδηση και μόνο της συνεργασίας του Γιώργου Τράγκα με τον Γιάννη Αλαφούζο στις αρχές του έτους προκάλεσε έκπληξη. Ο πλέον αντιμνημονιακός δημοσιογράφος μετακόμιζε με τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του σε έναν όμιλο που πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση των επιλογών της τρόικας τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη μέρα, τα στοιχήματα προσπαθούσαν να προβλέψουν τη διάρκεια αυτής της περίεργης συγκατοίκησης.

Λίγους μήνες μετά, η αυλαία της νέας περιόδου για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες των νέων ή ανανεωμένων προγραμμάτων, επισκιάζεται και σημαδεύεται από την αποπομπή του πολύπειρου δημοσιογράφου και κυριολεκτικά πρωταθλητή στις ακροαματικότητες και τις τηλεθεάσεις Γιώργου Τράγκα από τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Μια αποπομπή που φέρεται να έχει σχέση με κριτήρια πολιτικά και όχι επαγγελματικής συνεργασίας, εξαιτίας της οξύτατης κριτικής που ο Γ. Τράγκας ασκεί στις μνημονιακές πολιτικές όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και του «μετώπου» που έχει ανοίξει με τη γερμανική στρατηγική στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Τράγκα και του ζητήσαμε απαντήσεις για όλα.

Τι συνέβη και κοπήκατε από τον ΣΚΑΪ; Μέσα στον Αύγουστο ο σταθμός είχε βγάλει το τρέιλερ της εκπομπής. Τι άλλαξε ξαφνικά;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι για μένα ήταν μεγάλη έκπληξη όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Γιατί κουβέντιαζα με τους ιθύνοντες του σταθμού για την παρουσία μου δύο φορές την εβδομάδα στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, στην αιχμή των δελτίων ειδήσεων. Ταυτόχρονα, μου είχε ανακοινωθεί από τη διοίκηση ότι πρέπει να ξεκινήσω 8 Σεπτεμβρίου τον «Ελεύθερο Σκοπευτή». Μάλιστα, η συμφωνία που μου έστειλε το νομικό τμήμα του ΣΚΑΪ προέβλεπε ότι θα στέλνουν link στον χώρο όπου θα βρίσκομαι και θα έχω μια ανταποδοτική αμοιβή διαφημιστικής τοποθέτησης προϊόντος στον «Ελεύθερο Σκοπευτή». Δεν σας κρύβω βέβαια ότι από την αρχή της συνεργασίας μου με τον ΣΚΑΪ, και επειδή διαχρονικά γνωρίζω τον όμιλο τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, είχα κάποιες επιφυλάξεις και έκανα κάποιες προβλέψεις για το πόσο θα κρατούσε αυτή η συνεργασία…

Πιστεύατε ότι ήταν μια συνεργασία με ημερομηνία λήξης;

Εχει συμβεί και στο παρελθόν να έχω πολύ μεγάλες ακροαματικότητες, τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση –και όχι μόνο στον ΣΚΑΪ–, και να με ανταλλάσσουν οι ιδιοκτησίες των διαφόρων καναλιών λαμβάνοντας διάφορες χάρες ή οφέλη για τις επιχειρήσεις τους. Και όταν λέω «με ανταλλάσσουν», εννοώ να διακόπτουν τις εκπομπές μου επειδή το ζήτησαν πολιτικά, οικονομικά ή τραπεζικά κέντρα. Πρέπει να έχω απομακρυνθεί από τον σταθμό του Φαλήρου στη ζωή μου τέσσερις φορές. Αυτή είναι η πέμπτη. Και έχω επιστρέψει μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως, είχα πάντα επιφυλάξεις. Ελεγα, μάλιστα, γελώντας, στις ραδιοφωνικές εκπομπές μου ότι τα γραφεία στοιχημάτων Λονδίνου, Παρισίων και Νέας Υόρκης παίζουν 5 προς 1 αν θα μπορέσω να “οκταρίσω”, να κάνω οκτώ εκπομπές σερί. Η αλήθεια είναι ότι έφτασα τις δεκατέσσερις. Είχα ζητήσει από τον κ. Γιάννη Αλαφούζο να μη με ενοχλήσει κανείς και να μην έχω παρεμβάσεις πολιτικού ή άλλου περιεχομένου. Θέλω να είμαι ειλικρινής: ουδέποτε παρενέβη στο διάστημα που παρέμεινα στον σταθμό του.

Ο ίδιος όχι. Νιώσατε όμως ποτέ ότι υπήρχαν παρεμβάσεις από τρίτους;

Ακούστε, επειδή γνωρίζω τι συμβαίνει γύρω μου, προσπάθησα, παρά τις ριπές του «Ελεύθερου Σκοπευτή», να μην προκαλέσω γενικότερες διαταραχές στις σχέσεις του σταθμού με ορισμένα πρόσωπα, κυρίως οικονομικών κέντρων.

Υπήρχε όμως ένα ασύμβατο πάντρεμα από την αρχή, καθώς ο ΣΚΑΪ είναι ένας σταθμός που υπερασπίστηκε το Μνημόνιο. Ο Τράγκας, από την άλλη, ήταν η φωνή εναντίον του Μνημονίου. Πώς έδεσαν αυτά τα δύο;

O ΣΚΑΪ με πλησίασε αρχικά για να πάω στο ραδιόφωνό του. Στη συνέχεια, η πρόταση περιελάμβανε και την τηλεόραση. Ηταν αδύνατον για μένα, μετά από 10 χρόνια συνεργασίας με τον Χατζηνικολάου, να φύγω από τον Real και, πολύ περισσότερο, να πάω σε ένα ραδιόφωνο που είχε μια αποκρουστική πολιτική γραμμή. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσω στην τηλεόραση, επειδή και εκείνοι ήθελαν να μιξάρουν τη δική μου φωνή μέσα στο πρόγραμμά τους, θέλοντας, πιστεύω, να ισορροπήσουν τη μνημονιακή οξύτητα και την αντιλαϊκή πολιτική που εκπέμπει αυτό το κανάλι. Συμφωνήσαμε βέβαια ότι δεν μπορώ να έχω αποκλειστικότητα, διότι εκείνη την περίοδο δούλευα στο Κontra Channel, με την εκπομπή «Χωρίς αναισθητικό». Ο ΣΚΑΪ ποτέ δεν έδειξε στο διάστημα του καλοκαιριού ότι δεν θέλει να συνεχίσω τα υπόλοιπα 34 επεισόδια της συμφωνημένης παραγωγής. Δεν σας κρύβω όμως ότι εγώ, βλέποντας τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Βεστερβέλε να επιλέγουν τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ και την κ. Κοσιώνη για να μιλήσουν αποκλειστικά κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα, είπα στην κ. Καρρά -τη σύζυγό μου- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναβγεί στις παρυφές του Στάλινγκραντ ο «Ελεύθερος Σκοπευτής».

Δηλαδή, πιστεύετε ότι υπήρξε «δάκτυλος» γερμανικός;

Θα σας εξηγήσω. Υπήρχε μια πικρία όταν αρνήθηκα τελικά να μεταβώ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και σήμερα σκέπτομαι, λόγω εμπειρίας που έχω για το τι συμβαίνει στην περιοχή του Φαλήρου, ότι αποφάσισα σωστά. Διότι σήμερα θα είχα διπλή διακοπή εκπομπών. Είχα σκεφτεί ότι θα φύγω. Ομως, αυτή η σκέψη έδειχνε να ανατρέπεται από τον χείμαρρο των τρέιλερ που έπαιζε το φαληρικό κανάλι, φωνάζοντας μάλιστα προς τους τηλεθεατές «η άποψη», η «ατάκα», το ύφος… «επιστρέφει στο κανάλι μας». Επειδή όμως είμαι νοσηρός άνθρωπος, πολύ νοσηρός, άρχισα να σκέπτομαι διάφορα όταν είδα μια επίθεση κατά της ΝΟVA που έκανε ο Παναθηναϊκός και το κανάλι. Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισα να διαβάζω σε κάποια sites και συγκεκριμένα σε ενός συνεργάτη του κ. Ευαγγελάτου, του κ. Χατζή, άλλοτε προϊσταμένου τοποθετημένου στην ΕΡΤ από τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος έφυγε παράξενα από το Ραδιομέγαρο, ότι εγώ έχω κλείσει με το STAR και είμαι σε ρήξη με τον Αλαφούζο, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθώ.

Αρα τι άλλαξε ξαφνικά; Μπήκατε στη μέση κάποιου επιχειρηματικού deal; Ηταν τυχαίο όλο αυτό;

Κοιτάξτε να σας πω, επειδή κοντεύω μισό αιώνα, 49 χρόνια φέτος, στον χώρο, πιστεύω βαθιά ότι είμαι ανταλλάξιμο προϊόν. Και αυτό δεν αφορά τον ΣΚΑΪ, αλλά γενικότερα. Γνωρίζω καλά ότι μπορεί στην πορεία να σε ανταλλάξουν προκειμένου να δείξει το κανάλι ότι έχει μία ομοιομορφία πολιτική, άρα παίρνει κάποια οφέλη από κάποια πλευρά. Εγώ έσπασα κάθε ρεκόρ στοιχήματος με 14 εκπομπές στον ΣΚΑΪ και προσέφερα τηλεθέαση μέχρι και 40%. Από την άλλη, σκέφτομαι πώς είναι δυνατόν να βγω εγώ παραμονές γερμανικών εκλογών και, γνωρίζοντας ότι έχει σχέση ο ΣΚΑΪ με την Deutsche Telekom, να λέω τα δικά μου; Πιθανόν τα διάφορα κέντρα του Μνημονίου να ενθουσιάστηκαν από την αναχαίτιση της φωνής μου. Στον ΣΚΑΪ πάντως δεν μου είπαν «παίξε Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα, θα σας έλεγα ότι υπάρχει μια ισόπαλη κατάσταση. Πάντως, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω στα χρόνια μου πολιτικές γραμμές. Αυτά που πιστεύω τα λέω. Μπορεί μερικοί να λένε ότι κάνω show. Ναι, μπορεί να είναι show, αλλά είναι πολιτικό show και έτσι θα συνεχίσω να το κάνω.

Θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο ο Σταμάτης Μαλέλης στην απομάκρυνσή σας;

Εγώ ξέρω ότι και ο ΣΚΑΪ και ο Νίκος Ευαγγελάτος είχαν συμφωνήσει. Τι ρόλο έπαιξε ο Μαλέλης δεν ξέρω. Μου είπαν πάντως ότι ο Μαλέλης ήταν υποστηρικτικός σε μένα. Τώρα δεν ξέρω να σας πω παρακάτω.

Από την εμπειρία και την αίσθησή σας, πιστεύετε ότι υπήρξε δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς εδώ;

Οι Γερμανοί είχαν κάνει παραστάσεις στον ΣΚΑΪ. Η πρώτη παράσταση ήταν δημόσια και εμφανής. Ηταν συνεργείο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης που πήγε στο γραφείο του κ. Παναγόπουλου και τον ρώτησε πώς αποτόλμησε ο σταθμός που έφερε τον Σόιμπλε στην Ελλάδα και τον Βεστερβέλε, ο σταθμός του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, να μου δώσει εκπομπή. Βέβαια, υποθέτω ότι αυτό μπορεί να απασχολούσε τις εμπορικές συμφωνίες του ΣΚΑΪ, οι οποίες είναι γνωστές. Γιατί να θέλει, για παράδειγμα, η Deutsche Telekom να έχω εγώ εκπομπή στον ΣΚΑΪ από τον οποίο παίρνει πρόγραμμα; Από την άλλη, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να υποθέσω ότι σήκωσε το τηλέφωνο το Μαξίμου και πήρε τον κ. Αλαφούζο, ούτε ότι τον πήρε κάποια άλλη ομάδα ποδοσφαίρου. Αφού και εγώ Παναθηναϊκός είμαι. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να υποθέσω. Εσείς πείτε μου, εξηγήστε μου γιατί πρέπει να διακοπεί μία εκπομπή που δίνει 40% τηλεθέαση.

Υπήρξαν κάποιες στιγμές που η εκπομπή συζητήθηκε πάρα πολύ. Μία από αυτές ήταν βεβαίως με τη Χρυσή Αυγή.

Πολιτικά, κ. Τζένο, εγώ έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή όσο έχει ο διάβολος με το λιβάνι. Είμαι εναντίον όλων των εξτρεμιστικών πολιτικών θέσεων. Ομως δεν μπορώ να ακυρώσω το δικαίωμα σε ένα κόμμα που έχει 11% να έχει πρόσβαση στην τηλεόραση, γιατί πιστεύω ότι, αν δεν δείχνει δημόσια τις πολιτικές θέσεις του, τότε θα υπερτρέφεται και θα γιγαντώνεται. Και τότε ελλοχεύουν εθνικοί κίνδυνοι. Από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να ακυρώσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να πάρω συνέντευξη από τον αρχηγό της «Χεζμπολάχ», για παράδειγμα, επειδή εγώ είμαι φιλοδυτικός. Πάνω από όλα είμαι δημοσιογράφος. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι, σύμφωνα με τους κυρίους των Αθηνών, για να πάρω συνέντευξη από τον αρχηγό της «Χεζμπολάχ» πρέπει απαραιτήτως στο στούντιο να είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Αυτά τα πράγματα που ακούγονται στην Ελλάδα είναι θεότρελα. Είναι μια δημοσιογραφία που δεν είναι δημοσιογραφία.

Αν στέλνατε ένα μήνυμα, για να κλείσουμε τη συνέντευξη, στη γερμανική πρεσβεία, που φαντάζομαι ότι σας παρακολουθεί με ενδιαφέρον, τι θα λέγατε;

Παρακολουθεί πολύ και τα κινητά μας και τη ζωή μας. Το μήνυμα προς τη γερμανική πρεσβεία είναι ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα από τη μη μετάδοση του «Ελεύθερου Σκοπευτή» στον ΣΚΑΪ. Αντίθετα, θα πολλαπλασιαστούν οι εμφανίσεις μου στο εσωτερικό. Ετοιμάζω και ένα ντοκιμαντέρ με Αμερικάνους, που δεν το ξέρει κανένας, το οποίο θα δείχνει περίπου την κατάσταση στην Ελλάδα και θα έχει βγει στον αέρα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η γερμανική πρεσβεία ενδεχομένως θέλει να με εξοντώσει, θέλει τον θάνατό μου -είναι και πολύ καλά παιδιά όλοι αυτοί. Ενδεχομένως θα ήθελε να με δει στον Κορυδαλλό, στο Γεντί Κουλέ. Δεν είναι δύσκολο να σβήσει τη φωνή μου. Είναι δύσκολο, ακατόρθωτο όμως να σταματήσει το κύμα παρενεργειών από το σβήσιμο της φωνής μου.

Eπικεφαλής σε ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή

Ακούγεται αρκετά το σενάριο της ενασχόλησής σας με την πολιτική. Θα σας ενδιέφερε, για παράδειγμα, ο Δήμος της Αθήνας;

Το διάβασα και στην εφημερίδα σας. Δεν σας κρύβω ότι έχω μια πρόταση, την οποία μπορεί να αποδεχτώ, να είμαι επικεφαλής σε ένα ψηφοδέλτιο Ευρωβουλής ή σε κάποιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι αργά ή γρήγορα, θα αποτινάξουμε την ύπατη αρμοστεία και θα επιστρέψουμε σε χαλαρό νόμισμα. Διαφορετικά, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με το 50% του ενεργού πληθυσμού χωρίς δουλειά και με συνεχή μετανάστευση, η χώρα θα κοσοβοποιηθεί. Αργά ή γρήγορα, όπως συχνά λέω, και απεύχομαι να μην το ζήσω, θα διαμελιστεί. Επομένως, πιστεύω ότι θα πάμε ακόμα και σε σχήματα που ούτε φανταζόμαστε. Ακούω, για παράδειγμα, τον Τσίπρα, o οποίος είναι και ηλιοψημένος τον τελευταίο καιρό -μου θυμίζει τον πρόεδρο της Coppertone, να λέει ότι θα παραλάβει τόσο καμένη γη που δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Το λέει με όλους τους τόνους, επομένως, θα πάει για συγκυβέρνηση. Θα βρεθεί σχήμα, που θα είναι και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και οτιδήποτε. Θα πρέπει να υπάρχει εθνική κυβέρνηση, αλλά όχι με Παπαδήμους, ούτε μέσα σε ιαβερική, διωκτική ατμόσφαιρα.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Τζένο, Secret, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 

Ετικέτες τραγκας    ΣΚΑΙ    Γερμανία   
Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Μια Νέ@ Ματιά Από Μια Νέ@ Λάρισα Για Το Περιβάλλον ! Toυ Μάριου Ξηρομερίτη, μέλους Νέ@ς Λάρισας
Η Ώρα Της Αλήθειας Παρέμβαση του Γιώργου Σούλτη, επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» για τις δημοτικές εκλογές
Δημοκρατία Και Δικαιοσύνη Μαζί Στην Εντατική Του Στυλιανού Παν. Σούρλα, Δικηγόρου
Τα Παιδιά Της Ανταλλαγής Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΤράγκας: "Η Γερμανική Πρεσβεία Θέλει Να Με Εξοντώσει" Top of Page

Παράξενα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων