Δευτερα 5 Οκτωβριου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Κίνητρα Σε Όσους Φέρουν Πίσω Τα Λεφτά Τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών να «ξετυλιχθούν» σε δύο φάσεις τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που αφορούν στο φορολογικό πεδίο καθώς ο όγκος των αλλαγών είναι μεγάλος και ο χρόνος πολύ μικρός για να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

 


Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή εντός του μήνα το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη των «κρυφών» εισοδημάτων, το Περιουσιολόγιο, το αγροτικό πετρέλαιο, τις κατασχέσεις, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και με άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το «κουαρτέτο» των δανειστών θα περάσουν οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με νέες κλίμακες και συντελεστές και οι φορο-επιβαρύνσεις στα αγροτικά εισοδήματα.


 Ειδικότερα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
 1. Την οικειοθελή αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο με βάση τις κατ’ έτος ισχύουσες φορολογικές κλίμακες. Οσοι φορολογούμενοι επιλέξουν αυτή τη διαδικασία θα απολαύσουν κατάργηση προστίμων, προσαυξήσεων και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες. Ωστόσο το σημαντικότερο κίνητρο είναι ότι ανάλογα με το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα που θα έρθουν από το εξωτερικό (π.χ., σε ομόλογα, ακίνητα, προθεσμιακές καταθέσεις) θα έχει φορολογική έκπτωση.

2. Εφαρμογή Περιουσιολογίου. Η σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα επιτρέψει στην εφορία να έχει στις οθόνες της το πλήρες οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και έτσι να ελέγχει κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις συναλλαγές. Σε περίπτωση απόκρυψης περιουσίας θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές και κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι τη δέσμευση του στοιχείου που δεν δηλώθηκε. Σε πρώτη φάση οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η εφορία προκειμένου να συνταχθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Πριν από την υποβολή της οριστικής δήλωσης περιουσίας θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.

3. Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο από αυτόν τον μήνα η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από το 0,264 στο 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ ? 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 καταργείται πλήρως η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Επίσης από φέτος θα μειωθεί στο 50% το κονδύλι που προορίζεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος.

4. Αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και παράταση του χρόνου παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 11.500 φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους και οι ελεγκτικές αρχές δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο.
 Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να έχει τελειώσει με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που έμειναν πίσω λόγω των εκλογών όπως οι αλλαγές στα φορο- πρόστιμα και τις ποινές και να «τρέξει» τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων (προαπαιτούμενο Οκτωβρίου), τα νέα μέτρα για τις κατασχέσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Πηγή:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ετικέτες Κίνητρα    λεφτα   
Κατηγορία Οικονομία

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Χρήσιμα Συμπεράσματα Για Κέρδη - Απώλειες Κομμάτων Tου Νίκου Καρδούλα, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - MSc Τηλεπισκόπισης - GIS_UK…
Αχ, Λάρισα, Λάρισα... Κάποτε έγραψα ότι η Λάρισα είναι όμορφη πόλη, η ομορφότερη, ότι ακόμη…
Πρόσληψη 6.000 Αναπληρωτών Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Του Αιρετού Στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Ο Πολιτισμός Σε Πρώτο Πλάνο... Της Άννας Βαγενά, υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΟικονομιαΚίνητρα Σε Όσους Φέρουν Πίσω Τα Λεφτά Τους Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων