Παρασκευη 28 Αυγουστου 2015

Μάρτυρος Δάμωνος πρεσβυτέρου

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Τα ''Θύματα'' Της Εσωτερικής Στάσης Πληρωμών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το πρώτο θύμα που αναδεικνύουν τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους είναι τα δημοσία νοσοκομεία και οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας (ΥΔΕ και ΠΕΔΥ).

 

 Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου από το συνολικό 1,1 δισ. ευρώ είχαν πάρει μόνο τα 256 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,15 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει για φέτος ο προϋπολογισμός.

 Χαμηλά βρίσκονται οι δαπάνες περίθαλψης οι οποίες παρά το ότι είναι μικρό ποσό (μόλις 58 εκατ. ευρώ) έχει διατεθεί μόνο το 36% δηλαδή 21 εκατ. ευρώ.

 Την ίδια ώρα ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ που είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» της δημόσιας υγείας ως υπερταμείο υγείας, έχει απορροφήσει το 49,5% της ετήσιας επιχορήγησης του έχοντας πάρει 260 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 525 εκατ. ευρώ που διατίθενται για όλο τον χρόνο.
 Δεύτερο μεγάλο θύμα ήταν η κοινωνική πρόνοια όπου συνολικά για το επτάμηνο διατέθηκαν 306 εκατ. ευρώ από τα 1,44 δισ. ευρώ που έχει διαθέσιμα ο προϋπολογισμός (ποσοστό 21,1%). Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η ανάλυση της υστέρησης αυτής.

 Στα πολυτεκνικά επιδόματα έχουν δοθεί μόνο 165 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 650 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

 Στο ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών, τον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος, δεν έχει διατεθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει ενίσχυση με 454 εκατ. ευρώ.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω αυτού του λογαριασμού καλύπτουν τα μηνιαία ελλείμματα τους για την αποπληρωμή των συντάξεων όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

 Τεράστια όμως είναι και η υστέρηση της χρηματοδότησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ακόμη και για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

 Με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ μέχρι και το τέλος Ιουλίου είχαν γίνει δαπάνες 1,1 δις ευρώ ενώ για όλο το χρόνο θα πρέπει να γίνουν δαπάνες για έργα του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 5,7 δις ευρώ.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η υστέρηση αυτή είναι πολύ δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να καλυφθεί για το υπόλοιπο του χρόνου καθώς οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί και επιπλέον πολλά μεγάλα έργα έχουν σταματήσει αναμένοντας τις αποφάσεις και τα χρήματα της Κυβέρνησης για να συνεχιστούν.

 Επιπλέον την φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθούν οι στόχοι των δαπανών δεδομένου ότι στο τέλος του 2015 το ΕΣΠΑ λήγει οριστικά και ότι δεν έχει απορροφηθεί μέχρι και τις 31/12 χάνεται για την Ελλάδα.

 Με βάση υπολογισμούς της Κομισιόν και δεδομένης της κατάστασης για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι η χώρα μας μπορεί να χάσει από 1,5 έως και 2 δις ευρώ κοινοτικών πόρων μέχρι και το τέλος του χρόνου.

 Τέλος ήσσονος σημασίας για την Κυβέρνηση αλλά μέγιστης για το κουαρτέτο είναι και το θέμα της δημιουργίας αποθεματικού ασφαλείας για το Προϋπολογισμό.

 Η αρχική πρόβλεψη ήταν να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 1 δις ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι στο τέλος Ιουλίου το αποθεματικό είναι μηδέν.

 Πήγή: real.gr

Κατηγορία Οικονομία

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΟικονομιαΤα ''Θύματα'' Της Εσωτερικής Στάσης Πληρωμών Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων