Σαββατο 1 Αυγουστου 2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus
Press-A.gr

Η Λάρισα Αγκάλιασε Τους ''Αχαρνής''- ''Πνίγηκε'' Το Κηποθέατρο

Ιουλ 29
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Κατέκλυσαν οι Λαρισαίοι χθες το βράδυ τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

 

Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε και φυσικά με όλο το κοινό σύσσωμο και όρθιο, αφού από όλους τους θεατές ακούστηκαν πολλά "Μπράβο σε όλους" στο τέλος της παράστασης.
Η παραγωγή, τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι συντελεστές της παράστασης, καθώς αποτελούνταν από δώδεκα υπέρταλαντούχους ηθοποιούς, άφησαν άφωνους τους Λαρισαίους θεατές καθότι ήταν ότι καλύτερο είδαν φέτος σε καλοκαιρινή περιοδεία.
Με χαρά και ενθουσιασμό αγκάλιασαν την παράσταση , μένοντας ακόμη και στο τέλος προκειμένου να συγχαρούν ξεχωριστά τον κάθε ηθοποιό.

Oι "Αχαρνής" είναι η πρώτη σωζόμενη κωμωδία όπου ο Αριστοφάνης έγραψε στα 19 του. Η δημοκρατία και η ειρήνη στην ιδανική πολιτεία είναι τα δύο βασικά θέματα που ο Αριστοφάνης πραγματεύεται σε αυτό το έργο. Ο ποιητής με όχημα την κωμωδία σατιρίζει αμείλικτα την πολεμική παράνοια των συμπολιτών του, κραυγάζοντας την επιθυμία του για Ειρήνη και όλα τα αγαθά που την ορίζουν: Την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα για το κοινό συμφέρον, την τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, την πίστη στις ηθικές αξίες, τον σεβασμό και την αγάπη για την φύση και φυσικά τη χαρά για την ζωή και τον Έρωτα.


Το άνοιγμα της αυλαίας έγινε από τον Δικαιόπολις στο ρόλο του οποίου ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και έπειτα από τους υπόλοιπους ηθοποιούς ντυμένους στα μαύρα και αιματοβαμμένους από τον πόλεμο,  ψάχνοντας την πολιτεία τους.

Η μουσική επιμέλεια ήταν του Σταύρου Γασπαράτου που από την πρώτη στιγμή προμήνυε την ποιότητα της παράστασης και ήταν ο συνδετικός κρίκος σε κάθε γεγονός αλλά και συνοδός σε κάθε αλλαγή συναισθήματος. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αλλά το ότι έδεσε με όλο αυτό το κλίμα και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης Γ. Κακλέας ήθελε να δώσει. Πλάθοντας και επενδύοντας πάνω στους αριστοφανικούς ρόλους, άφησε μαγεμένους όλους τους θεατές. Η επιλογή των ηθοποιών ήταν εξαιρετική, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον επάνω στη σκηνή με την σωματικότητρα τους και την ενέργεια τους να ξεπερνούν τα πάντα.

Η ετοιμότητα τους, οι χορογραφίες τους και η κίνησή τους αλλά και η ερμηνεία τους χάρισαν στιγμές έντονου γέλιου στους Λαρισαίους θεατές όσο και στιγμές σκέψης και φιλοσοφίας.


Ο Αριστοφάνης πιο επίκαιρος από ποτέ παρά το πέρασμα των αιώνων ευαισθητοποιεί και αφυπνίζει την σκέψη των πολιτών - θεατών. Ο Γ. Κακλέας δημιουργώντας πάντα παραστάσεις προσαρμόζοντάς τες στο σήμερα βασισμένος όμως στο τότε, δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να δει την πραγματικότητα αλλά πάνω απ' όλα τον εντάσσει σε αυτό και στα πολιτικά δρώμενα.

Κι αυτό επιβεβαιώνεται εκτός των άλλων με το κλείσιμο της παράστασης αφού οι ηθοποιοί εμφανίστηκαν στην σκηνή με κεριά ντυμένοι με άσπρα ρούχα, γεγονός που υποδηλώνει την αντίθεση με την αρχή της και "ανατριχιάζοντας" το κοινό διαβάζοντας τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη από το εξαιρετικό ποίημα του "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος".
Σας παραθέτουμε λίγους στίχους από αυτό, καθώς αποτέλεσε μια από τις πιο κορυφαίες και συγκινητικές στιγμές της παράστασης:

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις
τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές.
Το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες
μα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου θα΄ ναι μια πετριά
στα τζάμια των πολεμοκάπηλων.
Κάθε χειρονομία σου θα΄ ναι
για να γκρεμίζει την αδικία.
Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
ούτε στιγμή να ξεχαστείς.
Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε.

Aαποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα η ηθικογραφική σκοπιά του και ο  επαγγελματισμός του Γ. Κακλέα δίνοντας στους θεατές χρόνο και χώρο να σκεφτούν  και να αναρωτηθούν.


Είναι ωραίο να βλέπουμε θέατρα στην εποχή μας προσαρμοσμένα στο σήμερα κρατώντας πάντοτε τις ισορροπίες και χωρίς ακρότητες και υπερβολές και πάνω απ' όλα "συμμετέχοντας'' κι εμείς σε αυτό μέσα από άκρως επαγγελματίες και ταλαντούχους ηθοποιούς που θέλουν να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα με το κοινό.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι "Αχαρνής" αποτελούν τη μοναδική παράσταση που παρά τους χαλεπούς καιρούς κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες σήμερα στο Βόλο, έπειτα σε Τρίκαλα, Γιάννενα και στο Αρχαίο Θέατρο Δίον.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία - απόδοση: Γιάννης Κακλέας
Δραματουργική επεξεργασία: Εύη Σαραγά
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Χριστόφορος Χαραλαμπόπουλος

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ :
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Θανάσης Ζερβόπουλος

Ετικέτες Αχαρνείς    Κακλέας    παρασταση    κηποθεατρο   
Κατηγορία Πολιτισμός
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 19:23

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εξόδου Της Ελλάδας Από Την Κρίση Tου Αβέλλα Ν. Μιχαήλ, Μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών – Αστυνομικός
Η Επόμενη Μέρα………. Tης Μαρίας Γαβαλά, Μέλος Του ΓΠ Θεσσαλίας Του ΚΚΕ
Μέσα Στο Ευρώ Με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Του Απόστολου Παπατόλια (Συνταγματολόγος – Πρώην Νομάρχης)
''Η Ασφάλεια Είναι Το Πρωταρχικό Για Την Ελλάδα'' *Tης Μαρίας Νούσια-Παγίτσα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Λάρισα»- Αρχαιολόγος''
Η «Ελπίδα» Που Οδηγεί Στο Διχασμό *Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου - Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΠολιτισμοςΗ Λάρισα Αγκάλιασε Τους ''Αχαρνής''- ''Πνίγηκε'' Το Κηποθέατρο Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων